Dersimlilerin tepkisi sonuç verdi, valilik avlanma yasağı getirdi

Dersimlilerin tepkisi sonuç verdi, valilik avlanma yasağı getirdi
Dersim'de koruma altına alınan yaban hayvanlarının avlanmasına gelen tepkiler üzerine Valilik avlanma yasağı kararı aldı.

Dersim’de tüm tepkilere rağmen nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan yaban hayvanlarının avlanmasına devam ediliyordu.

HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit koruma altındaki yaban hayvanlarının avlanmadını Meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Koçyiğit, Dersimde'ki dağ keçilerini ve vaşakları avlayanların kim olduğunu sordu.

Dersim'liler de kutsal kabul ettikleri yaban hayvanlarının katledilmesine karşı düzenledikleri çeşitli eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı.

Dersimlilerin ve konuya duyarlı HDP'li siyasetçilerin mücadelesi sonuç verdi.

VALİLİK AVLANMA YASAĞI KARARI ALDI

Valilik, tepkiler üzerine koruma altında bulunan Bezuvar ve Şamua türlerindeki dağ keçileri, vaşak, su samuru, boz ayı, ur kekliği, kurt gibi hayvan türlerinin avlanmasını yasakladığını duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kentin endemik bitki türü ve yaban hayatı bakımından ülkenin en önemli yerlerinden biri olduğu belirtilerek, "Tunceli’ye dışarıdan gelen kaçak avcılar maalesef birkaç yaban keçimizi vurmuşlardı. Biz de bunları tespit edip gereken cezaları uyguladık. Yaban keçileri yöremiz insanı için çok önemli. Bunlara sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.

Valilik açıklamasında, karara uymayanlar hakkında idari işlem yapılacağı belirtildi. (M.A)

Öne Çıkanlar