Davutoğlu’na Pandora Belgeleri soruldu: Engellenmemiş olsaydık..

Davutoğlu’na Pandora Belgeleri soruldu: Engellenmemiş olsaydık..
Davutoğlu Pandora Belgeleri'ne ilişkin soruya, ''Engellenmemiş olsaydık, Türkiye'nin ismi o belgelerde geçmezdi'' yanıtını verdi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK-  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti. İki saat süren görüşmenin ardından Akşener ve Davutoğlu ortak açıklama yaptı. Davutoğlu Akşener'in kendilerine Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili çalışmalarını getirdiğini belirterek, açıkladıkları zaman da yakın takip ettiklerini dile getirdi. 

Davutoğlu, "1 Ekim siyasetin baharıdır, nevrozudur. Meclisin açılmasıyla yeni bir dönem başlar. Ancak ülke karakışı yaşıyor. Bugün ülkenin içinde bulunduğu şartlar çok köklü bir değişimi gerekli kılan şartlar. İktidar bütün bu ekonomik tablo karşısında ders çıkarmak, çözüm bulmak yerine bir kanadı işsizliği kebapçılardan sorumlu tutarken bir kanadı da öğrenciler yurt bulamazken öğrenciler yurtlarda en iyi şartlarda yaşıyor diyor. Hukuksuzluk almış başını gitmiş, birçok konuda yasaklara girmiş bir anlayışla yeni bir döneme girdik "dedi.

‘YOLSUZLUK İDDİALARINA YANIT YOK’

Yolsuzluklarla ilgili yeni iddiaların belgelerle ortaya atılmasına rağmen iktidarın bu iddialara yanıt vermediğini söyleyen Davutoğlu, "Kendi bakanlığına şirket kurarak dezenfektan satan, yurtdışındaki servetleri milyar dolara ulaşan siyasetçilere kadar bir seri tablo karşısında millet büyük bir sukut hayal ve beklenti içindedir" dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: 

"Nihayet hepimizin omuz omuza vermesi lazım. Bu iş birliğini İYİ Parti ile Sayın Akşener ile sürdürüyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra da daha sık görüşeceğiz. Her aşamada her konuda istişare etme içerisindeyiz. Bu istişareyi de yapılaştırdık bir anlamda. Partiler arasında parlamenter sistem ile ilgili yürütülen çalışmaları da bugün ele aldık. İttifak meselesi bunun dışında bir alandır. Ama her partiyle Türkiye'nin geleceği için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

‘FAYDALI BİR GÖRÜŞME OLDU’

Daha sonra konuşan Akşener ise yaz boyunca Anadolu’da gerçekleştirdikleri ziyaretler ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dair yaptıkları çalışmayı paylaşmak için ziyarette bulunduklarını söyledi. Akşener, "Sayın Başbakan ile bu görüşmelerimizi paylaştık, onları dinledik. Ekonomiye dair konuştuk, sosyal devlet anlamında, işsiz gençleri konuştuk, demokrasinin geldiği noktayı konuştuk; hukukun, adaletin nasıl yerlerde süründüğünü konuştuk. Bunlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Bizim açımızdan faydalı olan bir görüşme oldu" dedi.

‘ENGELLENMEMİŞ OLSAYDIK, TÜRKİYE’NİN İSMİ O BELGELERDE GEÇMEZDİ’

Kendisine yöneltilen Pandora Belgeleri'ne ilişkin ‘Başbakan olduğu süreçte bu listeyi yayınlama yetkisi bakanlar kurulundaydı. Başbakanlık döneminizde bu belgeler neden yayınlanmadı?’ sorusuna Davutoğlu şu yanıtı verdi: 

 "Sadece bir liste yayınlanması değil, başbakanlık döneminde bu bataklığı kurutmak için şeffaflık yasasını çıkarma sebebim buydu. O gün teknik hukuki detayı bugün bilmiyorum ama şeffaflık yasasını getirmiş olsaydık, zaten o listelerde Türkiye’nin adı geçemezdi. Utanç duydum ve devamı da gelecek gibi duruyor. Şimdi iktidara geldiğimizde yolsuzluğu yerinde yok edecek kapsamlı bir reform yapacağız" dedi. 

Davutoğlu, "Uluslararası irtibatlarda dahil olmak üzere buradan çağrıda bulunuyorum. Geçmişte başbakanlık cumhurbaşkanı kim olursa olsun. Birinci ikinci derece akrabalarıyla birlikte mal beyanlarını açıkladıklarında, bununla ilgili araştırma komisyonu kurulsun dedim. Pandora denilen yerde bunlar bu şekilde yer almaz" dedi. 

Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında HDP'nin kendisinin Cumhurbaşkanlığı adaylığını veto ettiğine ilişkin açıklaması sorulması üzerine, "TRT'ye 31 Mart'ta Abdullah Öcalan'ın mektubu çıktı, Osman Öcalan mülakat verdi, ne için verdi? Niçin biliyor musunuz? 'İstanbul'da seçim alınsın' diye. Yazık. Biz 40 kişiyiz, birbirimizi biliriz. Bu ülkede ölümle tehdit edildim, evim basıldı her şey oldu; ama bana posta koyup, benim de geri durduğum hiçbir hadise olmamıştır. Dayak yerim, posta yemem" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında paylaştığı videoyu soran gazeteciye Akşener, "28 Şubat üzerinden elinde başka bir şey olmadığı için, bir yürüme olursa, Erdoğan’a çok üzülürüm. Aynı Sayın Erdoğan 2001de partisinin kuruluşuna davet etti. 2015’te Sayın Erdoğan bana başbakan yardımcılığı teklif etti, aynı Sayın Erdoğan 2020 yılında ne kadar milli ve yerli olduğumu ifade edip buyurun beraber berber dükkanı kuralım dedi" cevabını verdi.

Öne Çıkanlar