Diyarbakır İş Konseyi: Özel sektörün finansman sorunu çözülmeli

Diyarbakır İş Konseyi: Özel sektörün finansman sorunu çözülmeli
Pandemi nedeniyle alınan ek tedbirler işletmeleri derinden etkiledi. Finans sorunu yaşayan özel sektör, sorunlarının çözülmesini istiyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Coronavirus (Covid-19) riski artarak devam ediyor. Salgın giderek yayılırken, her geçen gün vaka ve ölüm sayıları da artıyor. İktidarın salgın ile mücadele kapsamında aldığı kısıtlılık kararları en çok iş sektörünü vurdu. Birçok esnaf satış yapamadığı için kepenk kapatmak zorunda kaldı. Devletin pandemi döneminde kapalı olan işletmelere destek vermemesi ise riski artırıyor.

'ÖZEL SEKTÖRÜN FİNANSMAN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ'

Diyarbakır İş Konseyi, salgınla mücadele kapsamında faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin finansman sorunları her geçen gün arttığını açıkladı. Geçen aydan itibaren tekrar yükselen pandemi nedeniyle alınan ek tedbirlerin işletmeleri derinden etkilendiğinin belirtildiği açıklamada, "Daralan ekonomik yaşam alanları üretim ve pazarlama alanlarını en düşük seviyeye indirdi. Elindekini pazarlayamayan, yeni ürün üretemeyen bir özel sektörün finansman sorunlarını çözmesi beklenemez" ifadeleri kullanıldı.

'YERELDEKİ KAMU VE ÖZEL KURUMLAR DUYARLI DAVRANMALI'

Bir taraftan pandemi ile mücadele edilirken, diğer yandan özel sektörü de ayakta tutacak tedbirlere ihtiyaç duyulduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sadece merkezi hükümetin değil, yereldeki kamu ve özel sektör marifetiyle hizmet veren kurum ve kuruluşlarının da desteğine ihtiyaç duyulduğunu kamuoyunun bilmesini isteriz. Başta kamu bankaları olmak üzere, özel bankalar, diğer finans kuruluşları, yerel yönetimler, kalkınma ajansları, enerji dağıtım şirketleri gibi kurum ve kuruluşların özel sektöre sunmakta oldukları hizmet ve desteklerde daha duyarlı davranmalarını bekliyoruz."

'ÖZEL SEKTÖR DESTEKLENMELİ'

"Gerek kamu, gerekse de özel bankaların ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik daralmayı dikkate alarak özel sektörü törpüleyen değil, destekleyen bir uygulama içerisinde olmalarını bekliyoruz. Bankalar değişken faiz uygulamasına son vererek, daha düşük ve daha uzun vadeli kredi imkanlarını biz iş camiasına sağlamalıdırlar. Bölgemizin ve ülkemizin kalkınması ve yarınlarımıza daha güvenle bakabilmemiz için merkezi hükümetin yanı sıra, yereldeki kurum ve kuruluşların özel sektörü destekleyecek şekilde hizmet vermelerini, elektrik, su ve doğal gaz bedellerini en az 6 ay faizsiz ertelenmelerini talep ediyoruz."

'ESNAFIN KİRASI 6 AY ERTELENSİN'

"En son alınan ek tedbirlerle hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektörün faaliyetlerinin minimum düzeye çekmiştir. Dolayısıyla kiracı durumunda olan esnaf ve diğer iş insanları kiralarını ödeyemez duruma gelmişlerdir. İşletmelerin tekrar içinde bulundukları finansman sorununu dikkate alarak ve sosyal devlet olmanın sorumluluğu ile kiracı durumundaki işletmelere 6 ay süreyle kira desteğinin sağlanması hususunu kamuoyunun takdirlerine saygıyla arz ediyoruz."

Öne Çıkanlar