Diyanet İşleri Başkanı, medreselere gidin dedi

Diyanet İşleri Başkanı, medreselere gidin dedi
'Diyanet İşleri Başkanlığı, ilahiyat fakülteleri, medreseler ve İmam Hatip Liseleri olarak doğru dini bilgilerle insanları donatmazsak, yaşadığımız olayları görüyorsunuz'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, vatandaşların dini bilgiyi nereden aldıklarına yönelik bir araştırma yaptırdıklarını belirterek, "Kendisini Müslüman olarak tanımlayan insanlardan nereden baksanız en az 20 milyon kadarı kulaktan dolma dini bilgiler alıyor" dedi. Erbaş doğru dini bilgi için ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyat fakültelerinin yanı sıra İmam Hatip Liseleri ile 3 Mart 1924 tarihinde kapatılan medreseleri işaret etti. Erbaş'ın Diyanet İşleri Başkanlığının kurulduğu gün kapatılan 'medreseler'den neyi kast ettiği ise anlaşılamadı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mardin’de üniversite öğrencileri ile buluştu. İl Müftülüğü’nde gençlerle biraraya gelen Erbaş, kapıda kendisini Türk bayrakları ile karşılayan 4-6 yaş arası Kuran kursu öğrencileriyle fotoğraf da çektirdi.

Burada gençlere hitap eden Erbaş "Bizim Diyanet İşleri Başkanlığı olarak en önemli işimiz bilgiyi, doğru bilgiyi, sağlıklı bilgiyi insanımıza milletimize ulaştırmaktır. Yapmış olduğumuz faaliyetlerin en önemlisi budur diye düşünüyorum. Çünkü Kuran ilk inen ayetleri ile bunu bize anlatıyor. ‘Oku, rabbinin adı ile oku.’ İlk gelen ayetlere baktığımızda orada okumaktan, öğrenmekten, öğretmekten, bilgiden, kalemden bahsediyor. Bu ne demektir? İslam ümmettin çocuklarının elinden kalem ve kitap eksik olmayacaktır demektir" dedi.

’20 MİLYON KİŞİ KULAKTAN DOLMA DİNİ BİLGİLER ALIYOR’

Vatandaşların dini bilgiyi nereden aldıklarına yönelik bir araştırma yaptırdıklarını anlatan Erbaş, 20 milyon kişinin dini bilgileri kulaktan dolma öğrendiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Yapılan araştırmalar önümüzde sokaktaki vatandaşlara sorulduğunda temel dini bilgilerinizi nerden aldınız diye sorulduğunda yüzde 5'ten, şimdi yüzde 15'lere çıktı. İmam Hatip Liseleri ve ilahiyat fakültelerinden yani örgün din, dini yetimi ile din eğitimi alanların oranı şu an yüzde 15'te. Peki bu kalan yüzde 85 din eğitimini nerden alıyor? Bunun da yüzde 50'si kadarı yaz Kuran kurslarından. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın camilerde yaz tatilinde verdiği iki aylık programlardan ilki dersleri alıyor. O yüzde 85'in geriye kalan diğer yüzde 50'si ise temel dini bilgileri nerden alıyor? Kulaktan duyma bilgilerle alıyor. Araştırma önümüzde. Bu az bir rakam değildir. Yani nereden baksanız bu rakam 20 milyonu aşan bir nüfustur. İçinde gayrimüslimleri saymıyoruz ya da kendisini Müslüman olarak tanımlamayan kişileri koymuyoruz bunun içerisine. Zaten onlar için de böyle bir şeye gerek yok. Ama kendisini Müslüman olarak tanımlayan insanlardan nereden baksanız en az 20 milyon kadarı kulaktan dolma dini bilgiler alıyor. Gerçekten bizi sıkıntıya sokan bir şey"

MEDRESE ÖRNEĞİ

Başkan Erbaş, doğru dini bilgi öğrenmek için ise dikkat çeken şu açıklamayı yaptı "Diyanet İşleri Başkanlığı, ilahiyat fakülteleri, medreseler ve İmam Hatip Liseleri olarak doğru dini bilgilerle insanları donatmazsak, yaşadığımız olayları görüyorsunuz. O doğru dini bilgiyi bizim insanımızda ulaştırmamız gerek. Bunun için elbirliğiyle çalışacağız, bu etkinlikleri de programları da çoğaltacağız, işbirliğimiz artacak." Ali Erbaş’ın 3 Mart 1924 tarihinde Ulu Önder Atatürk tarafından Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılan ‘medreseler’ tanımı ile neyi kast ettiği ise anlaşılamadı.

'ÇOCUK ŞEYTANLA BERABERDİR'

"Kur'an’la olmayan çocuk şeytanla beraberdir. Kur-an'ın olmadığı yer karanlık bir yerdir, Kur-an'ın girmediği kalp karanlık bir kalptir, Kur-an'ın girmediği ev harabe bir evdir"

DAHA ÖNCE DE MEDRESE DEDİ!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş geçtiğimiz Eylül ayında Bitlis’te yaptığı bir konuşmada da akademiyle medresenin birbirinden ‘istifade' etmesini istemişti. Başkan Erbaş, "Medrese akademiden, akademi medreseden istifade etsin. Yani bu şekilde daha güzel ilmi faaliyetlere adım atılmış olsun" demişti.

MEDRESE NEDİR?

Medrese sözlüklerde "Müslüman ülkelerde orta ve yüksek öğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adı" olarak tanımlanıyor.. Medrese kelimesi Arapça ders kökünden geliyor. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı veriliyor.

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU VE MEDRESELERİN KALDIRILMASI

Türkiye’de ise medreseler 3 Mart 1924 tarihinde Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kaldırılmıştı.

Öne Çıkanlar