Dersim’de HES için kurulan karakol çevresindeki mayınlar ölüm saçıyor

Dersim’de HES için kurulan karakol çevresindeki mayınlar ölüm saçıyor
Dersim’in Nazimiye ilçesinde bulunan karakolun etrafına döşenen mayına bu defa köylüye ait hayvanlar bastı.

+GERÇEK-Dersim, Bingöl, Muş, Diyarbakır ve Urfa başta olmak üzere bölge kentlerinde askeriyeye ait alanlarda, karakolların çevresinde, kırsal kesimlerde bulunan mayın ve patlayıcı maddeler risk oluşturmayı sürdürüyor. En son patlama haberi Dersim’in Nazimiye ilçesinden geldi. 

MAYINLAR CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR
Dersim’in Nazimiye ilçesi, Dallıbahçe Karakolunun, Limak tarafından yaptırılan ve 2015 yılının sonlarında Yukarı Doluca (Xarik)  köyünde mayın patlaması sonucu çok sayıda küçükbaş hayvan öldü. Mayın patlaması sadece bu bölge ile sınırlı değil. Bu olaydan önce Peri Vadisi, Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Dalbasan (Seter) Köyünde bir çocuğunda mayına basması sonucu yaralandı. 

KARAKOL HES İÇİN KURULDU
Bölgede yaşanan mayın patlamaları ile ilgili açıklama yapan Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, Dersim Nazimiye’de mayın patlamasının yaşandığı alanın, Peri Vadisinde Limak tarafından yaptırılan Pemberik HES için Doluca Köyü’nde kurulan ancak daha sonra taşınan karakol alanı olduğu belirtildi. Dallıbahçe karakolu civarında bulunan mayınların olduğu gibi bırakıldığının belirtildiği açıklamada, "Bu mayınlardan ötürü çok sayıda canlı ölüyor. En son Haziran ayında Balcalı Köyündeki bir köylünün hayvanı tekrar mayına bastı. Bu mayınlar bölge halkı için can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor" denildi.

"KARAKOLUN ETRAFINA DÖŞENEN MAYINLAR OLDUĞU GİBİ DURUYOR"
Bu soruna dair geçmiş tarihlerde farklı siyasi partilere mensup milletvekillerinin meclise çok sayıda önerge verdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Dersim Nazımiye’de bulunan Dallıbahçe karakolu, Peri Vadisinde Limak tarafından yaptırılan Pemberik HES için Doluca Köyü’nde yapılan karakola taşınmış ancak Dallıbahçe karakolu civarında bulunan mayınlar olduğu gibi bırakılmıştır. Bu mayınlardan ötürü sık sık hayvanlar telef olmakta, bölge halkı için de büyük risk teşkil etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA
Söz konusu karakolun 2015 yılının sonlarında Yukarı Doluca (Xarik) Köyündeki Karekola taşındığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 
"En son Haziran 2022 başlarında Dersim Nazimiye ilçesine bağlı Balcalı köyündeki bir vatandaşın hayvanının aynı şekilde Dallıbahçe Karakolunun mayınlarına basması sonucu yine telef olmuştur. Buradaki tehlike hem vatandaşların malları hem de hayatları İçin devam etmektedir. Aynı şekilde Birçok bölgede mayınlardan kaynaklı mağduriyetler yaşanmaktadır.   Bölgemizde hala can ve mal güvenliği için büyük tehlike arz eden bu soruna dair bütün vekillerin, Demokratik Kitle Örgütlerinin, Kurumların, bütün siyasi partilerin ve duyarlı insanların bu sorunun çözümüne dair kamuoyu oluşturması ve birlikte demokratik haklarımızı kullanarak mücadele edilmesine davet ediyoruz."

OTTAWA SÖZLEŞMESİ GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEDİ
Türkiye’de yaşanan mayın sorunu yıllardır devam ediyor. Türkiye, 2004 yılında Mayın Yasağı Anlaşması'na taraf olmuştu. Toprağa döşeli tüm mayınları 2014 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulunan Türkiye, taahhüdünü yerine getirmediği gibi, 2013 yılına kadar ek süre istedi. Ancak yine de bu süre zarfında herhangi bir çalışma yapılmadı.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi verilerine göre, Türkiye’nin Suriye, Irak ve İran sınırında mayın yoğunluğu bulunuyor.  Antep, Urfa, Mardin ve Ağrı en fazla mayın bulunduğu iller. Bu illeri Şırnak, Hakkâri, Van ve Iğdır takip ediyor. Batman, Bitlis, Siirt, Bingöl, Diyarbakır, Kars, Ardahan, Tunceli, Van, Hatay, Iğdır, Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Mardin, Urfa ve Antep il sınırlarında toplam 1 milyon 3 bin 943 kara mayını bulunuyor. Suriye’de devam eden savaş, sınır hattında yaşanan çatışmalardan sonra mayın soruna patlayıcı maddelerinde eklendiği tahmin ediliyor. Ancak buna ilişkin güncel veri yok. 

ASKERİ TESİSLERİN ETRAFI MAYIN DOLU
Türkiye’de sadece sınır hattında değil, iç bölgelerde özellikle askeri tesislerin etrafında da bulunuyor. 2018 verilerine göre, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Dersim, Bingöl, Bitlis, Ardahan, Hakkari, Şırnak ve Van’da askeri tesislerin etrafında 97 bini aşkın mayın bulunuyor.  Bu illerde mayınların 1991-1997 yılları arasında döşendiği belirtiliyor

2014 yılına gelindiğinde Türkiye tekrar ek süre isteyerek mayınların imha sürecini 2022’ye kadar erteledi. Kara Mayınları İzleme Örgütü’nün (MONITOR) 2018 yılı raporuna göre, Türkiye’de mayın temizliğini planlandığı gibi ilerlemedi. Bu taahhüdün 2022’de de bitmeyeceği belirtildi.
 

Öne Çıkanlar