Dedeoğulları ailesi: Devletin kurumları da bu işin içinde

Dedeoğulları ailesi: Devletin kurumları da bu işin içinde
'Katil eğitildi ve ailemi yok etti' diyen Çetin Dedeoğulları, devletin bazı kurumları da bu işin içinde olduğunu öne sürdü.

Irkçı saldırı sonucu 7 kişinin katledildiği Karslı Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesi tarafından gerçekleştirilen saldırıya ilişkin 9 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sonrası avukatlar ve aile yakınları basın toplantısı gerçekleştirdi. Dedeoğulları ailesinin avukat bürosunda yapılan toplantıya ailenin hayatta kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları da katıldı. Toplantıda konuşan aile avukatı Abdurrahman Karabulut, bu saldırıda 2 tutuklu bulunduğunu, saldırgan ailelerin müvekkillerini öldüresiye darp ettiğini vurguladı.

KORUMA TALEBİ

Her tutuklama taleplerinde yeni tahliyelerle karşılaştıklarını ifade eden Karabulut, "Müvekkillerimiz hakkında koruma talebinde de bulunmuştuk ancak savcılık bu konuyla ilgili hiç bir şey yapmadı. Aksine saldırgan aile ile temas halindeydi. İki kişinin suçu üstlenmesiyle diğer saldırganlar tahliye oldu" diye konuştu.

‘POLİS ORANTISIZ GÜÇ KULLANDI’

Saldırının ve katliamın kamuoyuna mal olduğunu ifade eden avukat Atilla Kart ise, Çetin Dedeoğulları’nın salondan çıkarılmasına tepki göstererek, "Keleş ve Çalış ailesinin duruşmadaki laubali tavırları ve kurguya dayalı yalan beyanları nedeniyle mağdur aileler insani bir tepki gösterdiler ve gerginlikler yaşandı. Mahkeme heyeti duruşmaya ve yönetime hakim olamadı ve polis de hiç bir uyarı olmadan orantısız ve haksız bir şekilde ailelere orantısız güç uyguladı" şeklinde konuştu.

‘KATİL KAMPA ÇEKİLMİŞ’

Kart, "12 Mayıs’ta tamamlanamayan saldırı 30 Temmuz’da katliama dönüştü. Keleş ve Çalık ailesinin akrabası olan tetikçi katil, işsiz güçsüz biridir. Failin, 12 Mayıs’taki saldırıdan sonra 2 ay boyunca lüks otellerde konakladığını görüyoruz. Günde 50-100 bin lira harcamaya başlıyor. 18-20 gün bu otellerde kalmış. Aslında kampa çekilmiş. Birileri o profesyonel katile moral eğitimi vermiş" diye ifade etti.

‘ÖGÜN SAMASTLAR YETİŞTİRİLİYOR’

Türkiye’de yeni Ogün Samastların yetiştirildiğini gördüğüne dikkati çeken Kart, "Bu iklimin yaratıldığını görüyoruz. Nefret söylemleri üzerinden, ırkçı söylemler üzerinden. Devletin anayasal kurumlarını bir bütün hedef almıyoruz fakat çok acı örnekler de yaşadık bu cumhuriyet tarihinde. İllegal güç odakları var bu ülkede ve bunlardan beslenen bir siyaset zemini var" ifadelerini kullandı.

‘İDDİANAMEDE KÜRT KELİMESİ GEÇMİYOR’

Hem sanıkların hem de müdafilerin tavırlarına vurgu yapan avukat Hişyar Özalp, "Onların bu gücü savcılardan aldığına inanıyoruz. İki dosya ve iki iddianame var. Nedeninin ırkçılık olduğu bir katliamın iddianamesinde tekniğine ve hazırlanışa aykırı bir biçimde tek bir defa bile Kürt kelimesi geçmemektedir" dedi.

‘ADALET GÜVENİM KALMADI’

Çetin Dedeoğulları, daha önce hiç bir basın açıklamasına katılmadığını hatırlattı. Adalete güveninin kalmadığını aktaran Dedeoğulları, "Son iki mahkemede gerek katilleri destekleyenleri gerekse de mahkeme heyetinin tavırlarından dolayı konuşmayı doğru buldum. Ben 7 kişiyi defnettim ve bugün bu salondan beni kovdular" diye belirtti.

‘DEVLET KURUMLARI İŞİN İÇİNDE’

"Tamamen aileyi yok etmek adına bir kiralık katil beslediler ve 30 Temmuz’da katili gönderip tüm ailemi katlettiler" diyen Dedeoğulları, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine söz verdiğini belirtti. Dedeoğulları, "Fakat son 2 mahkemede ben bu sözlerin sonuçlarını görmüyorum. Devletin bazı kurumları da bu işin içindedir. Katili bilinçli bir şekilde eğitildi ve ailemi yok ettiler" şeklinde ifade etti.

‘POLİS KÜFÜR ETTİ’

Son olarak konuşan Dedeoğulları ailesinin yakınlarımdan Hacıöller Kaplan, "Duruşma salonunda bir devletin polisi bir kadına cinsiyetçi küfürler konuşuyorsa ben bu devletten bundan sonra ne adalet beklerim ne de başka bir şey. Duruşma salonlarında adalet bitmiştir. Bu AKP’nin adaleti işte" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar