Demirtaş: Öcalan heykeli açıklamam istismara açıktı

Demirtaş: Öcalan heykeli açıklamam istismara açıktı
'Bugün olsa kurmayacağım bazı cümleler var' diyen Demirtaş, 'Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz' ifadesinin hem bağlamından koparılmaya hem yanlış anlaşılmaya müsait olduğunu söyledi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halk TV programcılarının gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi. 

Barış Pehlivan'ın "Cezaevi muhasebe yerleridir de... Bugünkü Selahattin Demirtaş'ın dışarıda yaptıklarına ya da yapamadıklarına dair 'keşke'leri nelerdir?" sorusuna Demirtaş, özeleştiri yaparak cevap verdi. "Bugün olsa kurmayacağım ya da o şekilde ifade etmeyeceğim bazı cümleler var. " diyen Demirtaş, "Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz" ifadesnin bunlardan bir olduğunu belirtti. Cümlenin bağlamından kopartılmaya müsaiyt olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu: 

DEMİRTAŞ: "BAŞKAN APO'NUN HEYKELİNİ DİKECEĞİZ" İFADESİ BAĞLAMINDAN KOPARTILMAYA MÜSAİTTİ

"Deneyimli bir mahpus olarak cezaevini biliyorsunuz tabii :) Elbette yaşamın her dönemi bir muhasebeyle geçmek zorunda. Cezaevi de bunun için "ideal" bir yer. Çok fazla keşkem yok açıkçası. Ancak Çözüm Süreci'nin başarılı olması için daha fazla inisiyatif alabilirdim. Her ne kadar AKP süreci istismar etse, kendine yontmaya çalışsa da. Bazı eksikleri ve yöntem hataları olsa da. Daha şeffaf, daha hukuki bir süreç yürütülmeliydi ve konuyu TBMM zeminine çekebilmeliydik diye hayıflandığım oluyor. Bir de bugün olsa kurmayacağım ya da o şekilde ifade etmeyeceğim bazı cümleler var. Örneğin "Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz" ifadesi hem bağlamından koparılmaya hem yanlış anlaşılmaya çok müsait bir ifadeydi. Ben orada, Öcalan PKK’ye silah bıraktıracak ve barışa katkı sunan hiç kimsenin yaptıkları toplum tarafından unutulmayacak demek istiyorken istismara açık bir cümle kurmuş oldum. Bir de atlanıyor ama o günlerde AKP çevreleri Erdoğan ve Öcalan’a Nobel Barış Ödülü verilmeli demekten geri durmuyorlardı. Öyle bir atmosferdi. Benim o cümleyi sarf ettiğim dönemin siyasi atmosferi unutuluyor, unutturuluyor. Aslında ben öyle heykel meraklısı biri değilimdir. Heykelini dikmeyi, mecazi anlamda kullanmıştım. Hatta aynı gün, yani o sözleri söylediğim gün, heykel meraklısı olmadığımı söylemiştim de. Ama meydan meydan dolaştırılarak aleyhime propaganda olarak kullanılan videonun devamındaki o bölümü hiç kimse yayımlamıyor. Size o kısa videoyu iletiyorum. Dikkat edilirse o meydan meydan dolaştırılan, sosyal medyada paylaşılan videonun devamıdır."

"Bir de şöyle bir gerçek var; o video Çözüm Süreci bittikten sonra AKP medyası tarafından piyasaya sürüldü. Üç yıl boyunca kimsenin aklına bile gelmedi o konuşma. Savcı bile üç yıl sonra soruşturma açtı. Yine de istismar edilmeye açık bir cümle kullanarak ellerine koz vermiş oldum. Bu arada, Öcalan’ın kendisi de heykelinin dikilmesi meraklısı değil. O da barış olsun, demokratik çözüm olsun düşüncesindeydi. Bunu da belirtmeden olmaz. İşte bu ve benzeri bazı konuşmaları daha dikkatli yapmalıydım diye düşünüyorum. Elbette bu açıklamaların hiçbiri suç değil. Buna rağmen ben sadece konuşmalarımdan dolayı 144 soruşturma, 47 dava, 10 bin yıl ve 38 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle karşı karşıya kaldım, şu ana kadar. Altı yıldır tutukluyum ve dokuz yıl da hapis cezası verildi bana. Buna rağmen mağdur değil, mağrur olmaya ve her konuya özeleştirel yaklaşmaya gayret ediyorum."

KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI: İSİMDEN ÇOK İLKELER VE UZLAŞI ÖNEMLİ 

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı da Demirtaş'a soruldu. Fikret Bila'nın "Kılıçdaroğlu aday olursa HDP destekler mi, yoksa aday mı çıkarır?" sorsuna HDP Yönetimini adres gösteren Demirtaş, "isimden çok, ilkeler ve uzlaşı önemli dedi:  

"Bu soruya HDP adına cevap vermem mümkün değil, takdir edersiniz ki. Sorunun doğrudan muhatabı HDP yönetimi. Bununla birlikte, HDP’nin bu konudaki yaklaşımını hatırlatabilirim. Şöyle ki, HDP geçen yıl tam da bugünlerde açıkladığı 11 maddelik tutum belgesinde açık, şeffaf bir şekilde müzakere ederek ortaklaşacakları bir adayı desteklemeye hazır olduğunu açıklamıştı. Yani son dakikaya, son saniyeye kadar ortak adayda ısrarcı olunacak, kapılar açık tutulacak. Ben de bu yaklaşımı tümüyle destekliyorum. Eğer ortak adaylık süreci HDP’nin de görüş ve önerileri alınarak ve HDP tutum belgesindeki 11 madde müzakere edilerek belirlenirse HDP kendi adayını çıkarmayacağını ilan etti, ki bu son derece açık, dürüst ve mantığa uygun bir tutumdur. Dolayısıyla bizim için isimden çok, ilkeler ve uzlaşma önemlidir."

Selahattin Demirtaş ve cezaevinde koğuş arkadaşı Diyarbakır’ın görevden alınan eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, İran’da ahlak polisi sorgusu sırasında hayatını kaybeden Mahsa Amini için düzenlenen protestolara destek amacıyla saçlarını kazıtmıştı. Demirtaş, bu kararı nsıl aldıklarını da anlattı: 

"MAHSA SAÇLARI NEDENİYLE KATLEDİLDİĞİ İÇİN ..."
"Gece uyumak üzere ışığı kapatıp yatağa uzandığımda biraz önce televizyonda izlediğim Mahsa Amina’nın görüntüleri ile İran’daki halk direnişi kafamda dönüp duruyordu. Bu gibi durumlarda insan cezaevinde kendisini çok çaresiz hissediyor. Bir şeyler yapmak isteseniz bile imkânlar çok kısıtlı. Mahsa, saçları nedeniyle katledildiği için o anda, saçlarımızla bir mesaj verebiliriz diye düşündüm. Hemen Selçuk Hoca’ya söyledim, o da destekledi. Sabahında da saçlarımızı kazıttık."

"TÜM SORUNLAR AŞILDI, YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"

Barış Pehlivan'In "Cezaevinde tutuklu olduğunuz süreçte HDP'nin size ve ailenize yeteri kadar destek olduğunu düşünüyor musunuz? Yalnız bırakıldığınızı hissettiğiniz oldu mu? Daha önce dile getirdiğiniz 'sizi yaralayan dost fiskeleri' nelerdir?" sorsuna da Demirtaş şöytle cevap verdi: 

"Açıkçası ilk zamanlarda bazı sorunlar, yetersiz yaklaşımlar oldu. Ancak zamanla tüm sorunlar aşıldı. Bu sorunlar kurumsal olmaktan çok bazı kişisel tutumların sonucuydu. Dost fiskesi dediğim, bu kişisel tutumlara bir sitemdi. Ailem hiçbir zaman yalnız bırakılmadı. Altı yıldır her hafta ailemi İstanbul’dan Edirne’ye HDP’li arkadaşlar getirip götürüyor. Keza avukat arkadaşları da HDP’li arkadaşlar cezaevine getirip götürüyor. Avukatlar aracılığıyla, HDP yönetimi ile düzenli iletişimimiz var. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Dediğim gibi, ilk zamanlar bazı kişilerin öznel tutumlarından kaynaklı bazı sorunlar oldu ama kısa sürede aşıp yolumuza devam ettik."

 

 

Öne Çıkanlar