DİSK 2022 Asgari Ücret taleplerini açıkladı: Net 5 bin 200 olmalı

DİSK 2022 Asgari Ücret taleplerini açıkladı: Net 5 bin 200 olmalı
Genişletilmiş Başkanlar Kurulu öncesi basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret taleplerini açıkladı.

Koronavirüs salgını ve yüksek enflasyonla birlikte geçinme sıkıntısı yaşayan milyonlarca asgari ücretli ve civarında maaş alanlar Asgari Ücret Komisyonu'ndan çıkacak 2022 yılı miktarını bekliyor. Komisyonda işçi tarafını bu yıl TÜRK-İŞ temsil edecek. Görüşmeler öncesi ise DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ bir araya gelerek ortak tutum alma kararı almıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara'da gerçekleştireceği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu öncesinde asgari ücrete ilişkin taleplerini Genel-İş Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı.

DİSK adına konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, 2022 asgari ücret taleplerinin net 5 bin 200 olması gerektiğini söyledi.

Çerkezoğlu, "Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan Çerkezoğllu, ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indiriminin sağlanarak söz konusu kısmın Hazine tarafından karşılanması gerektiğini belirtti. Söz konusu indirim yapılırsa bütün çalışanlara 1000 TL iyileştirme olacak.

Asgari ücretin çalışma rejiminde temel ücret haline geldiğini belirten Çerkezoğlu "Ülkemizin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkması, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi için aşağıdaki talepler etrafında mücadele yürütme kararlılığımızı kamuoyu ve emekçiler ile paylaşıyoruz" diye konuştu.

Çerkezoğlu, emekli aylıklarında en alt sınırın asgari ücret olması gerektiğini belirterek, 2008 yılından önce asgari ücretten düşük emekli aylığının olmadığını hatırlattı.

Öte yandan basın toplantısında asgari ücretle ilgili şu tespit ve taleplere yer verildi:

Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır.

Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptanmalıdır.

Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptanmalıdır. Dar gelirlilerin gıda enflasyonu ile kişi başına ekonomik büyüme asgari ücret artışında esas alınmalıdır.

Asgari ücret net ödenmelidir. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamalı ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanmalıdır.

Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalıdır.

Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır.

Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlanmalıdır.
En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır.

Diğer emek gelirlerindeki artışlar (ücretler, maaşlar, yevmiyeler ve emekli aylık ve gelirleri) asgari ücret artışının altında kalmamalıdır.

Yasada yer alan teşmil mekanizması (toplu iş sözleşmelerinin sendikasız işyerlerine ve işçilere genişletilmesi) etkin biçimde uygulanmalıdır.

Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalıdır.

Öne Çıkanlar