2 aydır gönderilmeyen elektrik faturasında zam fırsatçılığı

2 aydır gönderilmeyen elektrik faturasında zam fırsatçılığı
Elektriğe getirilen kademeli zam uygulamasını fırsata çeviren DEDAŞ, 2 aydır fatura göndermediği yurttaşlara zam sonrası yeni tarife üzerinden gönderdiği iddia edildi.

Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu (EPDK), elektriğe 1 Ocak 2022’de geçerli olmak üzere büyük oranda zam yaptı. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarı için yüzde 52 zam yapılarak faturalandırılacak. 150 kilovatsaat üstü tüketim miktarı için ise, zam oranını yüzde 127 olarak belirleyen EPDK’nin belirlediği zam oranı ile birlikte gece ve gündüz kullanım oranlarına göre farklı tarifeler ile faturalar gönderilecek. Nusaybin’de yaşayan bir yurttaşa gelen faturada "94,200 kilovatsaatlik kullanım miktarı için 900,10 TL’lik bir fatura" yazıldı. Birçok abone aynı sorunu yaşayınca DEDAŞ’a başvurdu fakat cevap alamadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Urfa’da elektrik dağıtım işinin verildiği Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), Mardin’in Nusaybin başta olmak üzere birçok ilçesinde EPDK’nin kararını fırsata çevirerek, yurttaşlara yüklü miktarlarda faturalar gönderdi. Sayaçları elektrik direklerinin üzerine çıkarılan mahallelerde DEDAŞ’ın 2 aydır fatura göndermediği binlerce tüketiciye toplam kullanımları yeni zam oranları ile yansıtıldı.

2022 Ocak ayı itibari ile faturaları kesmeye başlayan DEDAŞ, yüklü kullanım miktarlarının kimilerini bir günlük kimilerini de 6 günlük gösterdi.

900 TL’LİK ELEKTRİK FATURASI

Nusaybin’in Yeşilkent Mahallesi’nde bir aboneye 94,200 kilovatsaatlik kullanım miktarı için 900,10 TL’lik bir fatura yazıldı. Uzun yıllardır elektrik abonesi olmasına rağmen ilk endeks okuma tarihi 31 Aralık 2021’de kullanım miktarı sıfır olarak gösterilirken, son endeks okuma tarihi ise 5 Ocak 2022 kullanım miktarı 94,200 olarak yansıtıldı. Abonenin son 2 aylık tüketim miktarı, DEDAŞ’ın uygulaması nedeniyle yüzde 52 zamlı olarak faturaya işlendi.

Aynı mahallede bin 490,90 TL fatura gönderilen bir başka abonenin kullanım miktarı ise, 725 kilovatsaat olarak yansıtıldı. Abonenin 725 kilovatsaatlik kullanımının tamamını bir günde yaptığı faturaya yansıtılırken, ilk endeks okuma tarihi 4 Ocak 2022’de sıfır, son endeks okuma tarihi ise 5 Ocak 2022’de 725 olarak faturaya yansıtıldı. Böylece 150 kilovatsaatin üzerinde kullanım miktarı nedeniyle abonenin faturasına yüzde 127 üzerinden zam yansıdı.

YURTTAŞLAR DEDAŞ’TAN CEVAP ALAMADI

Haberde, benzer şekilde birçok aboneye aynı gün içinde faturalar gönderilirken, faturaların tamamında aboneler benzer durum ile karşılaştı. DEDAŞ’ın Mardin ve Nusaybin’deki yetkilileri ile görüşen yurttaşlara firmadan "Yeni sayaçlarda sistem merkezden doğrudan kontrol yaparak, faturayı hazırlıyor. Sayaçlara bakmak gibi bir durumumuz yok. DEDAŞ genel merkezine itirazlarınızı yapabilirsiniz" denildi.

Sonuç alamayan çok sayıda yurttaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de şikayette bulunurken, DEDAŞ’a da itiraz dilekçeleri vermeye başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar