Destici, 'ilk kez açıklıyorum' dedi: Esed'le görüşmeye aracı olmamız için teklif geldi

Destici, 'ilk kez açıklıyorum' dedi: Esed'le görüşmeye aracı olmamız için teklif geldi
Destici, ilk kez açıkladığını belirterek 'Aracı olmamız konusunda teklif geldi. İçlerinde Esed rejimine yakın olan gruplar, hatta Türkmenler de var' dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye hükümetinin Suriye Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşebileceğini söyledi. Destici, Suriye hükümeti ile görüşülüp görüşülmemesi konusundaki bir soruya, "Esed rejimini tasvip etmiyorum ama bu uluslararası ilişkilerin, ikili ilişkilerin kurulamayacağı anlamına gelmez. Türkiye elbette İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'nin başındaki hükümetle de görüşebilir" şeklinde yanıt verdi.

Destici, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Ajansların aktardığına göre burada yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarını sorularını yanıtlayan Destici, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilmelerine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

'MÜLTECİLERİN TAMAMI GERİ GÖNDERİLMELİ'

Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri ve döndürülmesi gerektiğini savunan Destici, "Mültecilerin tamamı, savaş bittiğinde Suriyeli ise Suriye'ye, Afganistanlı ise Afganistan'a, Ukraynalı ise Ukrayna'ya gönderilmeli" dedi.

Kimsenin sığınmacıları siyasi rant meselesi haline getirmemesi gerektiğini vurgulayan Destici, "Suriye'nin kuzeyinde uluslararası kuruluşların ya da başka İslam ülkelerinin finansıyla yapılan yeni yerleşim yerleri var. Tahmin ediyorum; bu yıl bunlar tamamlanacak, yıl sonuna kadar 500 bin mülteci Suriye'ye dönecek" diye konuştu. Sığınmacıların Türkiye'de kalıcı olmalarını doğru bulmadıklarını dile getiren Destici, "Vicdanlı bir milletiz ama bu, 'Ülkemizi göçmenlerle dolduralım, bunlar burada ilanihaye kalsın' demek değil. Bunları vatandaşımız yapmayacağız ve kendi ülkelerine göndereceğiz. Nihai hedefimiz bu" dedi.

'GÖRÜŞMEYE GİTMEDİK'

Destici, Suriye hükümeti ile görüşülüp görüşülmemesi konusundaki soruya da "Esed rejimini tasvip etmiyorum ama bu uluslararası ilişkilerin, ikili ilişkilerin kurulamayacağı anlamına gelmez. Türkiye elbette İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'nin başındaki hükümetle de görüşebilir" cevabını verdi.

Suriye hükümeti ile görüşmesi konusunda kendisine teklif geldiğini söyleyen Destici, ilk kez açıkladığını söylediği bir bilgiyi paylaşarak şunları söyledi: "Bazı partilerimiz 2013'te gittiler, Esed ile görüştüler. Biz gitmedik. Devletimizle, hükümetle, Dışişleri ile istişare ederek gitmedik. Şimdi bize de aracı olmamız konusunda teklif geldi. İçlerinde Esed rejimine yakın olan gruplar, hatta Türkmenler de var. Bazı siyasetçilerden de orayla ilişkide bulunan, Suriye'deki birtakım yetkililerden de bize böyle bir görüş geldi. Biz yine burada devletimizle, hükümetimizle, Dışişlerimizle istişare ederek karar verdik. Görüşmeye gitmedik çünkü biz devletimizi ve milletimizi önceleriz" dedi.

Öne Çıkanlar