Dedeoğulları ailesine saldırıda 4 kişide ateş artığı tespit edildi

Dedeoğulları ailesine saldırıda 4 kişide ateş artığı tespit edildi
Dedeoğulları katliamına ilişkin hazırlanan iddianamede, 4 şüpheliden alınan el ve yanak svaplarında atış artıklarının tespit edildiği belirtildi.

Konya'nın Meram ilçesinde katledilen Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Keleş ve Çalık ailesinden Ali Çalık, Ali Keleş (Veli oğlu), Ali Keleş (Lutfi oğlu), Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Lutfi Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık hakkında "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yaralama", "Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan dava açıldı. 9 kişiye açılan davanın iddianamesi, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

Şüpheli ve mağdurların ifadesine yer verilen iddianamede, şüphelilerin olayın yol üzerine, kendi evlerinin önünde gerçekleştiğini ileri sürdüğü, ancak yapılan incelemelerde olayın Dedeoğulları’nın evinin bahçesinde gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre mağdurlardan İpek Dedeoğulları’nın saldırı sırasında silah sesi duyduğunu, silahın karşı taraftan sıkıldığını ancak kimin sıktığını görmediğini yönündeki ifadesini doğrular nitelikte Çalık ve Keleş aile fertlerinin saldırı sırasında silah kullandığı ortaya çıktı.

İddianamede, olay yerinde yapılan incelemede, çeşitli boy ve ebatlardaki odun parçası, borular, 1 adet mega 12 ibareli fişek, 2 adet mega 12 ibareli kartuş ve 2 adet iç içe geçmiş halde mega 12 ibareli kartuşun bulunduğu ifade edildi. Olay yerinde bulunan 4 kartuşun Dedeoğulları ailesinin evinden yapılan arama neticesinde bulunan av tüfeğiyle atıldığı tespit edilse de Ankara Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüğü tarafından düzenlenen uzmanlık raporunda, mağdur Barış Dedeoğulları ile şüpheliler İbrahim Keleş, Ali Keleş, Ramazan Çalık ve Ali Çalık’tan alınan svaplarda atış artıklarının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, Dedeoğulları’nın evinden alınan av tüfeğinin suçta kullanıldığına dair herhangi bir delilin elde edilmediğinden ailenin mirasçılarına iade edildiği ifade edildi.

2 KİŞİYE TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILDI

Verdikleri ifadelerde olay yerine sonradan geldiklerini belirten Ramazan Çalık ve Ali Çalık’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığı tespit edildi. İddianamede, şu ifadeye yer verildi: "Şüphelilerin GSM hatlarına ait baz bilgilerinin, olay yeri bölgesi baz istasyonlarından sinyal aldığının tespit edildiği, ayrıca olaydan sonra alınan el svaplarında atış artıklarının tespit edildiği ve bu nedenle şüphelilerin de olaya karıştığının değerlendirildiği…" 

İddianamede, yapılan tespitler üzerine Ramazan Çalık ve Ali Çalık hakkında 14 Temmuz’da verilen takipsizlik kararının kaldırıldığı bilgisi yer aldı.

EL VE YANAK SVAPLARINDA ATIŞ ARTIKLARININ TESPİT EDİLDİ

Haberde İddianame ile ilgili yapılan hukuki değerlendirmede, "Şüpheliler İbrahim Keleş,  Ali Keleş (Lütfi Oğlu), Ramazan Çalık ve Ali Çalık'tan alınan el ve yanak svaplarında atış artıklarının tespit edilmesi ve mağdur İpek'in ifadesinde silahla ateş edildiğini duyduğunu beyan etmesi göz önüne alındığında şüphelilerin kavga esnasında havaya ateş etmek suretiyle mağdurları silahla tehdit ettikleri yönünde kamu davası açmaya yeter şüphenin oluştuğu, şüpheliler ifadelerinde her ne kadar kavganın evlerinin önünde yolda meydana geldiğini beyan etmiş olsalar da, olaydan sonra olay yeri inceleme ekibinin yaptığı incelemede mağdurların evinin bahçesinin içerisinde kan izlerinin tespit edilmesi göz önüne alındığında kavga bahçe dışarısında başlamış olsa bile daha sonra mağdurların evinin bahçesinin içerisinde de devam ettiğinin ve bu şekilde şüphelilerin mağdurların konut dokunulmazlığını ihlal ettiğinin değerlendirildiği…" ifadeleri yer aldı.

CEZA TALEBİ 

İddianamede, 9 sanık hakkında "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Nitelikli yaralama", "Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" suçlarından hapis cezası istendi.

KATLİAM DAVASI AÇILMIŞTI

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da ırkçı saiklerle Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesine ilişkin de katil zanlısı Mehmet Altun’un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında "Canavarca Hisle Tasarlayarak Yedi Kişiyi Kasten Öldürme", "Azmettirme", "Yakarak Mala Zarar Vermeye Azmettirme" suçlarından dava açılmıştı. 

Öne Çıkanlar