DİAYDER davası: Gizli tanık kendi ifadelerini yalanladı

DİAYDER davası: Gizli tanık kendi ifadelerini yalanladı
DİAYDER üyelerinin Kürtçe hutbe verdikleri gerekçesiyle 'örgüt propagandası' yaptıkları suçlamasıyla yargılandığı davanın 6’ncı duruşmasında gizli tanık çelişkili ifadeler verdi.

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ile 23 kişi hakkında Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 6’ncı duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya yargılanan DİAYDER üyeleri ve aileleri yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmaya, DİAYDER üyeleri aleyhinde ifade veren "Padişah" adlı gizli tanık, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

YÜZLEŞTİRİLDİĞİ KİMSEYİ TANIMADI

Mahkeme başkanının soruların yanıt veren gizli tanık, İstanbul’da faaliyet yürüten DİAYDER’in Diyarbakır Bağlar ilçesinde olduğunu söyledi.

Avukatlar yüzleşme esnasında soru sorulmasını istedi, ancak mahkeme başkanı engelledi. Daha önce dernek üyesi Mehmet Emin Aslan’ı tanıdığı söyleyen tanık, ekran karşısına çıkan Aslan’ı daha önce görmediğini söyledi. Tutuklu bulunan Ekrem Baran ile yüzleştirilen tanık, ismi okunurken "tanıyorum" dediği Baran’ı gördüğünü ancak ismini bilmediğini ileri sürdü. Gizli tanık Aydın Ayhan ve Fevzi Barış’ın isimleri sorulduğunda "tanımıyorum" dediği ancak kamerada görünce Aydın Ayhan ve Fevzi Barış’ı Diyarbakır’daki toplantılarda gördüğünü iddia etti. Aydın Ayhan ve Fevzi Barış ise, "Hayatımızda ne Diyarbakır’ı ne de Bağlar’ı gördük" dedi. 

'DERNEK BAŞKANI OLDUĞUM İÇİN CEZALANDIRILIYORUM'

Gizli tanığın beyanları ardından söz verilen iddia makamı, tutuklu bulunan Ekrem Baran’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mütalaaya karşı SEGBİS aracılığıyla Silivri 5 No’lu Cezaevi’nden söz alan Baran, aynı iddialarla tutuklandığı ve yargılandığı herkesin tahliye edildiği, ancak kendisinin cezalandırılmak için cezaevinde tutulduğunu dile getirdi. Tahliyesini talep eden Baran "Tahliye edilen arkadaşımla aynı konumdayım. Bir yıldan fazladır hukuksuz bir şekilde cezaevindeyim. Derneğin başkanı olduğum için cezalandırılıyorum." dedi. 

DURUŞMA ERTELENDİ 

Avukat beyan ve talepleri ardından ara kararını açıklayan mahkeme, iddia makamından esassa ilişkin mütalaa hazırlanması için bir sonraki duruşmaya kadar süre verdi. Mahkeme, Baran’ın tahliye talebini reddederek duruşmayı 21 Ekim’e erteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar