DİSK Enerji-Sen işçileri: İşten çıkarmalara sessiz kalmayacağız

DİSK Enerji-Sen işçileri: İşten çıkarmalara sessiz kalmayacağız
Çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden DİSK Enerji-Sen, “İşten çıkarmalara sessiz kalmayacağız. Şimdiye kadar sabrımızı gördünüz, artık direnişi dinleyeceksiniz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Enerji-Sen üyesi Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi (Başkent EDAŞ) işçileri, keyfi işten çıkarılmalar ve aldıkları ücretlere ilişkin Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda, "Herkese asgari ücret zammı düzeyinde zam yapılsın" ve ‘"İşten atmalar son bulsun" dövizleri taşındı.

Açıklamada söz alan DİSK Enerji-Sen üyesi Bekir Bayatlı, ağır çalışma koşularında birçok arkadaşlarının iş cinayetlerine kurban gittiğini ve çalışma koşullarının uygun hale getirilmesini talep ederek, "Bizler Başkent Elektrik bünyesinde çalışan enerji işçileriyiz. Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Karabük, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu illerimizde halkın elektriğe ulaşması, arızaların giderilmesi, yeni bağlantıların yapılması, sayaçların okunması için kar kış demeden, pandemi demeden çalışıyoruz, yeri geldiğinde hayatımızı riske atarak işimizi yapıyoruz" diye konuştu. Bayatlı "Birçok arkadaşımızı iş cinayetinde kaybettik, daha fazla arkadaşımız iş kazalarında yaralandı, vücutlarımızda hala daha bunların izlerin var Bunun karşılığında tek derdimiz evimize rahat dönebilmek, ailelerimizin yüzüne daha rahat bakabilmek için insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak ücret alabilmek. Ancak uzun yıllardır yaşadıklarımız bizi bu isteklerimizle daha da alakasız koşullara mahkûm ediyor" ifadelerini kullandı.

‘DENETİM ALTINDA TUTULMAK İSTENDİK’

Özeleştirmelerin çalışma koşularını daha kötü etkilediğini ve daha çok iş yükü oluşturduğunu belirten Bayatlı, "Özelleştirme sürecinden sonra bir oldu bitiyle sarı sendikaya üye yapıldık. Taşeron çalışma koşulları ortadan kalkıyor zannediyorduk ama maaşlarımız düştü, iş güvencesi sağlanmadı üstelik bir de sarı sendikayla denetim altında tutulmak istendik. Son toplu sözleşme sürecinden sonra 'Artık Yeter!' dedik ve DİSK/Enerji-Sen çatısı altında birleştik" dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR VİCDANİ DEĞİL

Ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde insanların işten çıkarılmasının ahlaki ve vicdani olmadığını ifade eden Bayatlı, "Örgütlendiğimizden itibaren haklarımızı aramak için yeni adımlar atıyoruz. Ancak bugüne kadar yine de sükûnetimizi koruduk, biz sükûnet içinde kaldıkça şirketten arkadaşlarımız işten çıkarılmaya, farklı ve genellikle sudan sebeplerle soruşturmalar geçirmeye devam etti. Şirket bir yandan kar etmeye devam ederken ve işe yeni alımlar gerçekleşirken, arkadaşlarımız ‘Size uygun pozisyon bulamadık’ denilerek 04 koduyla işten çıkarılıyor. Pahalılığın tavan yaptığı bugünlerde yapılan işten çıkarılmalar ne akla ne de vicdana sığar" şeklinde konuştu.

‘SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

İşten çıkarmalara sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Bayatlı son olarak, "Toplu sözleşmeyle çalışmamıza rağmen asgari ücret alıyoruz ve şirketin bu koşullarda bizlere seyyanen zam yaparak geçim koşullarımızı iyileştirmesi gerekirken, işten çıkarmalara gitmesine artık sessiz kalmayacağız. Şimdiye kadar sabrımızı gördünüz, artık direnişi dinleyeceksiniz" diye belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar