DİSK'ten 'geçinemiyoruz' eylemi: Bu kış kara kış olacak

DİSK'ten 'geçinemiyoruz' eylemi: Bu kış kara kış olacak
İzmir'de DİSK'e bağlı binlerce işçi 'İnsanca bir yaşam istiyoruz', 'Saray'ın kölesi ,olmayacağız' sloganları atarak hükümetin ekonomi politikalarına tepki gösterdi.

İzmir'de DİSK 'Geçinemiyoruz' sloganıyla bir basın açıklaması düzenleyerek "2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler istiyoruz"  diye uyardı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, ülkede emekçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara ilişkin "Geçinemiyoruz" sloganıyla Cumhuriyet Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda emekçinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, "Geçinmek istiyoruz, gelirde adalet, vergide adalet" yazılı pankartlar taşınarak, sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız", "Sarayın kölesi olmayacağız" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, son dönemdeki zamlara dikkat çekerek, insanların her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyandığını ifade etti. Her sabah paranın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğünü söyleyen Sarı, Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücreti Türkiye’de iken bugün ise durumun daha da kötü olduğunu söyledi.

'İŞÇİNİN PATRONUNDAN YÜKSEK ORANDA VERGİ VERDİĞİ ADALETSİZ DÜZENE SON VERİLMELİ'

İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son verilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, senelerdir SGK indirimi, vergi indirimi, teşvik diye işverenlerin beslendiğini ancak iş milyonlarca emekçiye, emekliye gelince seçimden seçime vaatler verip unutulduğunu söyledi. Sarı, "Yaptıkları bütçe yasaları ile fakirden alıp zengine veriyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu’nu bile işverenlere aktaracak kadar pervasızlaşıyorlar. Milyonlarca işsiz varken bizden alıp patronlara veriyorlar" dedi.

2002 yılından bu yana kişi başına gelirin 12 kat arttığı ile övünenlerin, bu süreçte ücretlerin sadece 6-7 kat arttığını ise söylemediğini belirten Sarı, belirlenen enflasyon ile emekçilerin yaşadığı enflasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu vurguladı. Sarı, "TÜİK’in alışveriş ettiği marketi tüm emekçiler merak ediyor. Öyle bir market, öyle bir pazar, öyle bir çarşı yok bu ülkede. Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez" dedi.

'HEM GELİRDE HEM VERGİDE ADALET LAZIM'

Ülkenin büyüdüğü yönünde açıklamalara ve söylemlere de değinen Sarı, "Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. Gelirde adalet sağlanmalıdır. Enflasyon artı büyüme oranı kadar ücret artışı da yetmez. Neden mi? Vergide de adalet lazım. Asgari ücretin vergisinin sıfırlanması lazım. Tüm kesintilerin hazineden karşılanması lazım. Patrona verilen desteklerin işçiden esirgenmemesi lazım. Kaşıkla verilenin kepçeyle alınmaması lazım. Hem gelirde hem vergide adalet lazım" diye konuştu.

TBMM’de 2022 yılı bütçesi için çalışmaların başladığını ve aralık ayında asgari ücretin belirleneceğini söyleyen Sarı, son olarak şunları kaydetti;

"Bu ülkenin anayasasında Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet olduğu yazıyor. Bütçe ve asgari ücret belirlenirken sosyal devlet gibi davranın. Anayasa’ya uygun davranın. Bu ülke bu halk artık nefes almak istiyor. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler istiyoruz. Gelirde ve vergide adalet istiyoruz. Bu kış kara kış olacak; ya işçilere emekçilere ya da sesimize kulak tıkayan iktidara"

Öne Çıkanlar