Demirtaş: Diyarbakır Büyükşehir'e aday değilim

Demirtaş: Diyarbakır Büyükşehir'e aday değilim
AİHM'in verdiği serbest bırakılma kararı bağlamında yargı bağımsızlığının önemine de vurgu yapan Demirtaş, 'Hükümetin elindeki keskin kılıç sadece beni mi kesmek istiyor sizce? diye sordu.

ARTI GERÇEK- Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir kez daha Twitter hesabından mesajlar yayınlandı.

AİHM'in kendisi hakkında verdiği serbest bırakılma kararı bağlamında yargı bağımsızlığının önemine vurgu yapan Demirtaş, bağımsız yargının hükümetin emri altına girdiğinde ortaya çıkacak durumun faşizm olacağını vurguladı. 

AİHM kararına uyulması gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, "Peki yargı hükümeti denetleyemez, tam tersine hükümet yargıyı denetleyecek gücü ele geçirirse ne olur? Hiç uzatmayalım, faşizm olur onun adı. Tuz kokmuş olur. Toplumda adalete olan inanç çöker. Korku ve panik başlar. Hiç kimsenin güvenliği kalmaz" dedi.

Demirtaş'ın tweetleri şöyle: 

"Neden vergi öderiz? Devlet değimiz yapı eğitim, sağlık, güvenlik, ulaşım, iletişim ve tabii ki adalet hizmetlerini bize sunsun diye. Devlet bu hizmetleri sunarken hepimize eşit davranmak zorunda elbette. Bu hizmetler yürütülsün diye de geçici süreler için hükümetler seçeriz.

Devletin verdiği tüm hizmetler önemlidir ama bunlar arasında yargı hizmeti çok özgün ve özeldir. Yargının temel görevi, belli bir süre için görev verilen hükümetlerin hizmet verirken yurttaşlara haksızlık yapmasını ve yurttaşların birbirlerine haksızlık yapmalarını önlemektir.

Yargı görevini düzgün yapamazsa ortaya önce kaos, sonra da ağır hükümet zulümleri çıkar. Bu nedenle yargının bağımsız, tarafsız ve adil çalışacak şekilde güçlü olması çok önemlidir. Çünkü yargı hepimiz adına hükümeti de denetler ve bizi korur.

Peki yargı hükümeti denetleyemez, tam tersine hükümet yargıyı denetleyecek gücü ele geçirirse ne olur? Hiç uzatmayalım, faşizm olur onun adı. Tuz kokmuş olur. Toplumda adalete olan inanç çöker. Korku ve panik başlar. Hiç kimsenin güvenliği kalmaz.

Kısa bir müzik arası verelim mi? Bir ricam var. Videoyu başlattıktan sonra, her neredeyseniz gözlerinizi kapatın ve öyle dinleyin.

Adalete olan inanç çökünce, başımıza bir şey geldiğinde sığınabileceğimiz tek bir merci bile olmadığından, "hükümete biat etmek dışında hiçbir şey güvenli değil" diye düşünmeye başlarız.

Önce ilkelerimizden, sonra inançlarımızdan, ardından düşüncelerimizden, son olarak da onurumuzdan vazgeçmek zorunda kalırız. Bu da bizi hiçleştirir ve mutsuz eder. Giderek toplum olmaktan çıkar, kalabalıklar sürüsüne dönüşürüz. Tabii, olup bitene itiraz etmezsek.

Kim itiraz edecek peki? Öncelikle onurlu yargıçlar, avukatlar, sen, ben, hepimiz. Yargıyı topluma karşı acımasızca ve silah gibi kullananlara yüksek sesle dur demek zorundayız. Biz dışarıda bunu yapıyorduk, içeriden yapmaya devam ediyoruz.

İşte AİHM kararı da, Türkiye’de gelinen aşamada durumun ne kadar vahim olduğuna dikkat çekiyor. Peki Hükümet bundan ders çıkarıp anlamaya çalışıyor mu? Hayır. Aksine, "bizi bağlamaz" diyebiliyor. Çünkü yargı gibi keskin bir kılıcı elinden bırakmak istemiyor."

'İSKOÇYA'NIN SON KRALI' VE 'ÇÖKÜŞ' FİLMLERİNİ ÖNERDİ

Takipçilerine bir de film öneren Demirtaş, "Birkaç film de önerebilirim, henüz izlemediyseniz zaman ayırıp izleyin mutlaka. İzlemişseniz de bir kere daha izlemek istersiniz belki. İskoçya’nın Son Kralı https://youtu.be/R_W7PC6NnN4  - Viva Zapata https://youtu.be/sAc5p68U6oI  - Çöküş" dedi. 

"KORKMAYIN İTİRAZ EDİN"

Hükümetin yargı silahını herkese karşı kullanmak istediğini belirten Demirtaş bu duruma sesiz kalınmaması getektiğini vurguladı: "Peki Hükümetin elindeki keskin kılıç sadece beni mi kesmek istiyor sizce? Milyonlarcanız kesildiniz zaten ve emin olun ki kesilmeyeniniz kalmayacak, sessiz kalınırsa. Bu nedenle itiraz edin. Boyun eğmeyin. Korkmayın, bütün demokratik haklarınızı sonuna kadar kullanın. Önünüze sandık geldiğinde faşizme asla geçit vermeyin. Bunların yalanlarına inanmayın, tehditlerinden ürkmeyin. Dik durun, faşizm yenilecek. Emin olun yenilecek." dedi. 

Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığının söz konusu olmadığını ifade ederek bu işi yapabilecek durumda olan partili arkaşlarına işaret etti: "Bu haftayı kapatmadan bir konuya açıklık getireyim. Benim Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adaylığıma dair yorum, haber yapanlara teşekkür ediyorum ama böyle bir niyetim yok. Dışarıda bu görevleri yapabilecek binlerce arkadaşım var zaten."

Selahattin Demirtaş tweetlerini geçen hafta olduğu gibi kitap önerileri ile bitirdi.

 

Öne Çıkanlar