DİSK'ten 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi açıklaması: Bildiğimiz yoldan yürüyoruz

DİSK'ten 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi açıklaması: Bildiğimiz yoldan yürüyoruz
AP ve CHP iş birliği ile hazırlanan yasalara karşı işçiler İstanbul genelinde sokağa çıkmıştı.

1970 yılında Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda, Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin iş birliği ile değişiklik yapılmasına karşı 15-16 Haziran 1970’te yapılan Türkiye işçi sınıfı hareketinin en kitlesel eylemleri 31 yıl önce yapıldı.

Söz konusu yasa değişiklikleri ile şu kararlar alındı:

Bir işçi sendikasının Türkiye çapında faaliyet gösterebilmesi için o işkolundaki toplam işçi sayısının üçte birini üye kaydetmiş olması gerekir. 

İşçi federasyonlarının faaliyet gösterebilmesi için o işkolundaki toplam işçi sayısının üçte birini üye kaydetmiş olması gerekir.

İşçi konfederasyonu kurulabilmesi için daha önce sözü edilen sendika ve federasyonların üçte birini, sendikalı işçilerin üçte birini üye yapması gerekir. 

Sendika üyeliğinden ayrılabilmek için tek tek noter karşısına çıkmak gerekir. 

Sendika kurmak için en az üç yıl işyerinde çalışmak gerekir. 

Uluslararası işçi kuruluşlarına ancak en fazla işçiyi barındıran konfederasyon üye olabilir. 


150 bin işçinin İstanbul’da sokağa çıktı 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıl dönümü dolayısıyla Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK) bir bildiri yayımlayarak, " Bildiğimiz yoldan yürüyoruz"  dedi. DİSK o tarihlerde Anayasa Direniş Komiteleri kurmuştu.

DİSK yayınladığı bildiri ile birlikte günümüz koşullarınını 1970’lerdeki gibi olduğunu belirterek, "Ekonomik kriz ve salgın ile beraber bu ülkenin işçileri başta olmak üzere geniş halk kesimleri ağır bedeller ödüyor. İşsizlik rekor kırıyor. Çarşıdaki, pazardaki zamlar ücretleri eritiyor. Ekmeğimiz küçülüyor, faturalarımız kabarıyor. Bir yandan yoksulluk, diğer yandan servetler artıyor. İktidarın politik tercihleri adaletsizliği büyütüyor" ifadelerini kullandı.

'İKTİDARİN TERCİHLERİ BİZE HİZMET ETMİYOR'

Yayımlanan bildiri de şu ifadelere yer verildi:

"Başta işçi sınıfı olmak üzere halkımız yaşam mücadelesi verirken az sayıda para ve iktidar sahibi servetlerinin, lükslerinin, ihalelerinin, karlarının, rantlarının bir kısmından bile vazgeçemiyorlar. Asgari ücretten tıkır tıkır vergi kesilirken, üç beş şirketin milyonluk vergileri sıfırlanıyor. Ücretlerimizden kesintiler sürerken patronlara kıyak üzerine kıyak yapılıyor.

"Üç beş şirketin payına ballı beton ihaleleri, işçilerin payına ise Kod-29 ile tazminatsız işten atılmak, ücretsiz izin, asgari ücretin altında kalan "Kısa Çalışma Ödeneği" düşüyor. Yandaş şirketlerin payına devlet bankalarından geri ödemesiz krediler, işçinin, köylünün, öğrencinin, dar gelirlinin payına banka hacizleri düşüyor. Bir yanda yoksulluk ve işsizlik, bir yanda ölülerimiz; diğer yanda bir avuç ayrıcalıklı zümrenin hanları, hamamları, servetleri, sarayları büyüyor. İktidarın tercihleri bize hizmet etmiyor.

'ENGELLERİ OMUZ OMUZA AŞMAMIZ GEREKİYOR'

"Ülkeyi yönetenlerin tercih ettiği yol, milyonlar için sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam vaadetmiyor.
Bu durumda bizlerin, işçi sınıfının, bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretenlerin yeni bir yol açması gerekiyor. Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için, haklarımızı almamız için örgütlenmemiz gerekiyor. Bir olmamız, birlik olmamız, güçlü olmamız gerekiyor. Örgütlenmemizin, haklarımızı savunmamızın önüne çıkan engelleri omuz omuza aşmamız gerekiyor.

"Haklarımızı, yaşamlarımızı ve memleketimizi nasıl savunacağımızı tarihimizden biliyoruz. Bundan 51 yıl önce, 15-16 Haziran 1970’de ayağa kalkan işçi sınıfından dersler almamız gerekiyor.

"15-16 Haziran, işçi sınıfının gerçek sendikal haklarını ve DİSK’i savunduğu muazzam bir direniştir. Sınıf ve kitle sendikacılığını bastırmak isteyen dönemin hükümeti, patronların isteği doğrultusunda DİSK’i de yok etmek istiyordu. DİSK’i baskıyla yok edemeyenler DİSK’i hileyle yok etmek için harekete geçti. Hükümet, Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yaparak DİSK’i fiilen ortadan kaldırmak istedi.

'HİÇBİR ŞEY DURDURAMADI BİRLEŞEN İŞÇİLERİ'

"Tüm tepkilere ve uyarılara rağmen Yasa Meclis’e getirilince DİSK işçi sınıfının üretimden gelen gücünü devreye soktu ve direniş kararı aldı. İki gün boyunca İstanbul ve İzmit’te on binlerce işçinin iş bırakarak katıldığı genel direniş ve yürüyüşler yapıldı.

"Ne polis copları ne askeri kariyerler ne panzerler ne de barikatlar… Hiçbir şey durduramadı birleşen işçileri. Üç işçi yaşamını yitirdi, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in de aralarında olduğu yüzlerce kişi tutuklandı, binlerce işçi işten atıldı. Ancak, DİSK’i ve üye sendikalarını yok etmek isteyen ve tek sendika dayatan Yasa, büyük işçi direnişinin etkisiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

"15-16 Haziran 1970’teki onurlu direnişimiz, işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline geldi. 15-16 Haziran yalnızca anılması gereken bir "tarih" değil, işçi sınıfının elini kolunu bağlama girişimine karşı bir itirazdır, sendikal hak ve özgürlükleri savunma direnişidir.

'BUGÜN İŞÇİ SINIFI İÇİN BİR KEZ DAHA 'ARTIK YETER' DEME GÜNÜDÜR'

"15-16 Haziran 1970’te işçi sınıfı masaya vurup "Artık yeter!" demişti. Bugün işçi sınıfı için bir kez daha "artık yeter" deme günüdür. Taleplerimizi omuz omuza yükseltme günüdür.

"Sağlıklı, güvenceli, insanca bir yaşam için, sendikal-demokratik haklarımız için bildiğimiz yoldan yürüyelim: Birlik olalım, güçlü olalım, mücadeleyi büyütelim!"

‘ÖRGÜTLENME, ÖZGÜR TOPLU SÖZLEŞME VE GREV HAKKI ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLER KALDIRILSIN!’

 Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!

 Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın!

İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın. İşsizliğe karşı kamu  istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın.

Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın.

Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!

Öne Çıkanlar