Delta varyantı: Belirtiler soğuk algınlığı benzeri

Delta varyantı: Belirtiler soğuk algınlığı benzeri
'Genel tabloya göre yeni varyant daha bulaşıcı ve daha şiddetli. Aşıları biraz baskılıyor ama yine de işe yarıyor.'

Hindistan'da tanımlanan Covid-19’un Delta varyantı virüsün yayılma biçimini ve semptomları değiştirdi. Belirtileri nedeniyle soğuk algınlığıyla karıştırılabilen varyant, hastaneye yatış riskini artırıyor.

İngiltere'de vaka artışının rekor seviyeye ulaşmasına neden olan Hindistan merkezli delta varyantı, virüsün eski ve bilinen belirtileri göstermemesine neden oldu.

BBC’den Ros Atkins’in haberine göre, ‘Zoe Covid Belirtileri’ adlı araştırmayı yürüten Prof. Tim Spector yeni varyantın semptomları, "Eskisi gibi değil.. O zaman (Delta varyantı öncesi) bir numaralı semptom baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateşti" değerlendirmesini yaptı.

Britanya’da yeni varyantın semptomları listesi henüz netleşmese de Sağlık Bakanı Matt Hancock şu uyarılarda bulundu:

"Delta varyantı artık ülke genelindeki vakaların yüzde 90’ını oluşturuyor. Daha kolay yayıldığını biliyoruz. Ve hastaneye yatış riskinin, daha önce baskın varyanttan daha yüksek olduğuna dair kanıtlar var. İki doz aşı, Alfa (Britanya) varyantına kıyasla Delta varyantıyla hastaneye yatışlara karşı aynı derecede etkili."

'AŞILARI BİRAZ BASKILIYOR AMA YİNE DE İŞE YARIYOR'

Hastane kayıtları da Delta varyantına yakalanan kişilerin hastaneye yatırılma olasılığının Alfa’dan iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Vakaların çoğunu 20’li yaşlardakiler ve aşılanmamış yetişkinler oluşturuyor.

BBC İstatistik Müdürü Robert Cuffe de, "Genel tabloya göre yeni varyant daha bulaşıcı ve daha şiddetli. Aşıları biraz baskılıyor ama yine de işe yarıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar