Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi taşlar, demir kapılar ve rögar kapakları çalınıyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi taşlar, demir kapılar ve rögar kapakları çalınıyor
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 4 mahallede hırsızlık olayları arttı. Rögar kapakları, demir kapı ve pencereler, elektrik kabloları ve evlerin taşları bile hırsızların hedefinde.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve yaşanan çatışmaların ardından büyük yıkımın yaşandığı Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde artan hırsızlık olayları devam ediyor. Yıkımın yaşandığı Sur'da hırsızların öncelikli hedefi tarihi yapıların taşları. Son aylarda ise sadece taşlar değil, trafolar, kablolar, rögar kapakları da hırsızların hedefi oldu. 

4 MAHALLEDE METAL OLAN HER ŞEY ÇALINDI

Sur içinde hırsızların hedef aldığı mahalleler yıkımın yaşandığı ve kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaların sürdüğü Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nafiz ve Abdaldede mahalleleri. Bu mahallelerde bulunan rögar kapakları, demir kapılar, demir pencereler, elektrik ve  internet kabloları çalınmış durumda. Bazı yerler de ise trafo kapakları ve metal aksamları da çalındı. Kapaklarını hırsızlar tarafından çalınan loğarlar ise çocuklar için risk oluşturuyor. Hırsızlık olayının en çok yaşandığı alan ise Kervansaray’dan Urfa kapıya kadar uzanan alan. Surların karşısında olan bu bölgede aynı zamanda kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor.  Mahallede her tarafta hırsızlık izlerine rastlanılıyor. 

TARİHİ TAŞLAR ÇALINIYOR

Hırsızların hedefinde sadece metal parçaları değil, tarihi yapıların taşları da var. Sokak aralarında bulunan tarihi yapıların işlemeli taşları da hırsızlar tarafından sökülerek çalındı. Çalınan  bu taşlar kafelere satılıyor. İddiaya göre bu taşlar özel sipariş üzeri çalınarak işletme sahiplerine dekorda kullanmaları için satılıyor. Bu taş kaçakçılığının önüne ise kimse geçmiyor.

SORUNUN BASINDA YER ALMASI RAHATSIZLIK YARATIYOR

Mahalle sakinleri yaşadıkları bu sorunu defalarca gündeme getirmesine rağmen adım atılmadı. Mahallede yaşanan sorunların basında yer alması ise Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürünün tepkisine neden oluyor. Mahalle muhtarları bu sorunların basına aktarılmaması konusunda sürekli uyarılıyor. En son kapısı çalınan bir yurttaşın yerel basına konuşması Kaymakamlıkta yapılan toplantıda gündeme geldiğini aktaran bir yurttaş, "Toplantıda Sur İlçe Emniyet Müdürü haberi basında çıkan mahalle muhtarına sert çıkarak, ‘ Bu şekilde Sur için olumsuz imaj oluşuyor. Niye bu haberler basında yer alıyor. Mahallede böyle sorun yok. Yalan söylüyorsunuz’ diyerek muhtara tepki gösterdi. Muhtarda karşı çıkarak ‘Basını kapısı çalınan vatandaş çağırıp konuşmuşmuş. Hırsızlık var, her gün kapaklar, kapılar elektrik kabloları çalınıyor. Önce bu hırsızlık olayını durdurun’ diye cevap verdi. Ama hem ilçe emniyet müdürü, hem kaymakam bu haberlerin basında yer almasından rahatsız oluyor" diye anlattı.

YÜZLERCE EV ŞU ANDA BOŞ

Mahallelinin aktardığına  göre Sur içinde hırsızlık ve uyuşturucu olaylarının artması üzerine insanlar göç ediyor. Şu anda Sur içinde yüzlerce ev boşalmış durumda. İnsanlar çocukları için güvenli olmadığını düşünerek daha güvenli mahallelere taşınıyor. "Bu mahalleler gerçekten güvenli değil mi" sorusunu yönelttiğimiz bir mahalleli, "Güvenli değil. Mahallede çalınmadık metal aksan kalmadı. Uyuştucu kullanımı ve satışı arttı. Fuhuşta da artış var. Defalarca emniyete ilettik. Valilik ile görüştük. Ama bu sorun giderilmiyor. Mahalleler güvenli olmadığı için insanlar taşınıyor. Basına konuştuğumuzda bu defa yetkililer bize kızıyor. ‘Bu olayları basına yansıtmayın. Böyle bir sorun yok. Siz bunları anlatınca kimse Sur’a gelmek istemiyor’ diye bize kızıyorlar. Onun için insanlar yaşanan sorunu anlatamıyor" dedi. 

Büyük bir bölümü yıkılan, yeniden inşa edilen yapılar yüksek  miktarda paralarla satışa sunulan Sur içinde ikamet eden yoksul kesim sesini duyuramıyor. Mahallede adli olaylar artmış durumda. Mahalle aralarında gezdiğinizde yapılan hırsızlık olayları göze çarpıyor. Mahallelinin  sorunun çözülmesi ile ilgili talebi ise karşılanmıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar