Diyarbakır'daki diş hekimlerinden açıklama: Yeni bir halk sağlığı sorunu oluşuyor

Diyarbakır'daki diş hekimlerinden açıklama: Yeni bir halk sağlığı sorunu oluşuyor
Diş hekimleri, filyasyon ekibinde görevlendirildikleri sürece acil müdahale edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı vakalarının mağdur olduğunu belirtti.

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu, bir açıklama yayınlarak, kente yeniden artışa geçen vakalar sonrası diş hekimlerinin görevlendirilmesini eleştirdi.

Yapılan açıklamada, diş hekimlerinin daha önce de filyasyon ekiplerinde kullanıldığını ancak bu durumun, bu kez de acil müdahale edilmesi gereken ağız ve diş sorunları konusunda engel çıkardığı için yeni bir halk sağlığı sorununa yol açtığı belirtildi.

"Sağlık hizmetinin ücretsiz ve en temel vatandaşlık hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak; Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nün filyasyon için diş hekimleri dışında başka kamu kurumlarından bu eksikliği gidermesini talep ediyoruz" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dünya gündeminin hala ilk sırasında yerini koruyan Covid-19 pandemisi ülkede ve özelde de ilimizde ciddi artış göstermiştir. Ne yazık ki pandeminin başından beri şeffaf yönetilmeyen ve bilimden uzak tedbirlerle yönetilmeye çalışılan bu süreç sonunda halkta ciddi bir güvensizlik oluşmuş, bu durum aşılanmayı da etkilemiştir.

Diyarbakır'da çok ciddi rakamlara ulaşan vaka sayılarından sonra ağız ve diş sağlığı hastanesinden diş hekimleri filyasyon için, saha koordinatörünün tavsiyesi ile tekrar geçici görevlendirilmiş, hekim eksikliği ve pandemiden dolayı ağız ve diş sağlığı hastanelerinde sadece muayene, acil diş çekimi ve reçete yazılması şeklinde bir çalışma düzenine geçilmiştir.

Daha önce tecrübe ettiğimiz bu süreç sonucu, halkın ağız ve diş sağlığını etkileyen acil dolgular ve kanal tedaviler yapılamamış vatandaşlar ciddi bir mağduriyet yaşamıştır.

Sağlık hizmetinin ücretsiz ve en temel vatandaşlık hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak; Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nün filyasyon için diş hekimleri dışında başka kamu kurumlarından bu eksikliği gidermesini talep ediyoruz. Halkın sağlığını etkileyen bu olağanüstü Covid-19 pandemisi ile savaşılırken, halk açısından yeni bir mağduriyete sebep olunmamasını ve bu dönemde ağız ve diş sağlığı hastanelerinin acil hizmeti yanında tedavi edici işlemlerinde yapılacağı şekilde açık tutulmasını istiyoruz.

Tam aşılanmış, PCR testi negatif olan veya HES kodları ile covid olmadığı belirlenen vatandaşlarımızın, hastane bünyesinde özellikle tedavi kliniklerinin sayısı arttırılarak mağduriyetin en fazla yaşandığı kanal tedavisi ve dolgu tedavilerini de kapsayacak şekilde hizmet alabilmelerinin sağlanmasını yetkililerden talep ediyoruz.

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu"

Öne Çıkanlar