Dersim, Bingöl ve Bitlis ormanları yanıyor: Yüzlerce hektarlık alan küle döndü

Dersim, Bingöl ve Bitlis ormanları yanıyor: Yüzlerce hektarlık alan küle döndü
Dersim, Bingöl ve Bitlis’te başlayan orman yangınları büyüyor. Karadan müdahale yetersiz. Yangın söndürme çalışmasına katılan gönüllüler havadan müdahale çağrısında bulundu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Bingöl Yayladere ve Dersim'in Ovacık ilçesi Munzur Vadisi, Bitlis Buzlupınar’da çıkan yangınlar devam ediyor. Her 3 kentte devam eden yangın geniş bir alana yayılmış durumda. Çoğunluğu gönüllülerden oluşan ekiplerin yangın söndürme çalışmaları ise yeterli değil. Yangınlar yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı.

DERSİM'DE İKİ NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR

Dersim’deki orman yangını Ovacık yolu üzeri, Munzur Vadisi'nde bulunan Fırtına Veli Çeşmesi bölgesi ile Pülümür vadisi Roj Deresi bölgesi olmak üzere iki ayrı noktada sürüyor. Her iki noktada devam eden yangın geniş bir alana yayılmış durumda. Dersim Belediyesine bağlı ekipler, belediyenin çağrısıyla bir araya gelen gönüller Munzur Vadisi’nde devam eden yangını söndürme çalışmasını sürdürüyor. Yangına havadan müdahale bir helikopterle yapılıyor ancak bu müdahale yangını kontrol altına alınması için yeterli değil. Rüzgarın da etkisiyle yangın kırsal alanda yayılarak devam ediyor. Dersim’de bir yangın da Roj deresinde sürüyor. Bu bölgedeki yangına havadan müdahale edilmiş değil. Bölgenin sarp dağlık alan olmasından dolayı müdahale edilemiyor. Bu bölgedeki yangın yayılarak devam ediyor.

YAYLADERE’DEKİ ORMAN YANGINI YAYILIYOR

Orman yangının yaşandığı bir başka kent Bingöl. Bingöl'ün Yayladere ilçesinde başlayan yangın iki gündür devam ediyor. Conak, Hasköy ve Dêşt köyleri arasında bulunan kırsal kesimde başlayan yangın sürüyor. Yangın söndürme çalışması ana yol güzergâhı üzerinde devam ederken, dağlık alanda sadece gönüllüler ve Yayladere belediyesine bağlı ekipler çalışma yürütüyor. Yangına dünden bu yana havadan da bir helikopterle müdahale edilmiş durumda. Ancak rüzgarın da etkisi ile yangın geniş bir alana yayıldığı için müdahaleler yetersiz kalıyor.

AKP’Lİ BİNGÖL BELEDİYESİNDEN GİDEN YOK, ADANA'DAN EKİPLER YOLA ÇIKTI

Artı Gerçek’e konuşan Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek, yangının yayılarak devam ettiğini söyledi. Şu ana kadar yaklaşık 100 hektarlık bir alanın yandığını anlatan Akyürek, belediyeye ait iş makinaları ile yangını söndürmeye çalıştıklarını ancak bu haliyle yangının kontrol altına alınmasının güç olduğunu anlattı. İlk günden beri Karakoçan belediyesinin iş makinesi ve ekipleri gönderdiğini anlatan Akyürek, "Belediye olarak, gönüller ve yurttaşlarla yangına müdahale ediyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi de yangına müdahale için ekiplerini yolladı. O ekipleri yolda. Bugün yangın alanına ulaşmalarını bekliyoruz" dedi. Yangın söndürme çalışmasına AKP’li Bingöl Belediyesinin katılıp katılmadığına ilişkin soruya Akyürek, "Şu ana kadar herhangi bir katılımları olmadı. Yangın söndürme çalışması için gönderdikleri ekip yok. Ama Karakoçan belediyesi ilk başından beri yanımızda. Adana’dan da gelenler olacak. Yangın söndürme çalışmasını sürdürüyoruz" diye konuştu. Yangının giderek yayıldığını ifade eden Akyürek, havadan müdahale eden bir helikopter olduğunu söyledi.

BİTLİS BUZLUPINAR’DA DEVAM EDEN YANGIN BÜYÜYOR

Bitlis'te Buzlupınar Dinlenme Tesisleri bölgesinde dün başlayan orman yangını sürüyor. Kontrol altına alınmayan yangın geniş bir alana yayılarak devam ediyor. Karadan yangına müdahale eden ekipler yetersiz. İki gündür devam eden yangın geniş bir alanı küle çevirdi. Yangına müdahale eden ekipler, karadan müdahale ile yangının kontrol altına alınmayacağını belirterek havadan müdahale edilmesi çağrısında bulundu.

BOLDAŞ: HAVADAN MÜDAHALE EDİLSEYDİ, YANGIN BU BOYUTLARA ULAŞMAZDI

Bölgede devam eden orman yangınları ile ilgili Artı Gerçek’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, bölgedeki ormanların cayır cayır yandığını hatırlatarak kurumların gerçeğe aykırı bir şekilde açıklama yaptığını söyledi. Bingöl Yayladere ilçesinde ve Dersim Milli Park (Munzur Vadisi) bölgesinde 3 gün önce başlayan orman yangının hala devam ettiğini ifade eden Boldaş, "Dersim’in Hozat ilçesinde yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre askeri operasyonlar sonrasında 17 Ağustos’ta başlayan yangının da hala tam olarak kontrol altına alınamadığı, soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor. Bunların yanında Bitlis kırsalında Buzlupınar bölgesinde 2 gündür devam eden yangına da hala havadan müdahale yok. Hozat’ın 12 gün yanmasına izin verilmeyip havadan müdahale edilseydi, Bingöl Yayladere ve Munzur Milli Parklar bölgesine yeterli sayıda hava müdahale aracıyla müdahale edilseydi bu kadar ciddi boyutlara ulaşan mağduriyet yaşanmazdı. O kaca orman alanları ile birlikte milyonlarca orman canlıları hayatını kaybetmezdi" dedi.

YANGINA MÜDAHALE KAPASİTESİ ARTTIRILMALI, HAVADAN MÜDAHALE EDİLMELİ

Yangınların yerleşim yerlerine ulaşmak üzere olduğunu, yöre halkının çok huzursuz ve tedirgin olduğunu ifade eden Boldaş, yangınların rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdüğünü söyledi. Yangınların zorlu coğrafik şartların olduğu bölgede sürdüğünü bu bölgelerdeki yangınları karadan müdahale ile kontrol altına alınmasının mümkün olmadığını ifade eden Boldaş, şunları söyledi: "Yangına müdahale şekli ve müdahale kapasitesi de maalesef bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Bu ayrımcı zihniyeti, bu eşitsiz uygulamaları ve bu ayrımcı politikaları bir kenara bırakarak ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz. Aslında söndürme çalışmalarının tümüne muhalefet etmiyoruz, bu yanlış algıyı oluşturmak istemeyiz. Biz TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak Hozat’taki soğutma çalışmalarına büyük bir ivme kazandırmak için, Munzur Milli Parkları ve Yayladere’de müdahale kapasitesinin acilen arttırılması için ve Bitlis-Buzlupınar bölgesine de acilen yeterli kapasitede havadan müdahale çalışmalarının başlatılması için ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşları üst seviyede hassasiyet ile göreve çağırıyoruz. Bir diğer önemli husus da yangını söndürme çalışmalarına katkı sunmak isteyen halk, STK’lar, meslek örgütleri, Belediyeler engellenmemelidir. Çünkü önemli olan yangının kontrol altına alınabilmesidir. Bu engelleyici tutum, yetersizliği ve dolayısı ile başarısızlığı beraberinde getirir."

 

Öne Çıkanlar