'Demirtaş'ın tutukluluğu adaylık için avantaj'

'Demirtaş'ın tutukluluğu adaylık için avantaj'
SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı, Demirtaş'ın adaylığı için 'Ortada mağduriyet var. Yüzde 12 alacakken, yüzde 15 alabilir' dedi.

GÜNCEL - SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı’dan Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken anketlerle ilgili çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Bayrakçı, Cumhurbaşkanlığı için CHP'ye İlhan Kesici ve Muharrem İnce’yi işaret ederken, HDP için en yüksek oy alacak kişinin Selahattin Demirtaş olduğunu söyledi.

"CHP İLK DEFA KEDİ OLALI BİR FARE TUTTU"

24 Haziran’da yapılacak erken seçimde sandıktan kimin çıkacağına dair araştırma yapan kuruluşlardan SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı Habertürk'e verdiği röportajında ilginç açıklamalarda bulundu.

Başrakçı, CHP’den 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesiyle ilgili olarak, "Cumhur ittifakı bunu hiç hoş karşılamadı. Çok kızdılar, "Ahlak dışı" dediler. Ama ben hiç o kanaatte değilim. Bilakis gayet etik. İktidarın şu ana kadarki ufak tefek bütün kurnazca hareketlerine karşı CHP ilk defa kedi olalı bir fare tuttu. İyi bir planla hareket ettiler. CHP iyi şeyler yapsa ve kaybetse ona razıyız. Ama zaten çoğunlukla kötü şeyler yapıyor, o yüzden kaybediyor. Biz onu eleştiriyoruz. Zaten İYİ Parti’nin seçmen ağırlığı CHP seçmeninden oluşuyor. Sol ile hiç alakası olmamış insanlar şu anda CHP’ye oy veriyorlar. İYİ Parti en yüksek oyunu CHP’den alacak. Anketlerden sağlıklı cevap almak imkânsız çünkü cevap veren kişilerin yüzde 15’i korktuğu için yanlış bilgi beyan ediyor. OHAL’den dolayı insanlar işten atılma korkusu yaşıyor..."

Bayrakçı açıklamalarına şöye devam etti, "İYİ Parti Meclis’e girmeliydi ve girdi. Dolayısıyla İYİ Parti’nin Meclis’te yer alması için CHP her şeyi yapabilirdi. İYİ Parti’yi biraz da kendi çocuğu gibi görüyor. Ayrıca CHP, bu tür bir partinin mevcudiyetiyle gerek başkanlık seçiminde gerek parlamento seçiminde bir sonuç alınabileceğini de biliyor" dedi.

"İLHAN KESİCİ'DEN DAHA UYGUN BAŞKA BİRİ YOK"

CHP'nin Cumhurbaşkanlığı için aday göstereceği kişinin özellikleri hakkında, "CHP’li olacak ama kökeni merkez sağdan gelecek. Gençliğinde de biraz ülkücük-milliyetçilik olması lazım. Çok iyi de ekonomi bilmesi gerekiyor. İlhan Kesici’den daha uygun başka biri yok. Herkesten oy alacak olan o. Kesici 3 dönemdir CHP Milletvekili. Bir insan daha ne kadar CHP’li olabilir? Aynı zamanda merkez sağ kökenli; Anavatan’dan belediye başkan adayı ve milletvekiliydi. Aynı zamanda Demirel Ailesi’nin damadı. Ekonomiyi de çok iyi biliyor. Son düzlükte seçimi alabilecek kişiyi tarif ediyorum. Bu tipte bir CHP adayı olmaması halinde Tayyip Erdoğan seçimi ilk turda kazanabilir. İkinci tura kalmaz. Bu arada Muharrem İnce’nin de altını çizmeden geçemeyeceğim..."

Sağ seçmenin Muharrem İnce’ye oy verip vermeyeceği konusunda, "İşte tek sorun o. Yoksa İnce hem CHP’li hem de iyi konuşuyor. Ama seçim ikinci tura kalırsa maalesef sağ seçmenden oy alamaz. Sıfır da olmaz ama Kesici gibi oy alamaz. Kesici olmazsa, İnce aday olmalı..."

"HDP’NİN ADAYI DEMİRTAŞ OLMALI"

Bayrakçı, "Bir siyasi parti en yüksek oyu alabileceği adayla seçime gitmeli. HDP için o kişi Demirtaş’tır. Çünkü söylemi bu ülkede tuttu, beğenildi. MHP’liler bile onu izledi"

- Peki, tutuklu olması dezavantaj değil mi?

"Hayır, aksine avantaj. Ortada mağduriyet var. Yüzde 12 alacakken, yüzde 15 alabilir. Meral Akşener veya CHP’nin benim tarif ettiğim tipte göstereceği bir aday finale kalabilir. Onlardan biri kalırsa, o zaman seçim kafa kafaya hale gelir. Tayyip Erdoğan her halükârda 46-47’nin altında kalmaz."

"ABDULLAH GÜL ÖZEL BİR ADAY"

Bayrakçı, "AKP’ye yuvarlayarak oy veren insanlar var. Farklı adaylar olursa onlar asıl partilerine gidebilirler. Örneğin Saadet Partisi’nin yüzde 4-5’lik bir seçmeni var. AKP, 2009 seçimlerinde yüzde 38’e düştüğünde, 5 puanı Saadet almıştı. Abdullah Gül özel bir olay, o tabii ki seçmeni çeker. Ama onu hangi parti aday gösterecek? Abdullah Gül tabii ki önemli bir faktör olur. Ama CHP seçmeninin en az yüzde 30’unun gözleri laik bir aday arar. Esasen CHP de bunu yapamaz. CHP, Abdullah Gül’ü destekleyen bir açıklamanın altına giremez. Çünkü CHP 90 yıldır en büyük mücadeleyi laiklik ile ilgili konularda verdi. Bağımsız, özgür düşünen Türk kadınının ve laik düşüncenin daima merkezi oldu. Hal böyle olunca tutup da siyasal İslam’dan gelen birinin aday gösterilmesini CHP’nin hiçbir üyesi affetmez..."

"SEÇİMİN NEDENİ DOLAR"

Erken seçimin nedeni hakkında ise Bayrakçı, "Son gelişmelerle de AKP için acil bir seçim ihtiyacı hasıl oldu. Hükümet doları durduramayacağını anladı. Daha önce dolar yine yükseliyordu fakat ardından tekrar düşüşe geçiyordu. Şimdi dolar göstere göstere 4’ü geçti. Bu panik yapar. O yüzden acilen erken seçim kararı aldılar" değerlendirmesi yaptı.

Öne Çıkanlar