Diyarbakır Barosu: Faili meçhul soruşturma dosyaları tekrar açılmalı

Diyarbakır Barosu: Faili meçhul soruşturma dosyaları tekrar açılmalı
Diyarbakır Barosu Sedat Peker’in yayınladığı videolar ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Peker’in beyanlarında ismi geçenler hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

ARTI GERÇEK-Organize suç örgütü lideri olmaktan hüküm giyen Sedat Peker’in YouTube hesabı üzerinden yayınladığı videoların yankısı sürüyor. Peker yayınladığı videolarda uyuşturucu ticaretinden faili meçhul cinayetlere kadar birçok konuda iddialarda bulundu.  Bu iddialar arasında 1990’lı yıllarda Kürt iş insanlarının öldürülmesi, Uğur Mumcu’nun bombalı saldırı sorunu öldürülmesi de var. Peker bu cinayetlerde Mehmet Ağar’ı işaret etti.

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Peker’in yayınladığı videolar ile ilgili iktidar kanadı sessizliğini koruyor.  Sosyal medyada geniş yankı bulan Peker’in ifadeleri ile İzmir Barosunun ardından Diyarbakır Barosu da harekete geçerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.  Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren tarafından savcılığa verilen şikâyet dilekçesinde, Sedat Peker’in videoda, Uğur Mumcu, Kutlu Adalı cinayeti ile Savaş Buldan, Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin ve diğer Kürt iş adamlarının öldürülmesi konusunda Mehmet Ağar’ın dönemin başbakanı Tansu Çiller ve MGK’ya sunum yaptığını anlattığını söyledi. Eren dilekçesinde Ankara JİTEM Davası, JİTEM Ana Davası, Musa Anter’in öldürülmesi, Kulp ve Kızıltepe JİTEM davalarından örnekler verdi.  1990'lı yıllarda başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşanan cinayetlere ilişkin şüphelilerin tespiti ve etkin soruşturma yürütülmesini istedi.

ANKARA JİTEM DAVASI

-1993-96 yılları arasında Ankara’da Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da bulunduğu zorla kaybedilen veya yasadışı keyfi infaz edilen 19 kişiye ilişkin ilk soruşturma 2011 yılında başlatıldı. 20 Eylül 2013 tarihinde zamanaşımı riskinden dolayı Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili iddianame düzenlenirken, 19 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen yeni iddianameyle Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetleri de yargılamaya dahil edildi. Sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman’ın "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek" suçlarından yargılandığı dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde derdesttir.

JİTEM ANA DAVA, MUSA ANTERİN ÖLDÜRÜLMESİ

-1999 yılında düzenlenen iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davaların 2010 yılında birleşmesiyle, süren dava JİTEM Ana Davası olarak anılmaya başlanmıştır. Gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı. Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtulmuştur. Yerel mahkeme tarafından yargılamaya devam olunmaktadır.

KULP DAVASI

-8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin dağınık mezralardan oluşan (Gurnik, Mezire, Pireş, Kepir ve Şuşan) Alaca köyü ve Muş’a bağlı Kayalısü köyü (Licik mezrası) civarında General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden bir daha haber alınamamıştır. 5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştur. 11 Ekim 2013 tarihinde konuyla ilgili düzenlenen iddianamede Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün "birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak" suçlarından yargılanması talep edilmiştir. Yerel mahkeme tarafından, sanık Yavuz Ertürk hakkındaki "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçuna bağlı kamu davasının zamanaşımından düşmesine; Ertürk’ün 11 kişiyi taammüden öldürmeye azmettirmek ve halkı isyana teşvik suçlarından ise ayrı ayrı beraatine karar verilmiştir.

KIZILTEPE JİTEM DAVASI

-Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin yasadışı keyfi infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesine* ilişkin emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir hakkında "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek" suçlarından 2014 yılında dava açılmıştır. Yerel mahkeme tarafından, Sanıklar Abdurrahman Kurğa Mehmet Emin Kurğa, Ahmet Boncuk, Ünal Alkan, İsmet Kandemir, Mehmet Salih Kılınçaslan, Ramazan Çetin ve Hasan Atilla Uğur hakkında; Nurettin Yalçınkaya ve Abdulvahap Ateş’e yönelik tasarlayarak öldürme suçundan, suçun unsurları oluşmaması nedeniyle beraatine karar verilmiştir.

'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENDİ'

Mehmet Ağar, Korkut Eken ve diğer ilgili şüpheli şahısların eylemlerinin toplumun bir kesimine karşı insanlığa karşı suç oluşturduğunu belirten Eren, Peker’in beyanlarını inceleyerek, ismi geçen şahısların şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması, bahse konu MGK kararının istenilmesi ve delillerin toplanmasının istedi.

FAİLİ MEÇHUL SORUŞTURMA DOSYALARI TEKRAR AÇILMALI

Son 30 yıl içerisinde yaşanan zorla alıkoyma ve kaybettirme eylemlerinin etkili bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmediğini hatırlatan Eren, kamuoyuna yansıyan yeni bilgiler ışığında bu karanlık dönemin bütün yönlerinin hızlı ve etkin bir şekilde soruşturulmasını istedi.  Faillerin ortaya çıkarılarak cezalandırılmasının toplumda yargıya olan güveni arttıracağını vurgulayan Eren, talepleri maddeler halinde sıraladı:

-Sedat Peker isimli şahsın beyanları gözetilerek soruşturma başlatılmalı.

-Derdest faili meçhul soruşturma dosyalarında, konuşma içerikleri ve Mehmet Ağar, Korkut Eken başta olmak üzere ilgili şahısların şüpheli sıfatıyla beyanları alınmalı.

-Takipsizlik kararı verilen faili meçhul soruşturma dosyaları Sedat Peker isimli şahsın bilgi ve görgüye dayalı beyanı gözetilerek, yeterli şüphenin mevcudiyeti ile yeniden soruşturmalar başlatılmalı.

-Konuşma içeriği gözetilerek, ilgili Milli Güvenlik Kurulu kararı istenmeli.

-Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülerek, ilgili şüphelilerinin cezalandırılması amacıyla ivedi bir şekilde yargısal faaliyetlerin yürütülmesini talep ediyoruz.

Öne Çıkanlar