Avukat Burhan Arta: İlçe kongreleri, basın açıklamaları 'Örgüt propagandası' sayılmış

Avukat Burhan Arta: İlçe kongreleri, basın açıklamaları 'Örgüt propagandası' sayılmış
Diyarbakır’da DBP İl Binası'na baskın düzenleyen polis binada 7 saat arama yaptıktan sonra kitap, dergi, gazete ve bilgisayar kasalarına el koydu.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Diyarbakır güne baskınlarla başladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "örgüt propagandası" adıyla yürütülen soruşturma kapsamında sabah erken saatlerinde Bağlar’da bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasına polis baskın düzenledi. İl binası önünde çevik kuvvet ekipleri konuşlandırılırken, çok sayıda polis binaya girdi. Polis baskının ardından HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ ve DBP Avukatı Burhan Arta DBP İl binasına geçti.

DBP İL BİNASINDA ARAMA 7 SAAT SÜRDÜ

Sabah erken saatlerde başlayan arama akşam saatlerine kadar devam etti. DBP İl Binasında 7 saat arama yapan polis, il binasında bulunan pankartlar, bilgisayar kasaları, dergi, gazeteler ve kitaplara el koyarak binadan ayrıldı.

ARTA: İLÇE KONGRELERİ, BASIN AÇIKLAMALARI ‘ÖRGÜT PROBAGANDASI’ SAYILMIŞ

+Gerçek’e konuşan Avukat Burhan Arta, DBP İl binasına yapılan baskının Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hâkimliğinin almış olduğu karar doğrultusuna yapıldığını söyledi. Baskının gerekçesinin  "Örgüt propagandası yapmak" olduğunu ifade eden Arta,  "Örgüt propagandası dedikleri siyasi faaliyetledir. Bunlar çeşitli anma, ilçe kongreleri, toplantılar ve basın açıklamalarıdır. Özelikle Diyarbakır ilçelerinde yapılan ilçe kongrelerinin yapılmasıdır. Her siyasi partinin kendi programı doğrultusunda, siyasi faaliyetleri kapsamında yapmış olduğu açıklamalardır. Bunlar kamuoyu önünde yapılmış olan açıklama ve kongrelerdir. Buralarda örgüt propagandası yapmanın hiçbir imkânı bulunmamaktadır" dedi.

'AMAÇ SİYASİ FAALİYETLERİ ENGELLEMEK'

İleri sürülen gerekçenin bahane olduğunu, asıl amacın ise bir siyasi partinin siyasi faaliyetlerinin engellemek olduğunu ifade eden Arta, arama sırasında el konulan materyallerin delil niteliği olmayan her siyasi partide bulunan kitap, dergi, bilgisayar ve gazeteler olduğunu söyledi. "Bu tür operasyonları siyasi faaliyetleri engelleme girişimi olarak değerlendiriyoruz" diyen Arta, "Bu kesinlikle hukuki değil. Bu operasyonun hukuki hiçbir alt yapısı, dayanağı yok.  El konulan materyallerin her hangi bir suç unsuru teşkil etmediği açıkça ortadadır. Siyasi faaliyetlerin engellenesine yönelik yapılan işlemler olduğu açıkça ortadadır. Gerek HDP, gerekse Demokratik Bölgeler Partisi ve Kürt muhalif ve siyasetine yapılmış rutin bir operasyondur. Bu operasyonun amacı Kürt siyasetini daraltmaktır" dedi.

EŞ BAŞKAN SEVAL GÜLMEZ 30 OCAK’TA İFADEYE ÇAĞRILDI

Polis, il binası ile eş zamanlı olarak DBP İl eş Başkanı Seval Gülmez ve Hayrettin Altun’un evinde de gitmişti.  Eş Başkanların Covid test sonucu pozitif olduğu için il binasında değillerdi ve tedavi altındaydılar. Her iki eş başkanının tedavilerinin evlerinde devam ettiğini aktaran Arta, "Şu anda herhangi bir gözaltı olmadı. Eş Başkanların tedavileri sürüyor. Polis Eş Başkan Seval Gülmez’in ikametinde arama yaparak çeşitli kitaplara el koydu. İl binasına baskın düzenlediği saatlerde polis Hayretin Altun’un evinin önünde bekliyor ama evde herhangi bir arama yapılmıyor. Şu anda aldığımız bilgilere göre herhangi bir gözaltı kararı yok. Eş Başkan Seval Gülmez 30 Ocak’ta ifadeye davet edildi" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar