İBB’de AYM kararı yok sayıldı: Fark ücreti isteyen işçilere ‘Sendikayı değiştirin’ denildi

İBB’de AYM kararı yok sayıldı: Fark ücreti isteyen işçilere ‘Sendikayı değiştirin’ denildi
İBB iştiraki şirketlerde çalışan enerji işçileri, AYM kararının uygulanmasını istiyor.

ARTI GERÇEK- Anayasa Mahkemesi (AYM), 30 Aralık 2020’de tüm çalışanların sendika ayrımı yapılmaksızın tüm haklardan eşit yararlanmasının önünü açan bir karar almıştı. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki İSPER’de karara uyulmadı. TES-İŞ’in yetkili olduğu iş yerinde DİSK/Enerji-Sen üyesi işçiler ‘fark ücretleri’ ödenmedi. Durumu anlamaya çalışan işçilere yöneticilerin cevabı "Sendika değiştirin" oldu.

‘BİLDİĞİMİZ NE KADAR DEĞER VARSA RAFA KALDIRILDI’

DİSK/Enerji- Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Başkan Süleyman Keskin, "Emek, hak, demokrasi gibi bildiğimiz ne kadar değer varsa üzülerek belirtiyoruz ki maalesef rafa kaldırılmıştır" dedi. Açıklamaya DİSK Basın-İş ve Dev-Turizm-İş de destek verdi.

İBB iştiraki şirketlerde yaklaşık 1,5 yıldır örgütlenme çalışması yürüttüklerini belirten Keskin, bu çalışmaları karşısında yönetimin hukuksuz davranışlar içerisine girdiğini kaydetti. Taleplerini çeşitli şekillerde dile getirdiklerinde oyalandıklarını ya da talepleri ‘kulak tıkandığını vurgulayan Keskin; Coronavirus’e karşı yetersiz önlemler, kışın yazlık iş kıyafeti verilmesi, iş yükünün artması gibi sorunlara karşı ses çıkarıldığında soruşturma ve ceza ile karşılaştıklarını söyledi.

‘İŞÇİLER İYİLEŞTİRME BEKLERKEN HAYAL KIRIKLIĞI İLE KARŞILAŞMIŞLARDIR’

Keskin, İBB’nin AYM kararına uymadığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Her geçen gün çalışma koşullarının ağırlaştığı bu süreçte tüm çalışan işçiler haklarında iyileştirme bekler iken imzalanan TİS sürecinin çözüm olacağını düşlerken maalesef yine hayal kırıklığı ile karşılaşmışlardır. AYM’nin 30.12.2020 tarihinde vermiş olduğu karar ile 6356 sayılı yasanın 39. Maddesinin 4. Bölümünde yapılan değişikler ile tüm çalışanların sendika ayrımı yapılmaksızın tüm haklardan eşit yararlanır demesine rağmen İSPER A.Ş yönetim kurulu almış olduğu karar ile binlerce işçi arkadaşımızın mağdur olmasına neden olmuştur.  Hangi akıl hangi gerekçe ile bu kararı almıştır bilemiyoruz.  AYM karar tarihi ve resmi gazetede yayınlanma tarihi ile sözleşme imzalama tarihi belli iken alınan karar dayanaksızdır. Yaşanılan bu tablo karşısında işçilerimiz bilgi almak için insan kaynakları birimini aradıklarında ‘yetkili sendikaya üye olun’ çağrısı yapan kurum yöneticileri maalesef Anayasa’yı çiğnemektedir. Çağrımız buradan tüm kurum yöneticilerimizedir. Bir an önce bu hukuksuzluktan vaz geçin. Sadece bizim üyelerimiz değil maaşlarında kesinti yaptığınız her arkadaşımızı mağdur ettiniz. Bir an önce almış olduğunuz yanlış karardan dönerek yapılan hatanın düzeltilmesini ve çalışma koşullarımızın insanca çalışılacak koşullara getirilmesini bekliyoruz. 

‘RAHATSIZ OLDUĞUNUZU BİLİYORUZ’

Bu söylemlerimizden rahatsız olduğunuzu biliyoruz ama unutmayın ki derdimiz sizleri rahatsız edecek bir tavır takınmak değil yaşadığımız sorunların gözükür olması ve bu doğrultuda bir an önce sağlıklı kararların alınıp tüm çalışanlara ve 16 milyon İstanbulluya hizmet veren İBB yönetiminin bir an önce yaşadığımız sorunlara çözüm üretmesidir. Umuyoruz ki bu yaptığımız açıklama ile çalışan işçilerin taleplerine bir an önce çözüm için adım atılacaktır.

Öne Çıkanlar