DEDEF: Avcılık cinayettir, yasaklanmalı

DEDEF: Avcılık cinayettir, yasaklanmalı
Türkiye’nin altına imza attığı Bern Sözleşmesi’ne uymadığını söyleyen DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, avcılığın cinayet olduğunu ifade ederek yasaklanması gerektiğini söyledi.

ARTI GERÇEK- Munzur Koruma Kurulu(DEDEF), Dersim'de yapılan avcılığa karşı Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Av cinayettir, avcılık yasaklansın" pankartı açılırken sık sık, "Kurda, kuşa özgürlük", "Katillere değil, hayvanlara özgürlük" ve "Avcılık yasaklansın" sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu’da destek verdi. Açıklamayı DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen okudu.

'HAYVANLARI KATLEDİYORLAR'

Dersim coğrafyasının bir yandan barajlarla diğer yandan ise "av turizmi" adı altında saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Şen, "Avcılar, kış aylarının gelmesiyle birlikte yerli işbirlikçilerin de katkısıyla Dersim Doğasında orman yangınlarından, madenlerden, kurtulmayı başarmış son hayvanları da katlediyorlar. Köylüler ormanlarda gezemezken, avcılara her türlü imkân tanınıyor. Öyle ki sadece askerlerin girebildiği yasak bölgelere kadar gidip Bevuzarları (Dağ Keçileri) başta olmak üzere birçok canlıyı katledebiliyorlar" dedi.

ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Dersim'de birçok hayvanın özgürce yaşadığının bilindiğini söyleyen Şen, "Biz Dersim halkı olarak her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz" dedi.

GÖZ YUMULUYOR

İl dışından ve Avrupa ülkelerinden Dersim’e gelindiğinin belirten Şen, yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü’nün sayı yetersizliği nedeniyle duruma müdahale edemediğini dile getirdi. Şen, "Kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk ve denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve çeşitli bölgelerde bulunan kimi karakollar duruma ya yeterince müdahale etmemekte veya göz yumaktadırlar" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İMZALADIĞI SÖZLEŞMEYE UYMUYOR

Türkiye’nin altına imza attığı Bern Sözleşmesi’ne uymadığını söyleyen Şen, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu bilinmekte olan Çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarların avlanılması için kotanın belirlendiğini söyledi. Şen, "Bazı gerzek turizmciler ve işbirlikçiler de konuyu ‘alternatif turizm’ olarak pazarlıyor. Güya ülkeye döviz geliyor. Buradan o düşkün işbirlikçilere de sesleniyoruz, kutsal toprakların kutsal canlıların ahı her daim başlarında olacaktır, bir an önce bu gözlerini bürümüş para hırslarından vaz geçmelidirler" ifadelerini kullandı.

5 BİN YABAN HAYVANI HAYATINI KAYBETTİ

Şen, 2020 yılında 5 bine yakın yaban hayvanının "av turizmi" kapsamında hayatını kaybettiğini belirterek, "Dünyada hiç bir ülke zaten yok olmuş yabani hayvan reservini döviz gelecek diye bu şekilde imha ettirmez. Kendi ruhsatsız avcılarımız zaten yeterince kanunsuz kıyım yapıyor, birde devlet eli ile bu kıyıma destek vermek akıl dışı bir uygulamadır. Ülkemizin ve ilimizin bu kanaldan gelecek dövize de paraya da ihtiyacı yoktur" diye belirtti.

'CİNAYETİN KARŞISINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise yapılanların Dersim’in kültürüne, diline, inancına karşı bir düşmanlık olduğunu söyledi. Piroğlu, "Seyit Rıza’dan bu yana diz çökmedik, çökmeyiz. Dersim’i, Dersim inancını bitiremezler. Dersim’de yapılan avcılık cinayettir. Cinayetin karşısında durmaya, onlara karşı mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar