Dersim 11 gündür yanıyor: Geçen her dakika bir canlının yaşamına son veriyor

Dersim 11 gündür yanıyor: Geçen her dakika bir canlının yaşamına son veriyor
Dersim'de süren yangın 11’nci gününü geride bıraktı. DEDEF Başkanı Ali Haydar Ben, valiliğin karadan yürüttüğünü söylediği yol çalışmasının da durdurulduğunu aktardı.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK - Dersim’in Hozat ve Nazımiye ilçelerinde 11 gündür devam eden yangınlar Ovacık’a sıçradı. Hozat ve Ovacık arasındaki Buzlutepe mevkiinde orman yangınları devam ederken, yangını söndürmek isteyen yurttaşların alana girmesi ise kaymakamlık iznine bağlandı. Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, zaman kaybetmeden derhal havadan müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, geçen her dakikada birçok canlının yaşamını yitirdiğini belirtti. 

‘YANGINA MÜDAHALE ETMEK İSTEYENLERE KAYMAKAMLIK İZNİ’ 

Diğer yandan Tunceli Valiliği yangının örtü yangını olduğunu ve Hozat yönünden ulaşım imkanı bulunmadığını kaydetti, ancak Orman İşletme Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin bölgede hazır bekletildiğini, yangına müdahale etmek isteyen yurttaşların da kaymakamlıktan izin almaları gerektiğini belirtti.

‘SUÇ DUYURUNDA BULUNDUK’ 

Günlerdir süren yangınlara ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Çetin, "Sebebi her ne olursa olsun biran önce bu yangınların söndürülmesi gerekiyor. İhmallere karşı suç duyurusunda bulunduk. Bu adli bir vakadır. Elektrik mi, camdan kaynaklı mı yoksa operasyondan mı kaynaklı başladı yangınlar bilmiyoruz. Bu adli makamların sonuçlandıracağı bir mevzudur. Acilen bu yangınını söndürülmesi gerekiyor" dedi.

Karadan müdahaleye de izin vermediklerini belirten Çetin, "Yedi ilçemiz ve belediyemizin itfaiye araçları dışında arazi özleriyle oraya karadan bir müdahale olması gerekiyor. O bölgenin yasaklı olduğunu söylüyorlar ama karadan bir şekilde sağlanabilir. Dozerler ve arkasından bu araçları sokabilirsiniz. Nereye kadar giderse. İnsanlar en azından bu araçları orada görmek istiyorlar. Belediye ekipleri, profesyonel ekipler ve gönüllülerle desteklenmesi gerekiyor" dedi.  

Kamuoyunda geç de olsa bir tepki oluştuğunu belirten Çetin, "Geç bir tepki oldu ama her dakika bir canlının hayatını kaybetmesine neden oluyor. Havadan müdahale etmek elzem bir hal almıştır" dedi. 

‘NE ZAMAN BENZER DURUM OLSA GÜVENLİK GEREKÇESİ DİYORLAR’ 

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben ise yetkilerin yangına müdahale etmemesinden kaynaklı yangınların üç köye daha sıçradığını belirtti. Yangını söndürmek isteyen gönüllere izin verilmemesine tepki gösteren Ben, "Gerekçe ise güvenlik önlemleri diyorlar. Artık bu durum Dersim’de gelenekseldir. Ne zaman bir yangın olsa güvenlik önlemleri ortaya atılıyor" diyerek tepki gösterdi. 

‘ORMAN HEPİMİZİN ORMANI’ 

Valiliğin açıklamasında başlatılan yol çalışmasının bugün durduğunu belirten Ben, yetkililerin yangının küçük çapta olduğunu söylemesine rağmen yangının daha büyük bir boyut aldığını söyledi. Ben, "Bugünkü açıklamada da bölgede küçük yerli yangının olduğunu ifade ediyor ancak biz o bölgedeki insanlarla görüşüyoruz. İnsanlar yangının büyük olduğunu ifade ediyor. Belediye başkanı köyleri ziyaret etti ve yangının büyük olduğunu söyledi. Sürekli burada her sene yangın çıkıyor ve müdahale etmiyorlar. Ne zaman bir kamuoyunda tepki oluşursa ancak o zaman müdahale oluyor. Orman hepimizin ormanı ve ayrım yapmadan yetkililerin acilen müdahale etmesi gerekiyor" dedi. Ben son olarak profesyonel ekiplerin kendileri aradıkları söyleyerek, valiliğin bir an önce ekiplere izin vermesi talebinde bulundu.

Öne Çıkanlar