Demokratik Suriye Meclisi: Yangınları IŞİD, Esad ve Türkiye çıkarıyor

Demokratik Suriye Meclisi: Yangınları IŞİD, Esad ve Türkiye çıkarıyor
Demokratik Suriye Meclisi İletişim Bürosu Eşbaşkanı Ömer: Yangınlarda bugüne kadar 19 milyar Suriye Lirası zarar oluştu.

Yavuz ÖZCAN


Rojava’da hasat zamanının gelmesi ile tarım arazilerinde çıkarılan yangınlar nedeniyle binlerce hektarlık arpa, buğday ve mercimek tarlası yandı. En son Kamışlı’ya bağlı Tirbespiyê ilçesinde yangın çıkan alanlarda otlanan hayvanlar zehirlendi. Yangıların neden ve kimler tarafından çıkarıldığını, nedenlerini ve sonuçlarını DSM (Demokratik Suriye Meclisi) İletişim Bürosu Eşbaşkanı Cihad Ömer’e sorduk:

- Yangınlar sonucu binlerce tarım arazisi hasatla birlikte yakıldı ve hala yakılıyor.Kim yakıyor buraları?

Sizin de bildiğiniz gibi, Bahoz Hamlesi’nden sonra, IŞİD savaşı kaybetti, cephesel alanda hiçbir kuvveti kalmadı. Uyuyan hücreler ve taraftarları büyük darbe aldı ve bu durum onları moralsizliğe sevk etti. Bildiğiniz gibi tüm alanın yönetimi-insiyatifi bizim elimize geçti.

Şimdi sorunuzun cevabına gelirsem,bu yangınlarla alakalı olarak şüpheli üç taraf vardır. Şimdi operasyon yürüten askeri güçlerimiz QSD ve YPG’dir. Bu yangınlar da genelikle Kuzey ve Doğu Suriye’de çıkmaktadır. Yani bizim yönetimimiz altındaki bölgelerde çıkmaktadır. Bu yangınların bir kısmını IŞİD’liler çıkartmaktadır. Kendilerince operasyonlara katılan savaşçıların ailelerini cezalandırmaktadırlar. Genellikle de bu yangınlar Kürtlerin ve QSD’li ailelerin arazilerinde vuku bulmaktadır.

- Yani özellikle QSD’lilerin ailelerin arazileri mi hedef alınıyor?

Evet özelikle QSD savaşçılarının ailelerinin arazileri hedef seçilmektedir.Aldıkları yenilgileri hazmedememiş çevrelerin düşkün davranışlarıdır bu yangınlar. Amaçları savaşta aldıkları yenilginin öcünü almak ve halkın psikolojisini bozmaktır. Tabii bilindiği üzere Cizre bölgesinin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım üzerinedir. Bu yöntemle akıllarınca bu bölgenin ekonimisine darbe vurmaya çalışıp halkı zarara uğratmak istemektedirler.

- Bu yangınları yalnızca IŞİD’liler mi çıkartıyor?

Bir de zaten bunu yapacaklarını bunlar açıkça itiraf ettiler. Dediler ki, biz yakacağız, bırakmayacağız kimse bundan bir hayır görmesin, kimse istifade etmesin. Yani askeri olarak büyük başarı sağladık. Bu gün birçok uluslararası heyet bizi ziyaret edip, insanlık adına savaşı kazandığımızı ifade etmektedirler ve desteklerini sunmaktan geri durmayacaklarını belirtmektedirler. İkincisi, coğrafi olarak epey geniş bir alana, takriben Suriye’nin yüzde 30’unda hakim duruma geçmişiz. Bu durum da Türkiye ve ona bağlı çevrelere ve karşıtlarımıza, yani burada bir güç olmamıza engel olmaya çalışanlara ve onların politikalararına büyük bir darbe vurdu ve birçok çevreyi ve Türkiye destekçilerini çok rahatsız etti ve etmekte.

Cihad Ömer

- Üç failden bahsettiniz üçüncüsü kim?

Üçüncüsü de, şimdi bu alana uygun düşen bir tabir kullanılmakta, bu bölgeye, ’yemek sepeti’ denilmektedir. Yani bu bölge her bakımdan ve bir çok alanda zengin bir bölgedir. Hem zirai hem de endisturiyel tarımın yanında petrol bakımından da zengin bir bölgedir. Işte askeri ve siyasi olarak bize bir darbe vurmaya güçleri yetmediği için, ekonomik olarak, bu şekilde darbe vuracaklarını hesaplamaktadırlar. Ellerinden gelse tabii petrol kuyularını da yakacaklar, fakat o iş buğday arpa yakmak kadar kolay değil. 

- Suriye'nin bu yangınlarda dahli var mı?

IŞİD’den sonra bu yangınlardan çıkar sağlayan Suriye ve ona bağlı çetelerdir. Onlar da bu yangınlarla hem bölge hakını ekonomik olarak zayıf düşürüp, ekmeğe muhtaç etmek ve hem de güvenliklerinin olmadığı propagandası yapma zemini yaratmak istiyorlar. Bildiğiniz gibi Suriye’ye ekonomik ambargo uygulanmakta. Bu ambargo Suriye’nin parçası olmamız sebebiyle bize de uygulanmakta. Suriye rejimi bu ambargo sebebiyle bölge halkının yine tarımsal ve ekonomik olarak ona muhtaç olacağı beklentisi içerisindedir. 

- Rejimin Rojava’daki tahılı satın alma girişimleri olduğundan bahsediliyor, bu doğru mu?

Evet doğru bu. Tarımsal ürünlerimizi ve buğdayımızı kendisine götürüp satmamız için bazı haberler var. İşte güya buğdayı daha uygun fiyata alacağını taahhüt etmektedir. Fakat bu taahhüdünü de tutmamaktadır. Bazı kesimler tabii bu sözlere kanıp buğdaylarını götürdüler. Fakat bizim 160 Liraya (Suriye Lirası) aldığımızı onlar 130 Liraya almaktadırlar.

- Bu aradaki fark neden peki?

Bu rejimin halkın yararına iş yapması düşünülemez. Halkı, milleti sömürme üzerine kurulu bir rejim halkın çıkarından ziyade kendi çıkarını kollar ve halkı sömürür. Yani televizyonlarında ve basınında aksi yönde propaganda yapsa da işin özü toplumu kandırmak ve despot rejmini daha da güçlendirmektir tek amacı.

- Bu güne kadar ne kadar ekili alan yakıldı?

Birçok köyün ekili arazileri yakıldı. Fakat bütün yangınların bilerek çıkarıldığını idda edemeyiz, ama yüzde 80’i kesinlikle bilerek ve intikam duygusu sonucu yapılmıştır. Ekonomi Bakanlığımıza göre tahmini olarak şimdiye kadar oluşan zarar 19 milyar Suriye Lirası’dır. Özerk yönetim bu zararları nasıl kapatacağının arayış ve çabasına girmiştir. Şu anda bunun tartışması yapılmaktadır. Bu tartışmalar doğrultusunda neler yapabileceğimize bakacağız ve kamuya yönelik bir açıklamamız olacaktır. Şimdiden şunu ifade edeyim ki tarlası yananların en azından o tarlaya yaptıkları masrafları yönetimimiz tarafından karşılanacaktır.

- Bu yangınların devam edeceği konusunda tereddütleriniz var mı?

Kısaca şunu ifade edeyim, bu yılki mahsul çok iyiydi,  QSD’nin başarıları da halka çok yüksek moral verdi. Evet şehadetler yaşandı, bunu biliyoruz, fakat bu şahadetler bizi IŞİD karşısında mutlak zafere götürdü. Bize zafer çoşkusu yaşatmamak için düşmanlarımız bu tarz eylemler gerçekleştirmektedirler. Bu eylemler Hitler döneminde  kalmadır. Bu düşkünlerin  bu tür davranışları olacaktır. Ellerinden gelse daha da kötüsünü de yapacaklardır. Çünkü bunlarda insanlık namına bir şey yoktur. Vicdan muhakemeleri yoktur.  Düşmana sitem olmaz. Düşman düşmandır. Yani hem Rejim hem IŞİD, hem çeteler hem de Türkiye, işte bazı videolarda görüldüğü üzere, Türkiye askeri duvar üstünden ateş yakıp yangın çıkartmaktadır. Bu üç farklı kesimden kaynaklı bu yangınlar çıkmaktadır.

Yani bu tarz eylemler sanılmasın ki bizim ve halkımızın iradesini zayıflatacaktır. Hayır, tam aksine irademizi daha güçlendirmekte, amaçlarımıza daha bir sarılmamıza neden olmaktadır. Bunlar bizim bölge gerçeğini iyi kavramamıza sebebiyet vermiştir ve ona göre tedbir almamız da gerekecektir. Gelecek yıllarda kendimizi daha iyi donatmamız gerekecek. Hem siyasi, hem askeri, hem de ekonomik olarak tedbirlerimizi alacağız.

Öne Çıkanlar