Demirtaş: Kıvılcımların yangına dönüşmesini engellemek lazım

Demirtaş: Kıvılcımların yangına dönüşmesini engellemek lazım
5 yıldır tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ülkede yaşanan ırkçı saldırılar ve göçmen düşmanlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

5 yıldır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemde yer alan ırkçı saldırılar ve mülteci düşmanlığı hakkında konuştu. Demirtaş konuya ilişkin, ‘Şu andaki gerilimleri sistematik bir planın parçası olarak görmüyorum. Daha ziyade hükümetin kullandığı dilden kaynaklı tek tek vakalar yaşanıyor. Ancak yine de çok dikkatli olmak ve bu tür kıvılcımların yangına dönüşmesini engellemek lazım’ ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, mülteci karşıtlığının oluşmasında siyasetin dilinin etkili olduğunu belirterek, ‘öncelikli olarak bütün siyasetçilerin kullandıkları dile dikkat etmeleri, ayırımcılığa veya ırkçılığa yol açabilecek politikalardan uzak durmaları gerekir’ şeklinde konuştu.

'İKLİM KRİZİ VE EKOLOJİ ÇOK HAYATİ BİR KONU'

Güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan yangınlar ve seller hakkında iktidar yöneticileri, siyasiler ve vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

"İklim krizi konusunda yapılmış çok değerli akademik çalışmalar, yazılmış çok değerli kitaplar var. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere etkili kurumlarca hazırlanmış çok iyi raporlar var. Öncelikle ülkeyi yönetenler olmak üzere, tüm siyasetçilere ve halka bunları okumalarını tavsiye ediyorum. İklim krizi ve ekoloji çok hayati bir konudur. Öncelikle herkesin bu konuda bilinçlenmesi gerekir. Benim burada verebileceğim kısa cevapta bunu tam olarak izah etmem mümkün değil. Lütfen herkes bu konuda daha çok şey okusun, belgesel izlesin."

HDP’NİN SEÇİMLERDEKİ TUTUMU EYLÜL AYINDA NETLEŞECEK

Aktan’ın, "Sizce HDP önümüzdeki seçimler için nasıl bir yol, strateji izlemeli?" sorusuna Demirtaş, "Sanıyorum eylül ayında bu konuda HDP Genel Merkezi tarafından kapsamlı bir açıklama yapılacak ve seçimlere ilişkin tutumumuz netleştirilerek kamuoyuna ilan edilecek. Bu sorunuzun cevaplarını, hep birlikte orada göreceğiz" cevabını verdi.

'PARTİM VE HALKIMIZ GÖREV VERİRSE CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINA HAZIRIM'

Sürekli gündeme gelen erken seçim konusuna dair Aktan'ın "Partinizden talep veya öneri gelmesi halinde yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünür müsünüz?" sorusuna Demirtaş, "Partim ve halkımız bana ne görev verirse severek ve onurla yapmaya hazırım. Buna Cumhurbaşkanlığı adaylığı da dâhil" şeklinde yanıt verdi.

Öne Çıkanlar