Bedelsiz olarak Ensar Vakfı'na devredilen DHMİ tesisleri yıkılıyor

Bedelsiz olarak Ensar Vakfı'na devredilen DHMİ tesisleri yıkılıyor
Kamu bütçesinden 5 milyon TL’ye yenilendikten sonra 49 yıllığına bedelsiz olarak Ensar Vakfı’na devredilen İzmir’deki denize sıfır DHMİ sosyal tesislerinin binaları yıkılıyor.

İzmir’in Urla ilçesindeki Zeytineli Köyü’nde Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait denize sıfır sosyal tesis, 2014 yılında kamu bütçesinden 5 milyon TL yatırım yapılarak yenilendi. 2015 yılında ilk önce senelik 120 bin TL’ye Ensar Vakfı’na kiralanan tesisin, 2019 yılında ise aynı vakfa 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildiği ortaya çıktı. Şimdi de vakfa tahsis edilen tesisteki binalar yıkılmaya başlandı.

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Urla’da yaşayan eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekilli Zeynep Altıok, "Ensar Vakfı, kendisine kiralanan bu tesis içerisindeki binaları yıkma hakkına sahip değil. Geçmiş yıllarda Urla Belediyesi’nden aldıkları izinin içeriğine göre sadece tadilat yapma hakları var. Ama tesislerin yıkılmasından anladığımız kadarıyla burayı rant amaçlı başka bir tesis olarak dönüştürmeyi planlıyorlar" dedi.

‘KAYMAKAMIN DAHİ HABERİ YOK’

Altıok "Soruşturduğumuz kadarıyla Urla Belediyesi’ne kayyım olarak atanan kaymakamın dahi konuyla ilgili hiçbir bilgisi yok. Geçmişte vakfın burayı gençlik kampı olarak dönüştüreceği söylenmişti" diye ekledi.

ENSAR’A TEPKİ: BU VE BENZERİ YAPILARDA GENÇLERİMİZ ÖLDÜ, ŞİDDETE MARUZ KALDI

"Gün geçmiyor ki cemaat ve vakıf yurtlarından çocuk istismarı, taciz, tecavüz haberleri almayalım" diyen Altıok sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençlerimizin bu ve benzer yapılanmalarda yaşamını yitirdi, şiddete maruz bırakıldılar. Çok acı intihar vakaları oldu. Biz Urlamızda bu tip yapılanmalar istemiyoruz. Zeytineli sahilinde yasalar gereği Ensar Vakfı, yıkılan eski binaların yerine yeniden imar yetkisi alamaz, sıfırdan inşaat yapamaz. Buna hiçbir kamu kurumunun da izin vermemesi gerekir. Tesis, daha önce kaçak yapılanma ile tamamen kişilere özel olarak kapatılan Hacılar Koyu’ndaki Urla Villaları’na komşu koyda yer alıyor. Burada olduğu gibi koyun birilerinin faydasına sunulmak üzere halkın sahil erişimini engelleyecek şekilde kapatılmasından endişe ediyoruz. Balıkçılıkla geçinen köylümüzün denizle bağını koparacak her girişimi sorgularız. Biz Urlalılar süreci dikkatle takip ediyoruz. Aksi bir durumda tüm yasal haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz.

AVUKAR MERCAN: BURANIN HİÇBİR VAKFA VERİLMEMESİ LAZIM

Avukat Şehrazat Mercan ise, "Buranın hiçbir vakfa verilmemesi lazım. Bu alanları korumak zorundayız. Bölgedeki yurttaşların fikirleri alınması gerekiyor" dedi.

KIYILARDAKİ DEĞERLİ ARAZİLER DE SATILIYOR

Urla’da ayrıca deniz kenarlarındaki değerli araziler de özelleştirme ihaleleriyle elden çıkarılıyor. Geçtiğimiz günlerde Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi tamamlanan Urla’daki 11 bin 776 metrekarelik taşınmaz 89 milyon liraya Nuça Enerji Sanayi, yine aynı yerdeki iki taşınmazdan; 28 bin 742 metrekarelik olanı 201 milyon lira, 18 bin 93 metrekarelik olanı da 149 milyon lira bedelle Çekiçoğlu Makina Medikal Otomotiv’e satıldı.

Öne Çıkanlar