Suudi Arabistan, yetkilileri konsolosluğa davet etti

Suudi Arabistan, yetkilileri konsolosluğa davet etti
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: Suudi makamları işbirliğine açık.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 2 Ekim günü nişanlısı ile Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na giden ve daha sonra ortadan kaybolan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak "Suudi makamları işbirliğine açık olduklarını ve Başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir. Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır" dedi. Öte yandan, Suudi Arabistan, Türk uzman ve ilgili yetkilileri İstanbul Başkonsolosluğunu ziyaret etmeleri için davet etti. Adli makamlar konsolosluğu araması için başsavcıvekili ve savcı görevlendirdi.

İLGİLİ HABER: 'SUUDİLER TÜRKİYE'DE GÜVENLİ DEĞİL'

İLGİLİ HABER: KAYIP GAZETECİ KAŞIKÇI'NIN SON RÖPORTAJI ORTAYA ÇIKTI

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Suudi gazetecinin cesedinin 15 parçaya ayrılarak yok edildiğini öne sürmüştü.

Aksoy'un açıklamaları şöyle:

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili gelişmeler, olayın gerçekleştiği günden itibaren yargı, emniyet ve istihbarat birimlerimizce yakından takip edilmektedir. Adıgeçenin akıbetinin tespiti amacıyla ilgili makamlarımızca başlatılan soruşturma yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.

Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca  konsolosluk binalarının dokunulmazlığı bulunmakla birlikte, diplomatik misyon şefinin muvafakatiyle konsolosluk binasında evsahibi ülke makamlarınca inceleme yapılabilmektedir. Suudi makamları işbirliğine açık olduklarını ve Başkonsolosluk binasında inceleme yapılabileceğini bildirmişlerdir.  

Soruşturma çerçevesinde konsolosluk binasında inceleme yapılacaktır.

'ÜLKEME DÖNECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM' DEMİŞTİ

Yetkililer Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğünü söylerken Suudi yetkililer ise iddiaları reddediyordu.

Kaşıkçı, kaybolmadan 3 gün önce BBC'ye verdiği röportajda "Ülkeme dönebileceğimi düşünmüyorum. Bir arkadaşımın gözaltına alındığını duydum. Oysa gözaltına alınmasını gerektirecek hiçbir şey yapmamıştı. Bu da bende, Suudi Arabistan'a gitmemem gerektiği hissi uyandırdı. Belki de tutuklanan arkadaşım bir akşam yemeğinde eleştirel sözler söylemişti. Suudi Arabistan böyle bir ülkeye dönüşüyor. Oysa ülkemiz böyle bir yer değildi. Asla böyle bir deneyim yaşamamıştık" demişti.

BM'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Birimi'nden yapılan son dakika açıklamasına göre, "Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından ötürü ciddi endişelerimiz var" açıklamasında bulunuldu.

ABD DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin üst düzey yetkililerinin Suudi Arabistan ile iletişime geçtiğini belirterek, "Suudi Arabistan hükümetine konu hakkında derinlemesine bir araştırma yapmaları için çağrıda bulunduk" demiş, ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta son olarak Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluk binasında görülen daha sonra kendisinden haber alınamayan Cemal Kaşıkçı hakkında açıklamada bulunmuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada, "Endişeliyim, duyduklarımdan memnun değilim. Umarım mesele çözülür. Şu an için kimse hiçbir şey bilmiyor. Şu an için bazı kötü senaryolar ortalıkta yayılıyor, bunlardan hoşlanmadım" ifadelerini kullanmıştı.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar