DİSK’ten işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin veriyi sunmayan TÜİK'e: Sorumsuz

DİSK’ten  işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin veriyi sunmayan TÜİK'e: Sorumsuz
DİSK: TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?

Açıkladığı verilerle eleştirilerin odağından düşmeyen Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) bir tepki de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) geldi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in, işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunmaktan vazgeçtiğini belirterek kurumu eleştirdi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan DİSK Başkanı, "TÜİK her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamayı bu yıl komisyona sunmaktan vazgeçmiş. Bu durum kabul edilemez" diye belirtti.

"TÜİK’in bir kamu kuruluşu olduğunu hatırlatan ve sorumluluklarını aksatamayacağını vurgulayan Çerkezoğlu, "TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?" diye sordu.

TÜİK’i sorumsuzlukla suçlayan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, şu açıklamayı yaptı:

GÖREVİ SAVSAVKLAMA ELEŞTİRİSİ

"TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz. Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur.  Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir."

BASKI ŞÜPHESİ: BU VERİNİN AÇIKLANMASINDAN NEDEN KAÇINILIYOR?

"TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır?"

‘SORUMSUZLUK’

"TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır.

TÜİK’in sorumsuzluğu ve sorumluluktan kaçınması kabul edilemez."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar