'Diyarbakır kayyımı giderayak kentin sosyal alanlarını askıya çıkardı'

'Diyarbakır kayyımı giderayak kentin sosyal alanlarını askıya çıkardı'
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, kayyımların imar politikaları adı altında bir talan sistemi geliştirdiğini ve bu sistemin atanan her kayyım tarafından uygulandığını söyledi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Diyarbakır’da kayyım yönetimindeki belediyelerin affıyla "rant amaçlı kaçak yapılaşmaya izin verdikleri" iddiaları sürüyor. Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), 30 Aralık 2021’de Diyarbakır Adliye binası önünde açıklama yaptıktan sonra kaçak yapılaşmaya izin veren yetkili kurum ve kayyımlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Münir Karaloğlu ise TMMOB’u hedef almıştı. 

HATUN: KAYYIMLAR TALAN SİSTEMİ GELİŞTİRDİ

Diyarbakır’da imar affıyla kentte rant alanları yaratma iddiaları ile gündemde olan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu, Mayıs ayında görevden alınarak Mülkiye Baş Müfettişi görevlerine atandı. Ancak Karaloğlu ile ilgili tartışmalar ve iddialar bitmedi. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu,  basın toplantısı düzenleyerek Vali Karaloğlu’nun giderayak Diyarbakır’da askıya çıkardığı alanlar hakkında bilgiler verdi.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun,  Kürt halkının iradesi ile seçilen belediyelere dönük antidemokratik yollarla atanan kayyımların Diyarbakır’da imar politikaları adı altında bir talan sistemi geliştirdiğini söyledi.

KAYYIMLAR RANTI SÜRDÜRDÜ

Her atanan kayyımın rant yarattığını, yerine gelen kayyımlarında aynı sitemi uyguladığına dikkat çeken Hatun, "2019 yılında atanan kayyım görevden alınmadan hemen önce birçok imar uygulamasına sadece ticari rant odaklı yaklaşmış ve planlamalar bu doğrultuda onay vermiştir. Bu durum bir kez daha şunu göstermiştir ki bu kentte yaşayan yurttaşları hiçe sayılmış ve kentleşme kent planlamaları kamusallıktan uzak tadilatlarla dönüşüme uğratılmak istenmektedir" dedi.

KAYYIM GİDERAYAK SOSYAL ALANLARI ASKIYA ÇIKARDI

Hatun, Vali Karaloğlu’nun kentten gitmeden hemen önce onayladığı plan değişikliği ile birlikte sosyal donatı alanlarının askıya çıkartıldığını söyledi. Karaloğlu’nun giderayak bu uygulamayı hayata geçirmesine tepki gösteren Hatun askıya çıkartılan alanları sıraladı:

- Diyarbakır ili sınırları içerisinde bulunan Newroz parkının güney batısında Diyarbakır Bağlar Necip Fazıl Anadolu lisesi yanındaki 4179/1 parsel, Şehit Uzman Çavuş Süleyman İyikul Ortaokulu 4181/1 parsel ve iki parselin kuzeyinde kalan 4173/1 parsel mevcut planda sosyal tesis alanı-ticaret alanı ve spor alanı olarak tasarlanmıştır. Bu bölgede yaşayan yurttaşlar için tasarlanmış sosyal tesis alanlarını iptal ederek yerine burada ticari alanlar planlamak istenmektedir. Necip Fazıl Anadolu Lisesi batısında kalan parsel okul bölgelerinin yoğunluğundan ve kavşak noktalarını rahatlatıp kullanımı arttırmak için spor tesis alanı olarak planlanmıştır. Ancak spor tesis alanın yerini değiştirip kamusal statüsü üzerinde tahakküm kurarcasına bu alanı da özel spor tesis alanı yaparak kamusal bir alanı özel alana dönüştürerek yurttaşların yaşam koşullarını zorlayan planlamalar tasarlamış durumdadır.

- Kavşak noktalarında bulunan parsellerin ticari rant yaratmak dışında kullanım hakkı yokmuşçasına davranılan düzenlemede sosyal tesis alanı iptal edilerek ticaret-turizm alanları planlanmıştır.

'BELEDİYELERİN BÜTÇELERİ, EMNİYET, ASKER, DİYANET VE YANDAŞ VAKIFLARA AKTARILIYOR'

Kentli için kamusal alanlar olarak tasarlanan donatı alanlarını işgal edilmesine ve rant odaklı yaklaşımlara izin vermeyeceklerini vurgulayan Hatun, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bu kenti ve bu kentte yaşayan yurttaşların hakkı olan kamusal alanları ranta alet ettirmeyeceğimizi tekrar yineliyoruz. Kayyım politikalarının kentimizde yıllardır gerçekleştirmeye çalıştığı rant odaklı planlamalar ve rant odaklı çalışmaların özü şudur ki; yok edilmek istenilen kamusal alanlarla, yandaşlara peşkeş çekilen ticari alanlar oluşturmak, adeta bir yap-boz gibi defalarca yıktırılıp tekrar yaptırılan kavşaklar kentsel dönüşüm adı altında rant alanları yaratıldı.

Bütün bunları yapılırken de Belediyelerin hizmet faaliyetleri için ayrılan bütçelerin halkın kullanımına sunmayarak önceliği; emniyet, askeriye, diyanet ve yandaş vakıflara iş ve işlem yaparak yandaşa rant aktarmaktır. TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu olarak askıda bulunan ve kamusallığı hiçe sayan bu planlara itiraz edeceğimizi sonuç alamazsak konuyu yargıya taşıyacağımızı buradan ifade etmek isteriz."

Öne Çıkanlar