Dersim’de Dağ Keçilerini avlatma ihalesi yargıya taşındı: Hukuka aykırı

Dersim’de Dağ Keçilerini avlatma ihalesi yargıya taşındı: Hukuka aykırı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’de kutsal kabul edilen dağ keçilerini avlatmak için ihale açmasına tepkiler sürüyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Dersim’de kutsal kabul edilen ve dağ keçileri her yıl olduğu gibi bu yılda avcıların hedefinde. Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Dersim’de dağ keçilerini avlatmak için ihale açtı. Bakanlığın ihalesi Aliboğazı, Salördek, Darıkent, Gökçek, Büyükyurt, Çıralı, Derindere ve Kocatepe bölgelerinde toplam 17 dağ keçisinin katledilmesini kapsıyor. Dersim’de kutsal kabul edilen dağ keçilerinin avlatılmasına tepkiler sürüyor.

BERN SÖZLEŞMESİ YABAN KEÇİLERE ZARAR VERİLMESİNİ YASAKLIYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişiminden Avukat Barış Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Dersim’de 15 yaban keçisi ve 2 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi kotalarının avlattırılmasının ihale edilmesi ile ilgili haberlerin basında yer aldığını hatırlattı. Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Yıldırım, "Karar ülkemizin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) muhalefet teşkil etmektedir" dedi.

TARAF ÜLKELERİN SÖZLEŞME UYMA ZORUNLULUĞU VAR

Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi’nin ilgili maddelerini hatırlatan Yıldırım, Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesine taraf olan ülkelerin,  II No’lu ek listede belirtilen yabani fauna türlerini özel olarak koruma yükümlülüklerinin olduğunu belirtti.

Yıldırım, yaban hayvanların korunmasına ilişkin sözleşmede yasaklanan hususları maddeler halinde sıraladı:

-Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;

-Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;

-Yabani faunayı, bu sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;

-Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;

-Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvanlardan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti’  hükmü bulunmaktadır.

YABAN KEÇİLERİ KORUMA ALTINDA 

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin ek EK LİSTE II Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri kategorisinde bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:  "Bu bakımdan Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi'nin öldürülmesi yasaktır.   Belirtmek gerekir ki Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır.  Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder.

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İÇİN DAVA AÇILDI

Belirtilen nedenlerle; Tunceli İli’nde 15 adet Yaban Keçisi ve 2 adet Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi kotalarının avlattırılmasının ihale edilmesine dair kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi'nde 10 Temmuz 2020 tarihinde dava açılmıştır"

Öne Çıkanlar