Emekçiler, Çalışma Bakanlığı önünden seslendi: Asgari ücret 5 bin 200 olsun

Emekçiler, Çalışma Bakanlığı önünden seslendi: Asgari ücret 5 bin 200 olsun
DİSK: Ülkeyi yönetenler Türk lirasının değer kaybetmesiyle övünüp buna 'kurtuluş savaşı' diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK-Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde asgari ücret taleplerini içeren basın açıklaması gerçekleştirdi. Büyükşehir belediyesi önündeki otobüslerinin kalkışı emniyet tarafından engellenen işçiler, basın açıklamasını burada gerçekleştirerek uygulamayı protesto etti. Haberi takip etmek isteyen gazeteciler ise "basın yeleğiniz yok" gerekçesiyle polisler tarafından engellendi. Gazetecilerin ısrarı üzerine basın mensupları belli bir süre sonra eylem alanına alındı.

Açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arız Çerkezoğlu, "Artık yeter, geçinmek istiyoruz diyoruz. İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz" dedi.

‘ÜRETİYORUZ, ÇALIŞIP ÜLKENİN EKONOMİSİNİ BÜYÜTÜYORUZ AMA GEÇİNEMİYORUZ’

"Biz çalışıyoruz, bir üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz" diyen Çerkezoğlu, Türk lirasının değer kaybetmesi nedeniyle emek gücünün azaldığını ve satın alma gücünün de azıldığını söyledi. Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti:"

‘TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBETMESİYLE ÖVÜNÜP BUNA ‘KURTULUŞ SAVAŞI’ DİYORLAR’

‘Ülkeyi yönetenler Türk lirasının değer kaybetmesiyle övünüp buna "kurtuluş savaşı" diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretinde Arnavutluk ile yarışıyor. Türkiye’de asgari ücret artık ucuz emeğin sembolü olan Çin’den bile düşük."

‘BU ÜLKE VE HALK, KELEPİRE SATILACAK BİR MAL DEĞİL ’

İşçilerin ucuz emek olarak dünyaya pazarlanacağını söyleyen Çerkezoğlu, "Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir. Yabancı sermaye için, petrol prensleri ve kralları için ‘kelepir emek kelepir memleket’ diye tezgâh açanlara direneceğiz! ‘TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın’ tezgahını bozacağız!" diye konuştu.

‘EKONOMİ DEĞİL, ADALETSİZLİK BÜYÜYOR’

Türkiye’de milyonlarca işçinin asgari ücretle geçinmeye çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, "Milyonlarca işçi asgari ücret dahi alamıyor. Kadınların dörtte biri asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 10 milyona yaklaşıyor. Türkiye hızla bir asgari ücretliler ülkesine dönüşüyor. Asgari ücret sembolik bir ücreti değil ortalama ücreti ifade ediyor" dedi. Çerkezoğlu şöyle devam etti:

"Hani televizyonlara çıkıp ekonomi büyüyor, Türkiye büyüyor diyorlar ya. Ben size büyüyen şeyi söyleyeyim. Adaletsizlik büyüyor. Asgari ücret 1974’te kişi başına milli gelirin yüzde 81’i düzeyinde idi. 2021 yılında ise kişi başına milli gelirin yüzde 54’üne geriledi. Bu adaletsizliğe dur diyoruz: Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa payımızı istiyoruz!"


‘SOYGUNA DUR DİYORUZ’

"Gelirde adalet olmadığı gibi vergide de adalet yok. Patronların vergi yükü sürekli azaltılırken, asgari ücretlinin vergi yükü artıyor. Asgari ücretle çalışan işçilerden alınan vergi miktarı ilk vergi dilimi tarifesi düşük tutularak arttırıldı. 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katıydı. 2021 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 6,7 katına geriledi. Böylece işçinin patronundan çok vergi ödediği adaletsiz bir düzen kuruldu. Bizler bu dilim dilim soyguna dur diyoruz. Brüt asgari ücretin net ödenmesini istiyoruz."

‘VERGİ KESİNTİLERİNE İYİLEŞTİRME YAPILSIN’

"Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalı diyoruz. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oranın yüzde 10’a düşürülmesini, vergi dilimleri tarifesinin en az kişi başına GSYH oranında artırılmasını istiyoruz."

‘ASGARİ ÜCRET EN AZ NET 5 BİN 200 LİRA OLSUN’

"Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı da bir kriter olarak dikkate alınmalıdır. Bir hanede iki kişi çalıştığında en azından yoksulluk sınırı aşılmalıdır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 TL olmalıdır."
 

Öne Çıkanlar