Deniz Yücel: Erk Acarer'e yapılan saldırının siyasi sorumlusu Türkiye'deki iktidar

Deniz Yücel: Erk Acarer'e yapılan saldırının siyasi sorumlusu Türkiye'deki iktidar
Deniz Yücel: Erk'i ve başka arkadaşları sürgün eden, hapseden, hedef gösteren bu iktidardır.

ARTI GERÇEK - Artı TV Programcısı, gazeteci yazar Erk Acarer dün akşam yaşadığı Almanya’nın Berlin kentindeki evinde bıçaklı ve yumruklu saldırıya uğramasını değerlendiren Die Welt muhabiri Deniz Yücel, "Bu saldırı örgütlü olsun olmasın, bunun ve benzer olayların sorumlusu doğrudan Türkiye'deki siyasi iktidardır. Çünkü Erk'i ve başka arkadaşları sürgün eden, hapseden, hedef gösteren bu iktidardır. Bu iktidar böyle olmasaydı zaten Erk de Almanya'ya sığınmak zorunda kalmazdı" dedi.

Saldırının örgütlü olup olmadığı hakkında polis araştırmasının beklendiğini söyleyen Deniz Yücel, saldırıdan bağımsız olarak Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Almanya'daki faaliyetlerini hatırlattı. MİT'in çoğu gönüllü 6 ila 8 bin personelinin olduğunu söyleyerek "MİT'in buradaki hedefi Kurtlar Vadisi'ndeki gibi fantastik şeyler değil. MİT'in buradaki hedefi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi vatandaşları. Bizden başkası değil" dedi. 

Artı TV'de yayınlanan Haber Aktüel'de Medya Cebe'nin sorularını yanıtlayan Deniz Yücel'in açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:

- Saldırının arkasında sizce kimler var?

Bilmiyorum. Bazı gazeteci arkadaşlar Twitter'da paylaşımda bulundu. "Şundan bir mesajdır, bu yapmıştır" gibi. Ben ortada kesin bilgi ya da daha somut deliller olmadıkça kesin tespitlerden uzak durmayı tercih ediyorum. Bilmiyorum. Örgütlü bir saldırı mı, yoksa kendisine vazife bilen birtakım iktidar yanlılarının yaptığı bir şey mi bilmiyorum. Ama Erk'in anlattığındaki gibi "Yazmayacaksın ulan" dediklerine göre ortada politik bir sebep var. Bu örgütlü mi, değil mi, örgütlüyse kim tarafından örgütlendi,  polis araştırmasını beklemekte fayda var. Ancak şu var; bu saldırı örgütlü olsun olmasın, bunun ve benzer olayların sorumlusu doğrudan Türkiye'deki siyasi iktidardır. Çünkü Erk'i ve başka arkadaşları sürgün eden, hapseden, hedef gösteren bu iktidardır. Bu iktidar böyle olmasaydı zaten Erk de Almanya'ya sığınmak zorunda kalmazdı. 

Emir olsun olmasın, örgütlü olsun olmasın, siyasi sorumluluğu Türkiye'de siyasi iktidarı taşıdığını düşünüyorum. 

'MİT'İN 6 İLA 8 BİN ÇOĞU GÖNÜLLÜ PERSONELİ VAR'

- Saldırı Berlin'de meydana geldi. Almanya - Türkiye ilişkileri kapsamında değerlendirecek olursak, Almanya'daki Türkiyeli gazeteciler kendini güvende hissediyor mu? 

Çok güvende hissettiklerini düşünmüyorum. Ben kendimi bunun biraz dışında tutuyorum, Türkiyeliyim ama Alman gazetecisiyim. Önceden çalıştığım gazeteye döndüm. Bu sorunun muhatabı daha başka arkadaşlar. Şunu söyleyeyim, saldırı planlı, örgütlü, talimatlı bir boyutu olsun olmasın, şöyle bir durum var. MİT'in Almanya'da 6 bin ila 8 bin arasında gönüllü çalışanı, muhbiri var. MİT hiç bu kadar büyük bir personelle çalıştığı başka hiçbir ülke yok. Almanya'da başka hiçbir ülke böyle bir personelle çalışmıyor. İktidarın yayın organları burada çok güçlü. Lobi kuruluşları var. Suç örgütü olarak yasaklanan ancak Türkiye hükümetiyle doğrudan ilişkide bulunduğunu bildiğimiz birtakım yapılanmalar ve Alman devleti de bu yapılanmalara karşı, Türkiye'nin elini bu kadar Almanya'ya atmasına yönelik şu ana kadar çok fazla tedbir almış değil. AKP'nin lobi organizasyonlarının demokratik bir meşruiyet zemini olabilir     ama kimi yasa dışı yöntemlere başvuruluyor, suç örgütleriyle işbirliği var ve Alman devleti burada çok fazla tedbir almadı. MİT'in buradaki hedefi Kurtlar Vadisi'ndeki gibi fantastik şeyler değil. MİT'in buradaki hedefi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi vatandaşları. Bizden başkası değil. Ama tekrardan söylüyorum, Erk'e yapılan vahim saldırıdan bağımsız söylüyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar