'DEVA kurucularının bir çoğu AK Parti'ye oy vermemiş'

'DEVA kurucularının bir çoğu AK Parti'ye oy vermemiş'
AKP’den istifa eden eski bakan Ali Babacan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile yola çıktı.

AKP’den istifa ettikten sonra yeni parti için yola çıkan eski bakan Ali Babacan’ın öncülüğünü yaptığı girişim resmen partileşti. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adıyla siyaset sahnesine çıkması beklenen partinin kurucular kurulunda 90 kişi yer aldı. 27 kadın, 17 gencin yer aldığı kurucular kurulunda Babacan’la birlikte 4 eski bakan, toplamda 13 eski AK Partili milletvekili dikkat çekti. Yeni parti kurucular kurulunda AKP’den yakın zamanda istifa eden Bağımsız Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da yer aldı. Yeneroğlu’nun DEVA’ya katılmasıyla Meclis’te temsil edilen parti sayısı da 11’e yükselmiş oldu.

ÖN SEÇİM ŞARTI, ÇARŞAF LİSTE

Yeni partinin programı ve tüzüğü 11 Mart 2020 Çarşamba günü yapılacak tanıtım toplantısında açıklanacak. Edinilen bilgiye göre tüzükte yüzde 35 kadın kotası, yüzde 20 gençlik kotası yer alacak. Kurucular kurulunda gençlik kotası tutturuldu, ancak 27 kadın kurucu yer alsa da kadın kotası yüzde 35’in altında kaldı. Yeni partiyi AK Parti’den ayıran önemli özelliklerden biri de yüzde 50 ön seçim şartı, yüzde 50 çarşaf liste olacak.

‘YENİ BİR SOLUK OLACAK’

Kurucuları arasında yer aldığı yeni parti ile ilgili Gazete Duvar'dan Nergis Demirkya'nın sorularını yanıtlayan Yeneroğlu, AK Parti’den CHP’lilere, farklı partilerden, kesimlerden birçok insanın Türkiye’nin geleceği ile ilgili ortak kaygılar duyduğunu belirterek, "Bu durumda yeni bir çıkış yapmak, yeni bir solukla yola çıkmak gerekiyordu. Bence Demokrasi ve Atılım Partisi bu noktada önemli bir çıkış önerisi koyuyor" dedi. Yeneroğlu’na göre yeni partinin en önemli özelliği, belli bir kesimi, zümreyi temsil etmemesi, klasik sağ-sol kategorilerinin üzerine çıkması, en önemli amacı da Türkiye’de bugün her bir ferdin karşı karşıya kaldığı sorunların temel kesitleri olan hak, hukuk ve özgürlükler konusunda insanları birleştirmek, topluma güven vermek olacak.

‘KURUCULARIN YARISI İLK KEZ SİYASETE GİRİYOR’

Partinin kurucular kurulunda AK Partili eski bakan ve milletvekilleri yer aldı. Bu durum yeni partiye de ana rengi AK Partililer mi verecek yorumuna neden oldu. "Kaliteli, ekseriyetle geçmişte siyaset yapmamış" bir ekiple yola çıkıldığına dikkat çeken Yeneroğlu, "90 kişiden oluşan kurucuların yarısından fazlası bugüne kadar siyasette hiç olmamış insanlar. Hatta birçoğu AK Parti’ye de oy vermemiş insanlar. Ortak bileşenimiz demokrasi, özgürlükler ve mevcut siyasi partilerin bu insanların oy vereceği partiler olmaması. Şunun partisi, şu vesayet altında ya da şunun gölgesinde gibi konuşmalar oldu. Böyle bir durum olmadığını listeye bakınca görmüş olmak lazım. Birçok eski milletvekili, -benim bildiğim 70- 80 milletvekili- bu partide kurucu olmak istiyordu. Bundan sonra liste daha da genişleyecektir" dedi.

‘İDEOLOJİK SİYASET TARZINI KESİNLİKLE REDDEDİYORUZ’

Kurucular kurulu listesinde bir ilk olarak yüzde 30 kadın kotası uygulandığını, büyük hassasiyet gösterilen gençlik kotası konusunda da hedefin tutturulduğunu belirten Yeneroğlu kurucular kuruluyla ilgili şunları söyledi:

"İnsanlar kutuplaşmadan, birbirini kırmadan, ötekileştirmeden yoruldu. Ortak payda, özgürlükçü, katılımcı demokraside birleşebiliriz. Bunun olmaması için hiçbir sebep yok. Sadece empati kurmak, insanları ötekileştirmemek, Türkiye’nin öncelikli sorunlarını doğru konumlandırmak gerek. Bu noktada ideolojik bir siyaset tarzını reddetmek de önemli bir payda. Biz ideolojik bir siyaset tarzını kesinlikle reddediyor, buna itiraz ediyoruz. Türkiye’nin mevcut toplumsal kutuplaşması içinde bunun var olan sorunları daha da büyüttüğünü, hiçbir meselemize de çözüm üretmediğini ifade ediyoruz. Toplum da bu noktada birleşiyor."

 

Öne Çıkanlar