Cargill işçilerinin '1000. gün' eylemine polis engeli: Tüm işçiler gözaltında

Cargill işçilerinin '1000. gün' eylemine polis engeli: Tüm işçiler gözaltında
Direnişlerinin 1000’nci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen Cargill işçilerinin Bakanlık önüne gitmesi engelleniyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK - Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş) üyesi 14 Cargill işçisi, hakları için başlattıkları direnişin 1000’nci gününde Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi.

Tek Gıda-İş Sendikası Ankara Şubesi’nde bir araya gelen işçilerin sendikadan çıkması polisler tarafından engellendi. Polis, Tarım ve Orman Bakanlığı önüne giderek açıklama yapmak isteyen Cargill işçilerini "Biz devletin gücüyüz neler yapabileceğini orada gösteririz size" diyerek tehdit etti.

İşçilerin sendika önündeki bekleyiş sürerken Bakanlık önünde basın açıklamasına izin verilmeyen Cargill işçileri sendika önünde sabahlama kararı aldı. İşçiler, "Madem Bakanlık önüne gitmemize izin vermiyorsunuz o halde biz de burada sendika önünde, sokakta sabahlarız" dedi.

GÖZALTINA ALINAN İŞÇİLERİN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANMIYOR

İşçilerin sendika önündeki bekleyişi sürerken polis müdahalesi başladı. İşçilerin etrafının kalkanlarla çevrilmesinin ardından polis tüm işçileri gözaltına aldı. 

13 işçinin gözaltına alınması esnasında işçiler, "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Ayrıca polis, kalkanları ile basının görüntü almasını engelledi. İşçilere desteğe gelenlerin alana girmesine de izin verilmedi. Ankara Emniyet Müdürü, Sendika temsilcilerinin ısrarına rağmen gözaltına alınan işçilerin nereye götürdüğü bilgisini paylaşmıyor.

NE OLMUŞTU?

Cargill’in Bursa-Orhangazi’deki nişasta fabrikasında bulunan 14 üretim işçisi, Tekgıda-İş Sendikası çatısı altında örgütlemeye çalışırken 17 Nisan 2018’de işlerinden atıldı. Nisan 2018’de 14 işçinin işten çıkarılmasından önce de 7 işçi yine sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmıştı. Bu 7 işçi 2015’de ve 2018’de mahkemeyi kazandılar ve Yargıtay sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldıklarına karar verdi.

2019 Aralık ve 2020 Şubat aylarında, Bursa Bölge Mahkemesi, 17 Nisan 2018 tarihinde işten çıkarılan 12 işçi için karar verdi. Mahkeme, söz konusu 8 işçinin tamamıyla sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkemeye göre diğer 4 işçi ise işyerinde işten çıkarılmalarını gerektirecek herhangi bir ekonomik gerekçe olmadığından ve Cargill bu işçilere iş yerinde alternatif bir iş önermediği için haksız bir şekilde işten çıkarıldı. 12 kararda da işçilerin işe iade edilmesi emredildi.

2015'ten bu yana, Türkiye'deki yüksek mahkeme, Cargill'in sendika faaliyetlerine ve üyeliğine misilleme olarak işçileri işten çıkardığını belirten ve işe iade edilmelerini emreden kesin kararlar verdi. Ancak Cargill yönetimi, hiçbir işçiyi geri işe almamış, Cargill işçileri de hakları için fabrika önünde direnişe başlamıştı.

Öne Çıkanlar