Diyarbakır Belediyesi'nde hareketlilik: Çevik kuvvet içeri girmek istedi

Diyarbakır Belediyesi'nde hareketlilik: Çevik kuvvet içeri girmek istedi
Belediye yetkilileri polisin içeri girmesini izin belgeleri olmadığından engelledi. Polis daha sonra yanlış anlaşılma oldu diyerek çekildi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - HDP’li Mardin, Cizre, İdil ve Silopi belediyelerine polis tarafından zorla konulan X-Ray cihazı ve polis kulübeleri bu kez TOMA ve çevik kuvvet ekiplerince Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne konulmak istendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin protokol girişine gelen polis, "Güvenliği sağlamak amacıyla" binaya gireceklerini söyledi. Güvenlik görevlileri tarafından resmi belge olmadığı gerekçesiyle engellenen polis, bu kez izin belgesi almaya gitti. TOMA ve çevik kuvvet ekipleri belediye binası çevresine konuşlandı.

Belediye yetkilileri, konuyla ilgili aradıkları Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne ise ulaşamadı.

DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, konuya dair partisinin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’yi bilgilendirdi. Daha sonra Mızraklı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

MIZRAKLI: X-RAY UYGULAMASINI BURASI İÇİN DOĞRU BULMAYIZ

Mızraklı yaptığı açıklamada uygulamaya dair kendilerine herhangi bir belgenin tebliğ edilmediğini belirterek, "Belediyeler, tüzel kişiliklerdir. Bizim Büyükşehir Belediyemizin kendi iç güvenliği noktasında bir takım önlemler vardır. X-Ray sistemleri ve kendi özel güvenlik kurumu bağlamında önlemleri var. Böyle bir duruma ihtiyaç yok. Aynı zamanda kamusal olarak baktığımızda etrafında bariyerler, kulübeler olan yerler çok sempatik bir yer olmaz. Bunun adı belediye olmaz. Başka yerlerde söz konusu olabilir. Bizim ne böyle bir talebimiz olabilir nede uygulamayı burası için doğru bulmayız" dedi. 

Mızraklı Belediyenin iş ve işlemlerini sürdürdüklerinin altını çizerek "Bugüne kadar yaptığımız işlerde ne kadar açık, şeffaf, kamuoyunun bilgisi dahilinde yapıldıysa, bundan sonrada bu şekilde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mızraklı, Mardin, Cizre, İdil ve Silopi’de HDP’li belediyelere X-Ray cihazları ve polis kontrol noktaları yerleştirilmesi uygulamasını da değerlendirerek "Uygulamalar kamuoyunda ciddi güvensizliği uyandıran uygulamalardır. Bu kadar gergin bir ortamda herkesin biraz nefes almaya, Türkiye kamuoyunun güçlü bir sağduya ihtiyaç duyduğu dönemde gerçekten soğutma işlemi dediğimiz şeye değil, daha çok sıcaklaştıracak yaklaşıma ihtiyaç var. Güvenlik aygıtının bu tür durumlarda daha dikkatli ve özenli davranması gerekiyor" vurgusu yaptı.

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden konuyla ilgili bilgi alamadıklarını ifade eden Mızraklı, "Tatminkar bir cevap alamadık" diye belirtti. 

Belediye binasında bekleyişlerini sürdüreceklerini kaydeden Mızraklı, "Belediye halkın evidir. Benimde evimdir. Zaman zaman tacizkar tutumlara karşı halkın emanet ettiği bir yere sahip çıkma gibi bir sorumluluğumuz vardır. Gerekirse bekleriz, çıkmayız. Ne kamu güvenlik aygıtının bu tür tasarruflarını kabul etmek ne gerginliğe su taşıyan politikaları kabul etmek mümkün olmaz"  dedi.

POLİS: YANLIŞ ANLAŞILMA OLDU

Daha sonra Belediye önüne gelen polis ekibi "Çevik kuvvet Adliye tarafina geçeceğine yanlışlıkla belediye tarafına geçmiş. Bundan dolayı yanlış anlaşma olmuş" diyerek çekildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar