Depremzedelerden yardımların engellenmesine tepki: Bir tas çorbayla olmaz

Depremzedelerden yardımların engellenmesine tepki: Bir tas çorbayla olmaz
Depremzedeler: Yardım istiyoruz. Hani 'tek vatan, tek millet'tik. O zaman neden halen ihtiyaçlarımız karşılanmadı? HDP’nin yardımlarını neden bırakmadınız?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelerin, İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremden kaynaklı can ve mal kaybının yaşandığı Van'ın Başkale ilçesine bağlı 4 mahalleye ulaştırılmak üzere gönderdiği yardım konvoyları dün polis ve jandarma tarafından engellenmesi, kentte tepkiyle karşılandı. Yardımlara engel olunmasına tepki gösteren depremzedeler, durumun insani ve ahlaki bir izahının olmadığını söyledi.  

‘HDP SİZE NE YAPTI’

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Gelenler Mahallesi sakinlerinden Murat Kaya, insanların artık soğuktan donacak duruma geldiğini ve kısa sürede barınacak yer sağlanmaması durumunda yaşayamaz hale geleceklerini söyledi. HDP’nin yardım kamyonlarının engellenmesine tepki gösteren Kaya, "Hayvanlarımız ve kendimiz için barınacak bir yer istiyoruz. Ama kimse bize el atmıyor. Burada binlerce havyan öldü. Bizim evlerimiz yıkıldı, perişan olduk. Yardım istiyoruz. Hani 'tek vatan, tek millet'tik. O zaman neden halen ihtiyaçlarımız karşılanmadı? HDP’nin yardımları bu köye gelecekti neden bırakmadınız? HDP size ne yaptı" diye sordu. Kaya, yardım konvoylarının mahallelere acilen ulaştırılmasını istedi.

‘BİR TAS ÇORBA İLE ÇÖZÜLECEK DURUM DEĞİL’

Aynı mahallede yaşayan Mahmut Kaya adlı depremzede ise, yeteri kadar çadır verilmesini istedi.  "Neden bize yardımın gelmesini engelliyorsunuz" diye soran Kaya, halkın yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Kalan hayvanların yaşamını yitirmemesi için de çadır istediklerini dile getiren Kaya, "Siz destek olmuyorsunuz bari bırakın gelen destekler bize ulaşsın. Bu bir tas çorbayla çözülecek durum değil. Biz çorba değil, çadır ve barınacak bir yer istiyoruz. Elimizde kalan son hayvanlarımızın da ölmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

‘VİCDANİ VE AHLAKİ BİR YANI YOK’

Böğrüpek (Xanîk) Mahallesi’nde yaşayan bir depremzede yurttaş ise, "Her yer yerle bir olmuş, sen yardımları engellemenin derdine düşmüşsün. Bunun vicdani ve ahlaki bir tarafı yok. Şu halka, halkın yaşadığı zorluğa bakın. Bu köylere gelen her yardım bu insanları ayakta tutuyor ama bu yardımlar engelleniyor. Dün AK Parti de buraya geldi. Herkes gelsin, ama yardımların da ulaşmasına kimse engel olmasın. Eşit bir muamele görmemiz gerekiyor. Burada bir insanlık dramı var ve bu dramın bir an önce iyileştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.  

NE OLMUŞTU?

23 Şubat'ta İran’ın Türkiye sınırındaki Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, komşu ülkede 43 köyde hasar oluşurken can kaybı yaşanmamıştı. Sabah saat 08.53’te meydana gelen deprem Türkiye'de Van, Kars, Ağrı ve Hakkari’de de hissedilmişti.

Van’ın Bahçesaray ilçesine bağlı Özpınar, Güvendik, Kaşkol ve Gelenler köylerinde çok sayıda yapı yıkılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplam 13 köyde 254 konut ve 297 ahırın yıkık, 694 yapının da ağır hasar aldığını açıklamıştı.

Depremden etkilenen Van'da 4'ü çocuk 9 kişi yaşamını yitirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar