Diyabetli çocukların sensör ve pompa masraflarının ödenmesine AKP ve MHP’den ret

Diyabetli çocukların sensör ve pompa masraflarının ödenmesine AKP ve MHP’den ret
CHP’li Aydın, bunun siyasi bir konu olmadığını ve iktidarın ‘Biz bu konuyu çözeceğiz, geri ödeme listesine alacağız’ demesiyle binlerce çocuğun yüzünün güleceğini belirtti.

CHP'nin, Tip-1 Diyabet hastası çocukların kan şekerini ölçen sensör ile insülin veren pompanın masraflarının tamamının ödemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınması için verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP’nin diyabet hastası çocukların sorunlarının araştırılarak bu çocukların korunması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla vermiş olduğu Meclis Araştırma Önerge’sinin AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla dile getiren CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "20 bin çocuğumuzun yüzünü güldürecek bu konuyu bile siyasete alet ettiler. Yazık" diyerek karara tepki gösterdi.

‘BU MASRAF, 5’Lİ ÇETEDEN BİRİNDEN SİLİNEN VERGİ MİKTARINDAN DAHA AZ’

Konuyu birçok kez Meclis’te gündeme getiren Aydın, sensör ve insülin pompasının yıllık masrafının 400-450 milyon civarında olduğunu ve bu miktarın beşli çeteden birinden silinen vergi miktarından daha az olduğunu söyledi.

‘ÇOCUĞU ŞEKER KOMASINA GİRMESİN DİYE ANNELER, BABALAR UYUYAMIYOR’

Sözcü’den Halil Ataş’ın haberine göre Türkiye’de yaklaşık 20 bine yakın Tip 1 diyabetli 18 yaş altı çocuğun olduğunu ve bu çocukların büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Aydın, "Yaklaşık bir yıldır ziyaret ediyorum, derneklerine gidiyorum, gidip hastanede bizzat sıkıntılarına tanık oldum. Buradaki temel sorun, kandaki glikoz seviyesinin aşırı inip çıkmasıyla, hipoglisemi ve hiperglisemi yaşamasıyla, bu çocuklar aileleri, ebeveynleri tarafından bir dakika olsun yalnız bırakılamıyor. Çocuklar gece uyusa anne babalar uyuyamıyorlar ‘çocuğum şeker komasına girmesin’ diye. Okula gittiklerinde anneler bahçede bekliyor ani bir şeker krizine girerse çocuğuma müdahale edebileyim diye. Yani sadece Tip 1 diyabetli çocuklar değil ebeveynleri de büyük sıkıntı yaşamaktalar" ifadelerini kullandı.

‘SGK ‘ÖDEME KAPSAMINA ALAMAYIZ’ DİYOR’

Konunun 2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından cilt altı glikoz sürekli ölçüm cihazlarının yani sensörlerin ödenmesiyle ilgili dönemin Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdiğini ve ‘Bunları ödeyin, ödeme kapsamına alın' dediğini hatırlatan Aydın şunları söyledi:

"Sosyal Güvenlik Kurumu cevap veriyor, ‘Biz bunu ödeme kapsamına alamayız' diye. Bu sensorların aylık gideri bin TL civarında, insülin pompası da 30 bin lira civarında, SGK 5 bin 800 lirasını ödüyor yani 20 bin çocuğun aylık gideri, en fazla olsun olsun 20 milyon civarında devlete yükü olacak, yıllık 400-450 milyon. Yani aslında ne biliyor musunuz? 5’li çetenin 1’inden sildiğiniz vergi miktarından daha az. Geçilmeyen otoyollardan, uçulmayan havalimanlarından, garanti verdiğiniz hastanelerin hasta sayılarının yüzde 1’i kadar rakamı buraya ayırsanız, Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine uyarak bunu geri ödeme kapsamına alsanız bu çocuklar ve aileler bu sıkıntıyı asla ve asla yaşamayacaklar."

‘HER YERE PARA VAR, GERİ ÖDEME LİSTESİNE PARA YOK’

"Her yere para var, ‘Dünya bizi kıskanıyor' ama ‘Gelin şunu geri ödeme listesine alın' dediğimizde ‘Kaynak yok, para yok.'

Bu ailelerin hepsi bunun geri ödeme kapsamına alınması için uğraş veriyor, ben de geçen yıl bunu gündeme getirdim. Hepimiz çocuk sahibiyiz, hepimizin evlatları var. Bu konuyu siyasi bir malzeme olarak görmeye gerek yok. Allah kimseye göstermesin, büyük acılar, dramlar yaşanıyor. Allah kimsenin de çocuğuna böyle bir acı yaşatmasın. Ömür boyu süren bir acıdan bahsediyoruz."

‘ALMANYA VE HOLLANDA’DA ÜCRETSİZ’

Almanya, Hollanda gibi ülkelerde bunların ücretsiz ödendiğine dikkat çeken CHP’li Aydın, bunun siyasi bir konu olmadığını ve iktidarın ‘Biz bu konuyu çözeceğiz, geri ödeme listesine alacağız’ demesiyle binlerce çocuğun yüzünün güleceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar