Demirtaş’ın avukatı Demir: Türkiye’nin itiraz hakkı yok, karar kesin

Demirtaş’ın avukatı Demir: Türkiye’nin itiraz hakkı yok, karar kesin
Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, AİHM’in kararını değerlendirdi. Demir, ‘Türkiye’nin bu karara itiraz hakkı bulunmuyor, karar kesin’ dedi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aralarında partinin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 40 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanmasında verdiği ihlal kararını +GERÇEK’e değerlendirdi. 

AİHM BÜYÜK DAİRE KARARINI HATIRLATTI

Demir, AİHM Büyük Daire’nindaha önce Selahattin Demirtaş ve Filiz Kerestecioğlu kararında dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin söylediği şeylerin bütün HDPli milletvekilleri için geçerli olduğuna karar verdiğini hatırlattı. "Ne anayasa ne de Meclis teamüllerinde olmayan bir usul ile kötü niyetli olarak kaldırılan dokunulmazlıkların bu hali ile milletvekillerinin ifade özgürlüklerinin ihlali sonucu doğurduğuna hükmetti" diyen Demir, sözlerine şöyle devam etti: 

-Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir

"Hükümetin ‘Ama ben terörle mücadele ediyorum’ savunmasını kabul etmeyen mahkeme, bu gerekçenin mevcut durum açısından ifade özgürlüğünün sınırlandırılabileceği özel şartlar arasında olmadığına karar verdi. Bu hali ile bütün HDP’li milletvekilleri hakkında yürütülen yargısal süreçler sakatlanmış oluyor. Çünkü Anayasa’nın 83/2. maddesine göre dokunulmazlığını kaldırmadan bir milletvekillini karakola dahi çağıramazsınız."

‘TÜRKİYE’NİN BU KARARA İTİRAZ HAKKI BULUNMUYOR’ 

Demir, anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde kaldırıldığı artık kesinleşen dokunulmazlıklardan sonra yapılan bütün hukuksal işlemlerin usulen en baştan alınması ve yok sayılması gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin bu karara itiraz hakkı bulunmuyor, karar kesin" dedi. 

Öne Çıkanlar