DEVA: İktidar kötü yönetiminin faturasını belediyelere kesiyor

DEVA: İktidar kötü yönetiminin faturasını belediyelere kesiyor
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, belediyelerin merkezi hükümet genel bütçe vergi gelirleri paylarından yapılan kesintiler yüzde 50’ye çıkartılmıştı.

ARTI GERÇEK- DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Mehmet Emin Ekmen, belediye vergi gelirlerinden yapılan kesintinin artırılmasını hükümetin kaybettiği belediyeleri cezalandırma aracı olarak değerlendirdi.

Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, belediyelerin merkezi hükümet genel bütçe vergi gelirleri paylarından yapılan kesintiler yüzde 50’ye çıkartılmıştı.

Yazılı açıklama yapan Ekmen, "Bu kesintinin anlamı çok açıktır: İktidar hem kötü yönetiyor hem de kendi kötü yönetiminin maliyetini belediyelere yüklemek istiyor" dedi.

‘BELEDİYELERDE BÜTÇE AÇIĞI YARATIR, HİZMET AKSAR’

Ekonomideki kötü yönetim nedeniyle kaybedilen milyar dolarlar ile israf ve savurganlıkla oluşan bütçe açıklarının belediyelerden yapılacak kesintilerle kapatılamayacağını vurgulayan Ekmen, şunları belirtti:

"İktidarı uyarmak istiyoruz. Bu yüksek kesinti oranları belediyelerde ciddi bir bütçe açığı yaratır, belediye hizmetlerinin aksamasına neden olur. Bu kesinti oranları, belediyelerin zaten kısıtlı olan hizmet verme kapasitesini iyice düşürür."

Bu kesintilerin coranavirus salgınında kamu sağlığını da etkileyeceğini ifade eden Ekmen, Anayasaya göre, yerel yönetimlere görevleriyle orantılı kaynak aktarılması gerektiğini hatırlattı. Ekmen, "Yerel yönetimlerin elinin kolunun bağlanmak istenmesi ise siyasi otoritenin hukuk ve demokrasi anlayışının geldiği vahim noktayı gösteriyor" dedi.

‘AYNI ZAMANDA CEZALANDIRMA ARACI’

Hazine Bakanlığı verilerine göre, belediyelerin 2021 yılı için toplam borç miktarının 10 milyar 327 milyon 720 bin TL olduğunu hatırlatan Ekmen, "Hazineye borcu olan belediyelerin çoğunlukla 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde el değiştiren büyükşehir belediyeleri olduğu dikkate alındığında, bu düzenlemenin aynı zamanda bir cezalandırma aracı olup olmadığı tartışılacaktır. Siyasi iktidar kaybettiği belediyeler ile rekabet hissinden bir an önce çıkmalıdır" dedi.

Öne Çıkanlar