Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: 'Türkiye gezegende başka bir ülkeye savaş tehdidi yönelten tek ülke'

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: 'Türkiye gezegende başka bir ülkeye savaş tehdidi yönelten tek ülke'
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, iki ülke arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmayı değiş tokuş etti.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın Avrupa Birliği'nin (AB) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası mali toparlanma için sağlayacağı kurtarma fonunun ekonomi ve enerji alanında iş birliği, düzensiz göç, AB’nin genişlemesi, Doğu Akdeniz ve Libya konularını ele aldığı belirtildi.

Gerçek Gündem'in haberine göre açıklamada, "İki bakan ayrıca iki ülke deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmanın onay belgelerini değiş tokuş etti. Bu, anlaşmanın uluslararası düzeyde yürürlüğe girmesini onaylayan bir adım oldu." ifadesi kullanıldı.

DENDIAS: TÜRKİYE, TÜM AVRUPA BİRLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

İtalyan mevkidaşıyla yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias; "Bugün mevkidaşımı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ihlal politikasına devam ettiği, uluslararası hukukun temel prensiplerini hiçe saydığı ve Yunanistan'a karşı tehditlerine devam ettiği konularında bilgilendirdim. Türkiye, bu gezegende başka ülkeye savaş tehdidi yönelten tek ülke. Aynı şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik tehditleri de var. Bunun sadece Yunanistan ve Kıbrıs'ı değil, bir bütün olarak Avrupa Birliği'ne yönelik olduğunu anlattım. Buna İtalya da dahil" ifadelerini kullandı.

İki bakan, 11 Haziran 2020'de iki ülke arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik bir anlaşma imzalamıştı. İki bakanın imzaladığı anlaşma, takip eden süreçte iki ülke parlamentolarının onayından geçmişti.

Yapılan anlaşma kapsamında iki ülkenin İtalyan balıkçıların Yunan kara sularındaki faaliyetlerine devam etmesinin güvence altına alınması için ek bir sözleşme imzalanacak. Yunanistan'ın İyon Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarması durumunda ise İtalyan balılçıların endişelerini giderecek bir tasarı iki ülke tarafından Avrupa Konseyi'ne sunulacak.

Yunanistan'ın geçtiğimiz yıl İtalya ile imzaladığı deniz yetki alanları anlaşması Yunan basınında 'tarihi' olarak nitelendirilirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise anlaşmayla ilgili "Bizi ilgilendiren bir durum yok" açıklamasında bulunmuştu.

Atina hükümeti İtalya'nın ardından Ağustos 2020'de de Mısır'la Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarını belirleyen bir anlaşmaya imza atmıştı, bu anlaşma Ankara'nın tepkisini çekmişti.

Öne Çıkanlar