Emekçiler Diyarbakır’dan seslendi: Emek sömürüsünü, işsizliği, KHK’leri, kayyımları reddediyoruz

Emekçiler Diyarbakır’dan seslendi: Emek sömürüsünü, işsizliği, KHK’leri, kayyımları reddediyoruz
Diyarbakır'da 1 Mayıs mitingi binlerce emekçinin katılımı ile kutlandı. İktidarın politikasına tepki gösteren emekçiler, taleplerini dile getirdi.

Remzi BUDANCİR 


+GERÇEK- Diyarbakır'da KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, DİSK Bölge Temsilciliği ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde "Birlikte Değiştireceğiz" sloganıyla düzenlenen 1 Mayıs mitingi İstasyon Meydanı’nda gerçekleşti.

KATILIMCILAR 3 AYRI ARAMADAN GEÇİRİLDİ

İstasyon meydanında düzenlenen miting alanına çıkan yollar sabahın erken saatlerinde kapatıldı. Alanı bariyerlerle çevreleyen polis, alana giriş için 3 ayrı güzergâh üzerine kontrol noktaları kurdu. 1 Mayıs mitingine katılmak için alana gelenler 3 ayrı aramadan geçirilerek alana alındı. Miting alanın etrafına ve girişlerin de polisin yoğunluğu vardı. Bölgeye çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Miting alanına girip yürüyen kitleye yüzlerce çevik kuvvet polisi paralel yürüdü.

KİTLELE KORTEJLER HALİNDE YÜRÜDÜ

DİSK, KESK, TİP, DBP başta olmak üzere meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar kortejler halinde alana yürüdü. Yürüyüş yapan kitle sık sık ‘Bijî Yek Gulan’ sloganları attı. Taleplerini dile getirdi. Kortej halinde yürüyenler arasında gazeteci dernek ve sendikaları da vardı. Türkiye Gazeteciler Sendikası "Zamlara, Sansüre, Kovulmalara Karşı Çıkanlar Yan yana", Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ise Kürtçe ve Türkçe "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı ile yürüdü. Kitle kortejler halinde çalınan işçi marşları ile alana yürüdü.

TAŞ: MEMLEKETİN KAYNAKLARI PATRONLARA AYRILDI

1 Mayıs mitingi Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş’ın yaptığı konuşma ile başladı. Hakları için bir araya gelenler emekçileri selamladığını belirten Taş, "Memleket isterim" şiirini okudu. Taş, "Ülkenin tüm kaynakları bir avuç patrona ayrıldı. İşçiler açlık içinde ve sefalet içinde. İşsizler açlık çekiyor. Emeğin ucuz işgücü olarak kullanılmadığı bir memleket istiyoruz. Ölümüne çalıştırılan işçilerin, işyerinde yoksulluk altında alınan ücretlerin, taşeron köleliğin, güvencesizliğin olduğu bir memleket değil, çalışırken, ölmediğimiz, insanca yaşayabileceğimiz bir memleket istiyoruz" diye konuştu.

"BİZ MİLYONLARIZ"

Kayyım atamalarını ve KHK sistemini eleştiren Taş, "KHK'lerin olmadığı kayyım sistemin olmadığı, emeğin sömürülmediği, emekçilerin haklarının korunduğu bir memleket istiyoruz. Eşitlik barış hakim olsun. Devletin hukuka uygun davrandığı bir ülke istiyoruz. Baskıcı rejimin bertaraf ettiği demokrasiyi yeniden kuracak emekçileriz. İşsizliğe, savaşa, yoksulluğa, güvencesizliğe mahkum eden bu düzeni biz değiştireceğiz. Savaşsız ve sömürüsüz bir dünyanın olduğuna inanıyoruz. Bu düzeni beraber değiştireceğiz. Artık yeter diyoruz. Tüm baskılara rağmen, direnişten vazgeçmeyen emekçileri biliyoruz. Biz çoğuz, milyonlarız" dedi.

KURAL: CEZAEVLERİNDEN TABUTLAR GELİYOR

KESK MYK üyesi Gönül Kural, Kürt sorununa dikkat çekerek iktidarın uyguladığı politikaları eleştirdi. "Kürt sorunu çözümsüz kılınarak, toplumsal sorunlardan iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar" diyen Kural, şunları söyledi: "Yıllardır emeğimizin mücadelesini veriyoruz. KHK ile binlerce işçi emekçi hukuksuzca işinden atılıyor. Ekolojik yıkım geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Şehirler yakılıp yıkılıyor. Seçme ve seçilme hakkı yok sayılıyor. Kayyımlar atanıyor. Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak cezaevlerine atılıyor. Cezaevlerinden tabutlar geliyor. Bu düzen böyle gitmez. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor. Kadınların omuzlarına yüklenen iş gücü artıyor. Kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar hedef haline getiriliyor. Bunlar yetmezmiş gibi İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıyorlar. Emek düşmanı politikalarına karşı çıkıyoruz. Emeğin eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin hakim olduğu bir ülke istiyoruz. Savaşların olmadığı, Kürt sorunun çözüldüğü, cezaevlerinde işkencelerin olmadığı bir ülke istiyoruz. Kadınlara yönelik şiddetin son bulduğu bir ülke istiyoruz. Birleşerek, bunları gerçekleştireceğiz."

YERLİKAYA: SALGINDA HALKA DEĞİL, SERMAYEYE DESTEK VERİLDİ 

TTB Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya ise iktidarın uyguladığı sağlık politikalarını eleştirdi. Bu politikaların toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Yerlikaya, bilimden, yaşamdan yana değil, sermayeden yana olan sağlık politikalara tepki gösterdi. Yerlikaya, "Eksik yanlış uygulamalar, salgını değil algıyı yönetmeye çalışan, beceriksiz politikalar nedeniyle Kovid’den binlerce kişi yaşamını yitirdi. Salgında halka değil, sermayeye destek verildi. İnsanca yaşamak mücadelesi veriyoruz. Emek bizim, söz bizim, sağlık hepimiz diye haykırmaya devam edeceğiz. Dayatılan sömürü düzeninin kader olmadığını biliyoruz. Umudumuz var ve bunu değiştirebiliriz" ifadelerini kullandı.

SELÇUK MIZRAKLI’NIN MESAJI OKUNDU

Tutuklu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın mesajı okundu.  "Kapitalist modernitenin bizleri sarmalayıp boğmaya çalıştığı bir dönemde, insani temel ölçülerimizden biri olan emekle, değerlerimizi koruyup mücadele etmekteyiz" ifadelerinin yer aldığı Mızraklı’nın mesajı şöyle: "İnsana ve onun ortaya çıkardığı emeğe saldırılar pervasızca devam etmektedir. Böylesi bir dönemde demokratik modernitede ısrar eden, tarafını belli eden, cesaretle ve azimle emeğin mücadelesini sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum.  Emekleriyle dünyamızı şekillendiren emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutluyor, özgür ve eşit bir yaşama olan inancımla bu zorlu mücadelede hepimize başarılar diliyorum. Yaşasın emeğin dayanışması, Yaşasın 1 Mayıs."

DAĞ: KAZANANLAR EMEKÇİLERİN DİRENİŞİ OLDU

 HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Kürtçe yaptığı konuşmada emekçilerin mücadelesinin her geçen büyüdüğünü hatırlattı. 2022 yılının emekçiler için direniş yılı olduğunu ifade eden Dağ, şunları söyledi: "İşçiler alanlara çıkarak, haklarını talep etti. İktidarın politikalarına hayır dedi. Kazananlar emekçilerin direnişi oldu. AKP-MP faşizminin her geçen gün derinleştiği doğrudur. Ancak bu faşizme karşı her alanda direniş de büyüyor. İktidar, işçiler için değil, kendileri ve yandaşları için politikalar yürütüyor. İşçiler sömürülen emeklerine karşı alanlara çıkarak, büyük bir direniş ortaya koydu. AKP-MHP iktidarını sürdürmek için, emekçilere, kadınlara, halklara, gençlere saldırıyor. Kadınların öncülüğünde başlayan direniş AKP ve MHP’nin sonunu getirecek" dedi.

 "SAVAŞ POLİTİKASI YÜRÜTENLER KAYBEDECEK"

AKP-MHP iktidarının savaş politikaları yürüttüğüne işarete den Dağ, yürütülen savaş politikaları paralelinde İmralı’da da tecrit uygulandığına işaret etti. Kadına, gençlere ve halka karşı savaş politikalarının da devreye girdiğini ifade eden Dağ, şunları söyledi: "Halkın iradesine kayyım atandı, işçiler işten atıldı, barış ve demokrasi yürüten siyasetçiler gözaltına alınıp, tutuklandı. Bu savaş politikaları bugün de sürüyor. Sadece Diyarbakır, İstanbul, Ankara’da tek değil, Kürt halkına yönelik düşmanlık her yerde yürütülüyor. İktidar krizin görülmemesi için yine savaş politikalarını devreye koydu. Kürtlere karşı, kadınlara, gençlere karşı politika yürütenler kaybedecek."

 Coşkulu bir şekilde kutlanan ve binlerce emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitingi, müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Öne Çıkanlar