DEDAŞ işçileri anlattı: Kaçak yapıp abonelere yüksek cezalar kesiyorlar

DEDAŞ işçileri anlattı: Kaçak yapıp abonelere yüksek cezalar kesiyorlar
İşten çıkarılan personeller, DEDAŞ’ın polis ve asker eşliğinde operasyona gider gibi çalıştıklarını, sayaçlara tel bağlayarak abonelere yüksek miktarda para cezası kestiklerini söyledi.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ), bölge kentlerinde elektrik sayaçların evlerden direklere taşınması ile yurttaşlara kesilen yüksek para cezalarıyla sık sık gündeme geliyor. Diyarbakır DEDAŞ’ta Kayıp Elektrik Birimi’nde çalışan Celal Üreyen, Ömer Şengün, Mahsun Yıldız ve Mesut Komur, 11 ve 13 Mayıs tarihleri arasında işten çıkarılırken, Mustafa Akkul, Önder Korkusuz ve ismi öğrenilemeyen bir mühendis ise istifa etti. İşçilerden Celal Üreyen ve Ömer Şengül, yapılan usulsüz işlemleri Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Cengiz Özbasar'a anlattı. 

‘HAKSIZLIKLARI DİLLENDİRDİM İŞTEN ÇIKARTILDIM’

9 buçuk yıl boyunca DEDAŞ’ta çalıştığını, son iki yılda da Enerji Kayıp Bölge Birimi’nde yer aldığını belirten Celal Üreyen, DEDAŞ’ın yaptığı usulsüzlüklere ve yurttaşlara kesilen yüksek elektrik cezalarına karşı çıktığı için işten çıkartılmaya zorlandığını söyledi. Üreyen, "Bu sorunları çözmek yerine iş akdimizi fes etmeleri kendilerince daha doğru gördüler. Saha çalışmalarında bazı personellerin bulaştıkları kirlilikleri duymamla birlikte; bu kirliliklerin kanıtlı olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadı. Hatta en son gün Enerji Kayıpları Bölge Yöneticisine şunu sordum: ‘Birim olarak amacımız enerji kayıplarını sonlandırmak mı? Yoksa enerji kayıplarından nemalanmak mı?’ Onlarda bana; ‘sence hangisidir’ diye sormuştu? Kendilerine amaçlarının nemalanmak olduğunu dile getirmiş ve bunun gerekçelerini söylemiştim. Soruna çözüm odaklı yaklaşılmıyordu. Çalıştığım süre zarfından şahit olduğum haksızlıkları toplantılarda dinlendirdim. Sonuç olarak işten çıkartıldım" dedi. 

‘YÜKSEK CEZA KESİN’ BASKISI

DEDAŞ’ta görev yapan personelin yüzde doksanının, yöneticiler tarafından abonelere yüksek cezalar kesmeleri için baskılandığının altını çizen Üreyen, "Personellerin işlerinden olmaması için, vatandaşlar hukuksuz yere cezalar kesildiğine şahit oldum. Tabi tüm çalışanların böyle yaptığını söyleyemeyiz.  Hakikaten etik şekilde işini yapan arkadaşlarda var ama bunlar sayısal olarak maalesef şu an için az düzeyde"  şeklinde konuştu. 

‘PERSONEL KAÇAK TEL BAĞLIYOR’

Birkaç ay önce bölge mobil enerji kayıpları çalışmasının yapıldığını kaydeden Üreyen, yapılan kayıp çalışmalarının polis eşliğinde yapıldığını söyledi. Üreyen, "Polis nezaretinde evlere girilmiş. Personeller kendi çantalarından bulundurdukları iletken telleri çıkarıp, köprü dediğimiz sisteme başvurarak (söz konusu kabloyu elektrik saatine kendileri takıyor ve kaçak elektrik kullanıldığını kendi hazırladıkları kablolarla delillendiriyorlar) abone sahibini kaçak elektrik kullandığını kendilerince delillendirerek abonelere yüksek cezalar kestiklerine dair iddialar söz konusu. Daha önce de buna benzer çok iddia duymuştuk ama bu defa iddia bizzat bizim kendi personelimizden geldi. Bundaki temel hedef; maalesef performans denen çalışma aktivitesini yüksek gösterebilmek. Bunun sonucunda da vatandaşların karşı karşıya kaldığı ciddi cezaların olduğunu görmek, her defasında bölge insanı olarak bizi yönetimle karşı karşıya getiriyordu" dedi. 

‘DÜŞÜK FATURAYA YÜKSEK CEZA’

DEDAŞ’ın haksız yere yurttaşlara kestiği bir diğer para cezasının ise, düşük faturalı abonelere yüksek miktarda ceza kesme uygulaması olduğunun altını çizdi. Üreyen, "Enerji ölçümlerinde elektrik tüketimin düşük olması gerekçeleri ile yurttaşlara cezalar kesiliyor. Afaki bir şekilde cezai işleme tabi tutulan sayısız vatandaş var. Bu noktada ifade edilen gerekçelerin yeterli olarak delil olmadığının kanaatindeyim. Mesela bizim bölgemizde çok insanımız mevsimlik işçilik yapıyor ve bu dönemde onların ciddi bir elektrik tüketmeleri mümkün değildir. Bu ve bunun gibi şeyler hiç dikkate alınmıyor" diye kaydetti.

‘VURKAÇ’ TAKTİĞİ 

Üreyen, enerji kayıpları saha çalışması yapılacağı zaman dağlık alanlarda jandarmadan, şehirlerde ise polislerden destek alındığını kaydederek, son dönemlerde personelle yöneticiler tarafından gidilen evler için "Hiçbirinden imza almayın, vur kaç yapın" denildiğini söyledi. 

'ABONE VERİLMEYİP CEZA KESİLİYOR'

Enerji kayıpları çalışmalarında vatandaşlara abonesizlikten ötürü de cezaların yazıldığını söyleyen Üreuyen, "Cezaya tabi tutulan vatandaş, cezadan sonra talebi doğrultusunda abonelik başvurusuna rağmen abonelik verilmezdi. Ve cezai işlemi periyodik bir döngüye dönerdi. Bunu birçok kez dile getirdik ancak dikkate alınmadı hiçbir şekilde" dedi. 

‘HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ’

Üreyen, yaşanan haksızlıklara karşı korkmadan karşı çıkılması gerektiğini belirterek, bu ihlaller ile yaşadıkları mağduriyet nedeniyle demokratik haklarını kullanacaklarını söyledi.  

‘OPERASYONA GİDER GİBİ’

DEDAŞ’ta 2018 yılında işe giren ve aynı haksızlıklara karşı çıktığı için işten atıldığını kaydeden Ömer Şengül ise, şunları kaydetti,  "Bizler bölgede çalıştığımızda askerler bizlerle geliyorlardı ve sanki askeri operasyona çıkıyormuşuz gibi çalışıyorduk. Bizler sahada çalıştığımızda kaçak elektrik kullanımı söz konusu olduğunda; delil mevcutsa bizler kayıt altına alıyorduk. Ama bazı personellerin delil ve kaçak kullanımı söz konusu olmadan yurttaşlara ceza kestiği oluyordu. Bende bunu diğer arkadaşlarım gibi yönetime ifade ettim. Ama bu sorunu çözmek yerine bizi işten çıkardılar" dedi.

Öne Çıkanlar