Deva Partisi’nden iktidara, Dışişleri’nden ABD’ye Afgan göçmen tepkisi

Deva Partisi’nden iktidara, Dışişleri’nden ABD’ye Afgan göçmen tepkisi
DEVA Partisi Kurucu Üyesi Avukat Mehmet Emin Ekmen, 'İktidar, varsa bir anlaşmayı ve gelenlerin savaşçı olma ihtimalini açıklamak zorundadır' dedi.

Taliban’ın Afganistan’da her geçen gün alan kazanması sonucu İran üzerinden Türkiye’ye büyük bir göç dalgası başladı. Suriye’den sonra köktenci İslamcıların yarattığı şeriat uygulamaları ve terör, halkta paniğe yol açmış durumda. 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Amerika’ya gitmek isteyen Afganlara geçiş ülkesi olarak Pakistan, İran ve Türkiye’yi önermesi Ankara’da tepki yaratırken DEVA Partili Avukat Mehmet Emin Ekmen bu konuda Amerika ile bir anlaşma olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Göçmen sorununun gündemde kalması ekonomik ve politik sıkıntılarla boğuşan toplumun ırkçı tahriklerle yönlendirilmesine imkan veriyor. İktidarın Afgan göçü konusunda net bir tavır almaması ise soru işaretlerini artırıyor.

'İKTİDAR, VARSA BİR ANLAŞMAYI VE GELENLERİN SAVAŞÇI OLMA İHTİMALİNİ AÇIKLAMALIDIR'

Şu anda uygulanmakta olan 'Açık kapı politikası'nı eleştiren DEVA Partisi Kurucu Üyesi Avukat Mehmet Emin Ekmen, bu durumun ABD Başkanı Biden'a verilen bir taviz olduğuna dair güçlü iddiaların olduğunu söyledi. Ekmen, hükümetin eğer yapılan bir anlaşma varsa ve bununla birlikte Afgan göçmenlerin savaşçı olma ihtimallerine dair bilinenlerin açıklanması gerektiğini vurguladı. Sosyal medya hesabından bu konuya ilişkin bir dizi açıklamada bulunan Ekmen, şöyle dedi:

"Afgan göçmenlere karşı açık kapı politikası akıl almaz bir durum. İran’ın da bir parçası olduğu bu operasyonun, Biden’e verilmiş tavizlerden biri olduğuna dair çok güçlü iddialar var. İktidar, varsa bir anlaşmayı ve gelenlerin savaşçı olma ihtimalini açıklamak zorundadır.
Afgan göçmenlere karşı açık kapı politikası akıl almaz bir durum. İran’ın da bir parçası olduğu bu operasyonun, Biden’e verilmiş tavizlerden biri olduğuna dair çok güçlü iddialar var. İktidar, varsa bir anlaşmayı ve gelenlerin savaşçı olma ihtimalini açıklamak zorundadır."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ABD'NİN TÜRKİYE'Yİ BİR GÖÇ ROTASI OLARAK GÖSTERMESİ KABUL EDİLEMEZ

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hafta başı yaptığı açıklama Ankara’da tepkiyle karşılandı.  Açıklamada, ABD ile bağlantılı olduğu için Taliban’ın hedef alabileceği ancak Special Immigrant Visa (SIV-Özel Göçmen Vizesi) programına girememiş binlerce Afganın ABD’ye mülteci olarak yerleşme şansına sahip olacağını açıklamıştı.

Programa dahil olan Afganlar başvurularının işlenmesi için gereken 12 ile 14 ay boyunca beklemek için kendi başlarına üçüncü bir ülkeye gitmeleri durumu olduğu için bu insanlara bu süreyi geçirebilecekleri komşu ülkeler önerilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Pakistan’ın Afganistan ile olan sınırlarının açık kalmasının önemli olduğunu, diğer göçmenlerin ise İran üzerinden Türkiye’ye gidebileceklerini açıklamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaya tepki gösterdi. Açıklamasında ABD’nin Afganlar için Türkiye’yi bir göç rotası olarak göstermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, hali hazırda 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin "yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır" denildi.

Bakanlık, "Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar