Diyarbakır’da Dil Kürsüsü kuruldu

Diyarbakır’da Dil Kürsüsü kuruldu
Kürt Dil Ağı ve Kürt Dil Platformu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'da Dil Kürsüsü kurdu. Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekildi.

Kürt Dil Ağı ve Kürt Dil Platformu’nun, 15 Mayıs etkinlikleri kapsamında kurduğu Dil Kürsüsü’nde her alanda Kürtçe konuşulması çağrısı yapıldı.

Kürt Dil Ağı ve Kürt Dil Platformu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan Kent Meydanı'nda "Dil Kürsüsü" kurdu. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Program, "Zımane Kurdi - Kürtçe dili" şarkısı eşliğinde alkışlarla başladı.

Katılımcılar, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekerek, Kürt dilinin resmi dil olması gerektiğini söylediler.

‘ANADİLDE EĞİTİM FIRSATI VERİLMEDİ’

Etkinlikte konuşan MED-DER Eş Başkanı Rıfat Roni Kürtlere anadilde eğitim fırsatı verilmediğini söyleyerek milyonlarca Kürt’ün Türkçe dilinde eğitim almak zorunda kaldığını söyledi. Roni, "İnanıyoruz ki bundan sonra Kürtler diline daha çok önem verecek ve dünyada ki tüm dillerde olduğu gibi ana dilde eğitim hakkını elde edecek. İnanıyorum ki bu sembolik dersle dünya sesimizi duyar ve bu 99 yıldır bu halka yapılan haksızlık son bulur" dedi.

'KONUŞMALARIMIZ X HALİNDE TUTANAKLARA GEÇİYOR'

Ardından konuşan HDP’li İmam Taşçıer ise dilin önemine işaret ederek şuana kadar Kürtçenin büyük bir yol kat ettiğini ifade etti. Taşçıer, Mecliste Kürtçe konuştukları için konuşmalarının kesildiğini hatırlatarak, "Konuşmalarımız, 'X' halinde tutanaklara geçiyor. 30 milyona yakın Kürt, Türkiye'de yaşıyor. Ancak kendi anadillerinde eğitim almaları engelleniyor. Öte yandan Kürtçeye yönelik asimilasyon politikaları uygulanıyor. Eğer bir dil statüsüz bırakılıyorsa ne eğitim ne de resmi dil olabilir. Bundan kaynaklı tüm halkımız her alanda Kürtçe konuşsun ve yazsın" diye belirtti.

Konuşmaların ardından Kürt Edebiyatçılar Derneği üyesi Fatma Tunç, ünlü Kürt şair Cigerxwîn’in bir şiirini okudu.

Program temsili olarak verilen Kürtçe dersi ile son buldu.

 

Öne Çıkanlar