Dinozorları yok eden asteroid Dünya'ya en ölümcül açıyla çarpmış

Dinozorları yok eden asteroid Dünya'ya en ölümcül açıyla çarpmış
Dinozorlarının neslinin tükenmesine neden olan asteroidin, Dünya'ya 'mümkün olan en ölümcül' açıyla isabet ettiği açıklandı.

Dinazorların neslinin tükenmesine neden olan asteroid çapışması hakkında yeni bilgiler keşfedildi.

ScienceDaily ve Nature Communications'ın haberlerine göre, İngiltere'de Imperial College London'da görevli bilim insanları, Chicxulub Krateri'nin oluşmasına neden olan çarpmanın, jeofizik veriyle hazırlanan 3 boyutlu simülasyon modellerini geliştirdi.

'DÜNYA ÜZERİNDEKİ YAŞAMIN YÜZDE 75'İNİN YOK OLMASINA YOL AÇTI'

Simülasyonlarda çarpma anının asteroidin, atmosferde iklim değişikliğine yol açan gazların miktarını azamiye çıkartacak biçimde Dünya'ya 60 derece açıyla çarptığını ortaya koydu. Bu açıyla çarpmanın, milyarlarca ton sülfürün serbest kalarak Güneş'i kapatmasına ve Dünya üzrindelki yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına yol açan biçimde soğumasına neden olabileceği belirtildi:

"Dinozorlar için en kötü senaryo tam tamına gerçekleşmiş. Asteroit çarpması, atmosfere inanılmaz miktarda iklim değişikliğine neden olan gazları salmış, dinozorların yok olmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini başlatmış. Bu muhtemelen en ölümcül açılardan biriyle çarpması gerçeğiyle daha da kötüleşmiş." (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar