HDP’nin Demirtaş için verdiği 162 önerge Meclis tarafından iade edildi

HDP’nin Demirtaş için verdiği 162 önerge Meclis tarafından iade edildi
HDP’nin, AİHM’in Demirtaş kararı ile ilgili verdiği 162 önerge Meclis Başkanlığı tarafından ‘Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular’ denilerek iade edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesinin Demirtaş kararına ilişkin verdiği önergeler Meclis Başkanlığı tarafından iade edildi. Meclis Başkanlığı, "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir" sorusunu iç tüzüğe aykırı buldu.

AİHM’in Demirtaş kararının uygulanmaması üzerine, HDP’nin tüm milletvekilleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. Üç isim için ayrı ayrı verilen 162 önergede AİHM kararlarının bağlayıcılığı hatırlatılmış ve üç isme sadece şu soru yöneltildi: Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?

İÇ TÜZÜK HÜKMÜNE UYGUN DEĞİLMİŞ!

İlgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığına sunulmasından 14 gün sonra önergeler toplu olarak iade edildi. HDP’li 54 milletvekilinin Oktay, Gül ve Çavuşoğlu’na sunduğu 162 adet önergenin iç tüzüğe uygun olmadığı ileri sürüldü. İade gerekçesinde, önergelerdeki "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir" sorusu için "Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular" yorumu yapıldı. Gerekçede, sorunun iç tüzük hükmüne uygun olarak düzenlenmesi halinde önergelerin işleme alınacağı ifade edildi.

Öne Çıkanlar