Dersim'deki Halvori gözelerinin turizme açılması Meclis gündeminde

Dersim'deki Halvori gözelerinin turizme açılması Meclis gündeminde
Dersim Katliamı nedeniyle tarihsel öneme sahip olan Halvori gözelerini turizme açma çalışmaları HDP tarafından Meclis gündemine taşındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlüğü tarafından Halvori Gözeleri’nin turizme açılacağı ve bungalov ev tipi otel işletmeciliği için resmî süreç başlatıldığı iddialarının ardından HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, doğaya ve kültürel mirasa verilecek zarara ilişkin Meclis araştırması istedi.

'DERSİM KATLİAMI'NDAN DOLAYI TARİHSEL BİR ÖNEME SAHİP'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a 'Dersim halkı için tarihsel, inançsal ve kültürel öneme sahip bir alanı turizme açmakla ne amaçlanmaktadır' diye soran HDP milletvekili Önlü, Halvori gözelerinin Dersim Katliamı'ndan dolayı tarihsel bir öneme sahip olduğunu belirtti:

"Halvori gözeleri 37-38 soykırımında Seyit Rıza önderliğinde, Dersim aşiret reislerinin toplanıp ortak hareket etme kararı aldıkları yerdir. Sınırları içerisinde üç tane ziyaret bulunan mekan aynı zamanda 37-38’de Dersim halkının kadın, yaşlı, çocuk demeden kurşuna dizildiği ve katledildiği yerdir. Yine 37-38 soykırımında Dersimin onurlu kadınlarının, tecavüze uğramamak için uçurumlardan kendilerini attıkları yerdir. Dersim halkının tarihsel hafızasıdır Halvori."

'ŞİMDİ DE GÖZLERİNİ HALVORİ GÖZELERİNE DİKTİLER'

Dersim'in doğasının özel güvenlik bölgeleri, HES projeleri, orman yangınları ve maden aramalarıyla saldırı altında olduğuna dikkat çeken Önlü, şimdi de aynı kişilerin gözünü Halvori gözelerine diktiğini beirtti:

"Dersim doğası uzun zamandır ‘güvenlik’ amaçlı yapılan ve yapılması planlanan baraj ve HES projeleriyle, orman yangınlarıyla, maden ve taş ocaklarıyla, özel güvelik bölgeleriyle büyük bir saldırı altındadır. Son yıllarda da özel olarak görevlendirilmiş Vali tarafından turizm ve huzur şehri aldatmacası altında bir asimilasyon ve kimliksizleştirme politikaları uygulanmaktadır. Ana Fatma köprüsüne kendi adını veren, kendisine bağlı gri dedelerce xızır olarak anılan bu Vali, Dersim dağlarına ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ yazdırarak 90’ların inkar ve asimilasyon politikalarının günümüzdeki uygulayıcısı konumundadır. Son olarak turizm adı altında bu projeyle Dersim halkının tarihsel hafızası silinmek istenmekte doğayla bütünleşmiş inançsal ve kültürel mirası yok edilmek istenmektedir. Bu projenin de Vali ve AKP’nin ortak projesi olduğu çok açıktır. Nerede Dersim halkına ait bir değer varsa onu yok etmek için bu kişiler çalışmaktadır. Şimdi de bu grup gözünü Halvori gözelerine dikmiştir."

'GERİYE DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VERİR'

Milli Park statüsü ve doğal yaşamdan dolayı Halvori gözelerinin bulunduğu alanda insan kaynaklı hiçbir faaliyetin yapılmaması gerektiğini söyleyen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur Vadisi ve Halvori gözelerine yapılacak herhangi bir tesis ya da otelin doğal yaşama geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar